Ophef over abortuspilscène in ‘Black Mirror’

Arkangel

Arkangel, de tweede aflevering van het vierde seizoen van hitserie Black Mirror, krijgt felle kritiek te verduren. In deze aflevering wordt volgens critici namelijk gedaan alsof een simpele morning-afterpil de zwangerschap kan beëindigen. Dit is natuurlijk niet echt zo.

Dit artikel bevat spoilers voor de aflevering Arkangel!De tweede aflevering van het nieuwe seizoen is weer even deprimerend en duister als we gewend zijn, en wordt door velen beschouwd als één van de betere afleveringen van dit seizoen. In Arkangel kijken we naar moeder Marie (Rosemarie DeWitt die we kennen uit Mad Men) die haar dochter Sara (Brenna Harding) implanteert met een chip waarmee ze altijd kan zien waar haar dochter is, wat ze voelt, en waarmee ze deze dingen kan beïnvloeden.

Dit begint onschuldig, maar Black Mirror zou Black Mirror niet zijn als het al gauw compleet fout gaat. Marie raakt verslaafd aan het controleren van het leven van haar dochter, met als toppunt dat ze meekijkt terwijl haar tienerdochter experimenteert met seks en drugs. Het chipje laat ook op een handige tablet zien wat er gebeurt met Sara’s stresslevel en hormoonspiegel, en al gauw blijkt dat Sara zwanger is geworden.

Marie weet hoe moeilijk het bestaan als single moeder is, en haar moederinstinct zorgt er voor dat zij haar dochter hiervoor wil behoeden. Later in de aflevering is te zien hoe Marie naar de drogisterij loopt, wat pillen koopt, en deze stiekem in de smoothie van haar dochter stopt. Per toeval vindt Sara later het doosje van de morning-afterpil, wat tot een tragische climax leidt en de relatie tussen moeder en dochter voorgoed verpest.

Op Twitter waren mensen (zoals altijd) woedend, want de morning-afterpil voorkomt zwangerschap, in plaats van dat het de zwangerschap beëindigt. Het is dus geen abortuspil. Volgens de boze Twitteraars zou Black Mirror nu schadelijke mythen de wereld in helpen en misinformatie verspreiden, en ze eisen excuses van showrunner Charlie Brooker.

Black Mirror is een serie waarin we kennis maken met een chip die je de mogelijkheid geeft te zien wat je kind ziet, waar je je ziel kan uploaden naar een computer, en waar je alles wat je ooit hebt meegemaakt terug kan kijken door een chipje in je hoofd. Is het dan echt zo moeilijk om voor te stellen dat er in het Black Mirror-universum een magische abortuspil bestaat? Zoals wel vaker het geval is met woede op Twitter is dit een storm in een glas water, die niets afdoet aan het steengoede vierde seizoen van Black Mirror.

Geschreven door: Joppe Varkevisser
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook