Netflix Kijktip: Agents of S.H.I.E.L.D.

Kijktip Agents of S.H.I.E.L.D.

Inmiddels is het vijfde seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D. alweer begonnen in de Verenigde Staten en van al het promotiemateriaal lijkt het weer een knotsgek seizoen te worden. Nu wordt Agents of S.H.I.E.L.D. eigenlijk een beetje gezien als één van de mindere Marvel series. Je hebt namelijk ook nog de fantastische Marvel Netflix series en de Marvel Fox series. Is het echter terecht dat Agents of S.H.I.E.L.D. het zwarte schaap van de Marvel series is?

Helemaal onterecht is de kritiek op deze serie niet. De serie werd namelijk heel anders gepitched toen het eerste seizoen oorspronkelijk uitkwam. Toen was het echt een serie van de maker van The Avengers, Joss Whedon en zijn broertje Jed Whedon. Het zou een serie worden die in grote mate verbonden zou zijn met de Marvel Cinematic Universe en dat is in het eerste seizoen dan ook wel goed te zien.

Het eerste seizoen werd hierdoor echter belemmerd en kreeg niet echt de kans om een eigen identiteit te ontwikkelen. Het eerste seizoen zet namelijk heel snel een team voor je klaar met maar één bekend gezicht uit de films, Agent Phil Coulson. Hij was die ene agent die in The Avengers stierf. Hij blijkt echter te leven en dit is dan ook waar het eerste seizoen zich tot een bepaald punt mee bezig houdt. Het is een verhaallijn die over ongeveer vijftien afleveringen wordt verspreid. De afleveringen worden daarbij aangevuld met een typische ‘missie van de week’ en dat is niet erg aantrekkelijk om naar te kijken.Dit was dan ook Agents of S.H.I.E.L.D. op zijn slechts. De serie komt hierna namelijk echt tot leven, omdat het hierna niet meer tegengehouden wordt door de films. De grote twist uit Captain America: The Winter Soldier mocht namelijk niet eerst in de serie te zien zijn en daar moest dus op gewacht worden. Zodra de twist in de serie dan ook wordt geïmplementeerd, wordt de serie naar een nieuw niveau getild en in de finale van seizoen 1 komt zelfs Samuel L. Jackson voorbij als Nick Fury.

Het is eigenlijk vanaf dit punt dat de serie echt zijn eigen identiteit krijgt en geweldig wordt. Vanaf seizoen twee heeft elk seizoen echt een eigen thema en zijn eigen verhaal. Elk seizoen na het eerste is eigenlijk alleen maar beter dan de vorige en dat komt doordat Agents of S.H.I.E.L.D. heel slim zijn 22 afleveringen per seizoen opdeelt. De 22 afleveringen worden opgedeeld in kleine verhalen van zeven tot acht afleveringen, maar er zit nog steeds wel duidelijk een groter verhaal in elk seizoen.

Daarnaast bestaan ook nog steeds wel de connecties met de films, maar deze zijn steeds meer op de achtergrond en de gevolgen van de films zijn voornamelijk indirect. Wat ook een groot pluspunt is, is dat de serie nu de verhalen kan vertellen die te klein zijn voor een film. Zo was er een Ghost Rider verhaallijn, zijn er verschillende kleinere karakters uit de comics te vinden en doet Agents of S.H.I.E.L.D. de Inhumans eindelijk zijn recht aan.

Hoewel seizoen 1 soms echt moeilijk is om door heen te komen en een identiteitscrisis heeft, weet Agents of S.H.I.E.L.D. zich daarna te herpakken en een eigen identiteit te creëren. Het is daarom wel echt een serie die het waard is om te kijken en doet dan ook niet onder voor de andere Marvel series.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook