Geschiedenis saai? Niet met deze series

De beste geschiedenisseries

Het tweede seizoen van The Crown is onlangs op Netflix verschenen. De serie krijgt ongekend goede recensies en wordt ook geprezen om hoe nauwkeurig ze bij de geschiedenis blijven. The Crown is echter lang niet de enige als het gaat om succesvolle series die terug gaan in de tijd. Hieronder lees je over een aantal van de beste geschiedenisseries.

1. Narcos (IMDB: 8,9)
In vergelijking met onderstaande series is deze geschiedenis vrij recent. Maar Narcos is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De serie volgt de opkomst en ondergang van de legendarische drugsbaron Pablo Escobar. Uiteraard wordt de serie soms geromantiseerd, maar alle belangrijke gebeurtenissen hebben echt plaatsgevonden. Al is dat soms wel moeilijk te bevatten. De bekendste drugshandelaar ooit is namelijk verantwoordelijk voor meer dan 6000 doden. Hij liet ooit een passagiersvliegtuig ontploffen en heeft zelfs een Colombiaanse presidentskandidaat om het leven gebracht. Soms sta je echt versteld over hoe deze man Columbia in zijn greep had, maar het biedt je wel een zeer realistisch en gedetailleerd beeld over hoe het er toen aan toeging.2. The Crown (IMDB: 8,7)
Door het ongekende succes van The Crown is het hoge IMDB-cijfer niet meer dan logisch. De serie draait om de jonge jaren van de langstzittende vorst ter wereld: Queen Elizabeth. Het zit vol met drama, schandalen en intriges. Maar geheel naar Britse gewoonte maken ze het niet ordinair, eerder subtiel. The Crown wordt geroemd om hoe dicht het verhaal bij de waarheid blijft en om alle elementen die het zo echt maken. Volgens kenners dragen onder andere de kostuums en locaties daaraan bij. Wel moet gezegd worden dat het een van de duurste series ooit is. Niet heel gek dus, dat het zo goed is.

3. Vikings (IMDB: 8,6)
Vikings, de serie over de onbevreesde Noormannen die geen genoeg kunnen krijgen van rooftochten langs de Engelse kustlijn. De serie heeft natuurlijk wel meer te bieden dan dat. In Vikings gaat het ook om bittere machtstwisten, verraad, ontdekkingsreizen en bloedige oorlogen. De serie is hard, rauw en laat ons zien hoe de Vikingen ongeveer geleefd moeten hebben. Ongeveer, omdat de makers het niet al te nauw nemen met de geschiedenis. Zo vinden ze het niet erg om tijdsprongetjes te maken met belangrijke historische gebeurtenissen. Maar ook maken ze dankbaar gebruik van bijvoorbeeld Vikingceremonies waarover getwijfeld wordt of ze ooit zijn uitgevoerd. De bloedarend in aflevering 7 van seizoen 2 is daar een voorbeeld van. Maar omdat de serie toch wel erg vermakelijk is, kunnen we dat de makers best vergeven.

4. Boardwalk Empire (IMDB: 8,6)
In Amerika vonden ze het in de jaren 20 van de twintigste eeuw een goed idee om alcohol te verbieden. Hiermee wilden de Amerikanen een einde maken aan alcoholisme. Het verbod verliep echter niet geheel volgens plan, want door de drooglegging ontstond er een bloeiende illegale handel in alcohol. Hierbij kwam veel criminaliteit kijken en precies over deze praktijken gaat de serie Boardwalk Empire. Hoofdpersoon is de geslepen en corrupte politicus Nucky Thompson. Hij heeft echt bestaan en had in zijn tijd de touwtjes in handen van het stadje Atlantic City. Hij kneep dan ook vaak een oogje dicht wanneer er een enorme smokkeloperatie in zijn stad plaatsvond. De serie blijft dicht bij de geschiedenis, maar soms moet de realiteit wel wijken voor sensatie. De prachtige kostuums en muzikale ondersteuning maken dat echter wel meer dan goed.

5. Marco Polo (IMDB: 8,1)
In Marco Polo volgen we de legendarische Venetiaanse ontdekkingsreiziger tijdens zijn jaren aan het Mongoolse hof van Kublai Khan. Van alle genoemde series neemt Marco Polo het grootste loopje met de geschiedenis. Volgens de Mongoolse historicus Batsukh Otgonsereenen bestaat 20% van de serie uit echte historische gebeurtenissen en 80% uit fictie. In de serie zie je bijvoorbeeld dat Kublai Khan in een soort groot paleis woont, maar de Khan’s woonden nooit in paleizen. Zij woonden simpel en eenvoudig in een zogenoemde joert, een ronde tent, geheel naar Mongoolse gebruiken. Wellicht zou de serie hoger eindigen wanneer de makers rekening hadden gehouden met zulke belangrijke details.

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook