Kijktip: El Chapo

Kijktip El Chapo

Het grote publiek zal bij een misdaadserie over een drugskartel vooral denken aan Pablo Escobar en de serie Narcos. Netflix heeft echter meer series in de aanbieding die hetzelfde onderwerp aansnijden. Een hiervan is El Chapo. Op 15 december kwam het tweede seizoen van deze serie uit, dus het is een mooi moment om deze serie onder de loep te nemen met een Kijktip El Chapo.

Daar waar Narcos zich afspeelt in Colombia met drugsbaron Pablo Escobar in de hoofdrol, draait het in El Chapo om de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzman (gespeeld door Marco de la O). De serie laat zich hoe Guzman zich opwerkt van zijn werkzaamheden in het Guadalajara-kartel eind jaren ’80, tot zijn hoogtepunt in de jaren ’90 met het Sinaloa-kartel en zijn uiteindelijke gevangenneming in 2016. De series kunnen echter niet volledig los van elkaar gezien worden: Escobar maakt in de eerste aflevering van El Chapo ook zijn opwachting, om Guzman een opdracht te laten uitvoeren.Het eerste seizoen van El Chapo focust zich vooral op de opkomst van Guzman. Hij opereert in eerste instantie als medewerker van het Guadalajara-kartel, dat het grootste drugskartel van Mexico is. Meerdere malen dringt hij aan op een betere positie binnen het kartel, en in 1989 gebeurt dat. De bazen van het kartel worden opgepakt, en besluiten dat de zaak verdeeld wordt in meerdere kleine organisaties. Guzman komt zodoende aan het hoofd te staan van het Sinaloa-kartel, dat cocaïne en ander drugs doorsluist naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk komt de drugsbaron voor het eerst in de cel te zitten.

El Chapo is een waargebeurd verhaal, en alle gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Dat houdt in dat bijvoorbeeld de schietpartij op het vliegveld, waarbij mannen van het concurrerende Tijuana-kartel de jacht op Guzman openen en uiteindelijk een kardinaal vermoorden, daadwerkelijk gebeurd is. Een van de weinige dingen die niet volledig kloppen aan de serie, is de plaats waar het is opgenomen. In werkelijkheid speelt het leven van ‘El Chapo’ zich af in Mexico, maar vanwege veiligheidsoverwegingen hebben de producers van de serie besloten om de opnames plaats te laten vinden in het veiligere Colombia. Het acteerwerk is goed en bloederige scènes worden niet uit de weg gegaan, net zoals dat in het echte kartelleven het geval is.

Oordeel

Al met al is El Chapo een goed geproduceerde en uitgewerkte serie geworden. Het is fijn om eens te kijken naar een serie over criminelen die niet verzonnen is. Dat gevoel heb je bij Narcos en ook bij El Chapo. Liefhebbers van non-fictie en series over criminele activiteiten kunnen hun hart ophalen bij het verhaal over Joaquín Guzman. Mocht je Narcos gezien hebben en het geweldig vinden, dan is El Chapo ook een goede keuze voor jou.

Geschreven door: Bjorn Smit
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook