Netflix Kijktip: ‘Marvel’s Jessica Jones’

Kijktip Jessica Jones

Toen in 2015 Daredevil op Netflix verscheen, werd iedereen omvergeblazen door de toon, atmosfeer en het feit dat de serie compleet anders was dan de films binnen de Marvel Cinematic Universe. Jessica Jones had dan ook een zware taak als de eerstvolgende serie van Marvel/Netflix. Nu is bekend gemaakt dat seizoen twee op 8 maart 2018 uitkomt, maar maakte seizoen één de verwachtingen waar en moet is het de moeite waard om seizoen twee te kijken? Je leest het in onze Kijktip Jessica Jones!

Voor wie het eerste seizoen gezien heeft, is dit natuurlijk geen vraag. De fans zeggen direct dat je moet gaan kijken en eigenlijk hebben ze wel een punt. Jessica Jones doet namelijk een heleboel dingen heel goed. Direct vanaf het begin wordt er door middel van de fantastische openingcredits een toon neergezet die je helemaal meesleept in de wereld. De jazzcompositie die een meer bombastisch en sneller ritme krijgt, geeft je een adrenalinestoot waardoor je vreemd genoeg niets anders meer wil doen dan kijken.Jessica Jones gaat over een privédetective genaamd Jessica Jones, nadat ze gestopt is als superheld. Jessica spendeert haar leven nu met het vinden van mensen die vreemdgaan of vermist zijn, zodat ze van de betaling drank kan kopen. Ze heeft dan ook een alcoholverslaving. Jessica is stoer en sarcastisch, maar heeft ook diepgewortelde mentale problemen. Zo leidt ze aan posttraumatische stres stoornis en de reden hiervoor geeft direct een nieuwe laag aan de superhelden-serie. Hoewel Jessica Jones in hart en nieren toch echt een superhelden-serie, maar dat maakt de serie er niet minder op. Het is namelijk ook echt een drama dat zware onderwerpen als verkrachting behandeld.

Dit is dan ook iets waar de Marvel/Netflix series bekend omstaan. Ze behandelen volwassen thema’s met zorg en zijn niet bang om daarmee een verhaal te vertellen. Het eerste seizoen weet dan ook een goed verhaal neer te zetten, waarin Jessica een zaak aanneemt om iemand te vinden die onder de invloed blijkt te zijn van iemand die Killgrave heet.

Hoewel de serie om Jessica Jones draait, kun je het argument maken dat de serie net zo goed over Killgrave gaat. Dit is echter niet iets slechts. David Tennant geeft een fantastische performance als Killgrave en het is dan ook één van de beste slechteriken die in de Marvel Cinematic Universe te vinden is. Zijn motivatie is dan ook een van de manieren waarop hij zo diep verbonden is aan Jessica. Hij is verliefd op haar en de dynamiek die hierdoor ontstaat, verveeld geen moment. Het wordt natuurlijk iets ingewikkelder doordat blijkt dat Killgrave iedereen tegen wie hij praat kan laten doen wat hij wil. Dit is dan ook waar een groot deel van het conflict ontstaat. Jessica mag dan sterk zijn, maar hoe versla je iemand die je met zijn stem in je macht heeft.

Het is wel jammer dat Jessica Jones net als de andere Marvel/Netflix-series niet iets te lang is. Hoewel het eerste seizoen maar dertien afleveringen is, merk je dat het seizoen met tien afleveringen nog strakker had kunnen zijn. Er is dan ook een kleine dip, maar dit valt niet echt op als je de serie binged. Jessica Jones weet namelijk wel aan het einde van elke aflevering je goed te motiveren om direct de volgende te bekijken.

Al met al is Jessica Jones één van de beste shows die Marvel op Netflix heeft gezet door een fantastisch verhaal dat niet bang is om zware onderwerpen aan te pakken, karakterdynamieken, die de kern van de serie vormen en het briljant weten neer te zetten van een toon. De serie mag soms dan een beetje langzaam zijn, maar toch blijft de serie in vrijwel alle andere aspecten ijzersterk.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook