Netflix Kijktip: ‘Marvel’s Daredevil’

Daredevil

In 2013 werd aangekondigd dat Marvel met Netflix zou gaan samenwerken aan een aantal verschillende series. Dat werden Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist. Al deze series zijn nu uit en vervolgens kwam ook nog The Defenders. Voor 2018 staat het derde seizoen van Daredevil gepland en daar wordt naar uitgekeken want deze serie wordt gezien als de beste van al deze shows. Maar heeft het recht op deze titel?

In Marvel’s Daredevil volgen we de blinde advocaat Matt Murdock (Charlie Cox) in zijn strijd tegen het onrecht in Hell’s Kitchen, New York. Matt raakte op vroege leeftijd blind door een ongeluk met chemicaliën. Hij kan dan wel niet meer zien met zijn ogen, maar het ongeluk heeft zijn andere zintuigen verbeterd. Overdag werkt hij samen met zijn beste vriend Foggy Nelson (Elden Henson) als advocaat, terwijl hij ’s nachts de straten opzoekt om tegen misdaad te vechten.daredevil

In het eerste seizoen moet hij het dan ook opnemen tegen Wilson Fisk die wordt gespeeld door Vincent D’Onofrio die een ijzersterke performance geeft. Dit geldt eigenlijk voor de hele cast, want ook Cox is fantastisch in zijn rol. Daarnaast geeft Jon Bernthal in het tweede seizoen als The Punisher een knap staaltje acteerwerk dat misschien nog wel beter is dan dat van D’Onofrio. Niet voor niets kreeg The Punisher vervolgens een eigen serie.

In het tweede seizoen moet Daredevil dan ook de strijd aangaan met The Punisher en de geheimzinnige organisatie ‘The Hand’. Beide seizoenen bevatten dan ook een fantastisch conflict en laten dan ook goed zien dat Marvel’s Daredevil weet hoe ze een verhaal moeten vertellen. Er waren immers hoge verwachtingen toen bekend werd gemaakt dat de Marvel/Netflix shows een andere toon dan de rest van de MCU zou krijgen.

daredevil

Direct vanaf het eerste moment is dit dan ook erg duidelijk. Waar de MCU-films veel humor en de standaard superhelden thema’s behandeld, is Daredevil veel kleinschaliger. Hierdoor heb je veel sneller een connectie met de omgeving en de karakters, al helpt het ook doordat er meer ruimte is om de karakters te leren kennen. Daarnaast is Daredevil ook niet bang om bloed te laten zien of om te schelden, waardoor de serie een 16+ aanbeveling heeft. Hier maakt de serie echter ook gebruik van door middel van de verhaallijn. Zo zijn er verhaallijnen over drugshandel, moordcomplotten en terrorisme.

Marvel’s Daredevil heeft twee seizoenen van elk dertien afleveringen. Hoewel dat dit in sommige opzichten goed is, werkt dit ook tegen de serie. Tuurlijk, je hebt meer ruimte om de karakters te leren kennen en meer verhalen te vertellen, maar dit is iets waar de show struikelt. In beide seizoenen is er namelijk sprake van een kleine dip rond het midden van het seizoen. Hoewel dit op de binge niet opvalt, zijn sommige verhaallijnen wel wat sloom en dat is zonde.

De dip is echter niet zo erg als in de andere Marvel/Netflix shows. Jessica Jones stopt namelijk op een gegeven moment met verhaalprogressie voor een paar afleveringen, terwijl Luke Cage een tweede helft van het seizoen heeft dat een stuk minder is dan de eerste. Dan is er ook nog Iron Fist, waar we liever helemaal niet over spreken en hoewel The Defenders maar acht afleveringen had, had deze ook grote problemen.

Daredevil

Als er één ding is waarin Daredevil beter is dan alle andere Marvel/Netflix shows, dan is het wel de choreografie. Elk gevecht is tot in de puntjes uitgewerkt, maar het vertaald zich niet op deze manier naar het scherm. De gevechten zijn realistisch, in focus en je ziet wat er gebeurd. Dit is dan ook goed te zien in een gevecht in één van de eerste afleveringen. Het gevecht is in één shot gefilmd en je zit dan ook de het hele gevecht op het puntje van je stoel.

Marvel’s Daredevil is met recht de beste Marvel/Netflix show dankzij twee fantastische seizoenen die meeslepende verhalen bevatten. Hoewel elk seizoen een klein dipje heeft, neemt het niet weg dat het een bepaalde toon neerzet en daar aan vast houdt. Combineer dit met de ongelofelijke vechtscènes en geweldig acteerwerk en je hebt een serie van de bovenste plank.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook