• Met: Claire Foy, Matt Smith, Victoria Hamilton, Vanessa Kirby
 • IMDB Rating: 8.7
 • Alles over Series cijfer: 8.7
 • Te zien op: Netflix

 • De Netflix Original serie The Crown is gebaseerd op het theaterstuk The Audience en gaat over het leven van koningin Elizabeth II, uiteraard met de nodige persoonlijke intriges, romances en politieke rivaliteiten die de tweede helft van de 20e eeuw vormgaven.

  Het eerste seizoen gaat over de jonge jaren van Queen Elizabeth II, die vandaag de dag nog steeds koningin is van het Verenigd Koninkrijk. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was er nog voldoende politieke onrust. Vrij kort na die oorlog werd Elizabeth al voorbereid op haar leven als koningin. Er was toen echter geen rekening mee gehouden dat zij in 1953 al gekroond zou worden tot koningin. Haar vader koning George VI overleed vrij onverwachts, ondanks dat zijn gezondheid in de jaren vijftig snel achteruit ging. Plotseling kreeg een jonge vrouw uitermate verantwoordelijke taken en in The Crown wordt weergegeven dat dit drastische veranderingen in haar leven te weeg heeft gebracht.

  The Crown speelt zich af tussen 1947 en 1956. De eerste jaren is zij dus nog geen koningin, maar ook de eerste jaren die daaraan vooraf gaan en haar romance met Prins Philip zijn meegenomen door de makers van de Netflix Original Serie. Queen Elizabeth II staat voor een nieuw tijdperk, maar moet tegelijkertijd ook samenwerken met oudgedienden. Zo moet zij onder andere een verbond sluiten met Sir Winston Churchill, de minister-president.  De hoofdrollen in de serie, die zal bestaan uit tien afleveringen, worden gespeeld door Claire Foy (als Elizabeth), Matt Smith (als prins Phillip), John Lithgow (als Sir Winston Churchill), Victoria Hamilton (als de Queen Mother), Jaren Harris (als koning George VI), Vanessa Kirby (als prinses Margaret) en Dame Eileen Atkins als koningin Mary.

  Aangezien in seizoen één slechts de eerste tien jaar van de politieke carrière van Elizabeth worden uitgelicht is er voldoende ruimte voor meer seizoenen.

Beelden