Netflix Kijktip: ‘American Vandal’

Netflix Kijktip American Vandal

True crime series zijn populair op Netflix. Denk maar aan Making a Murderer. In true crime gaat het over waargebeurde misdaden en word je als kijker helemaal betrokken in de zoektocht naar de dader. Hoog tijd om de spot te drijven met wat inmiddels een klassiek genre is, dacht Netflix, want sinds 15 september is er ook een satirische variant te zien. Vandaar deze Netflix Kijktip American Vandal.

De documentaire begint bij de verdachte thuis aan de keukentafel. “I know I didn’t do it,” zegt hij met een zware stem. De camera zoomt in op zijn gezicht. Wie is hij? Wat heeft hij gedaan? Het heeft alle kenmerken van een serieuze misdaaddocumentaire, tot een lokale nieuwszender vertelt wat er precies aan de hand is: iemand heeft de auto’s van docenten op Hanover Highschool beklad met obscene tekeningen van het mannelijke geslachtsdeel.

De verdachte is Dylan Maxwell, een vierdejaars scholier die zijn tijd besteedt aan blowen en Youtube-video’s maken met een hoog poep-en-pies gehalte. Als hij wél in de les zit pest hij docenten door het schoolbord vol te kalken met penistekeningen. Vrijwel iedereen in zijn omgeving denkt dat hij de dader is, want zoals een echte Amerikaanse highschool betaamd is imago allesbepalend.Van het schoolbestuur mag hij dus niet terugkomen. Toch blijft zijn eigen kliek hem trouw. Ook zijn vriendin zegt dat hij simpelweg te dom is om bewakingsbeelden te wissen, en Dylan knikt instemmend. Heeft hij het wel gedaan?

Met een serieuze, maar lichtelijk nieuwsgierige toon die kijkers ervan overtuigd dat het de gewoonste zaak van de wereld is om obsessief bezig te zijn met penistekeningen, zet documentairemaker Peter Maldano de zaak uiteen. Hij krijgt hulp van medescholier Sam Ecklund. Als klassieke filmdetectives plaatsen ze foto’s van het bewijsmateriaal op een prikbord en leggen ze verbanden met behulp van rode en blauw garen. In een eurekamoment ontdekken de twee dat de penistekeningen op de auto’s geen schaamhaar hebben, terwijl de zogenaamde kunstwerken van Dylan op het schoolbord dat juist wel hebben. Het is het begin van een meeslepend onderzoek dat zich over acht afleveringen ontvouwt.

In het onderzoek wordt niemand ontzien. Je ziet allerlei typetjes voorbij komen die je herkent van je eigen middelbareschooltijd. Zo is er de slijmbal Alex Trimboli, a.k.a. little bitch, die toevallig ook de enige getuige is. Maar is hij wel te vertrouwen? Hij zegt tenslotte ook dat het populairste meisje van de school, Sara Pearson, hem heeft afgetrokken op Camp Miniwanka, waarop Sara reageert met de beste ‘ew’ sinds Mean Girls. Vriendschappen worden op de proef gesteld en naarmate het onderzoek vordert, blijkt dat er meer diepgang in de personages zit dan in eerste instantie lijkt. Dit is een van de sterkste punten van de serie. Ondanks dat American Vandal geen kans onbenut laat gaan om true crime op de hak te zetten, heb je niet het gevoel dat je naar satire kijkt en begin je daadwerkelijk mee te leven met de verschillende personages.

American Vandal heeft weinig promotie gehad, maar heeft alle kwaliteiten om uit te groeien tot een grote hit. De jonge, vooralsnog onbekende acteurs weten de personages op een zeer geloofwaardig manier neer te zetten. Ondanks de absurde situaties moest ik toch nog even googelen of het niet waargebeurd was. Geen enkele scholier ziet het onderzoek als een grap en zelfs de docenten beantwoorden vragen met volle ernst, dus als je een winterdip wilt weglachen kan je beter naar een andere komedie kijken. Geloof het of niet, uiteindelijk zal je een paar wijze lessen trekken uit dit penisverhaal.

Geschreven door: Rosa Boland
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook