Kijktip: ‘Lethal Weapon’

Lethal Weapon

Twee complete verschillende agenten die worden gedwongen samen te werken binnen de Los Angeles Police Departement. Deze keer zonder Mel Gibson en Danny Glover, maar net zo bomvol met actie in Lethal Weapon!

In de gelijknamige film uit de jaren tachtig werden een detective die alles volgens het boekje deed en een ongeleid projectiel als elkaars partner aangewezen. In de Lethal Weapon serie is het wederom Roger Murtaugh (gespeeld door Damon Wayans) die alles netjes op een rijtje heeft en Martin Riggs (gespeeld door Clayne Crawford) die vanaf dag één voor complete chaos in de stad zorgt. Maar hoewel de kosten die het duo maakt om boeven achter de tralies te krijgen binnen een week het miljoen voorbijgaat, moet hun leidinggevende één ding toegeven: ze krijgen het tenminste voor elkaar.

Want behalve de namen Riggs en Murtaugh is ook het aantal criminelen in de stad nog net zo hoog als in de film. Tijd voor het duo dus om het tuig stukt voor stuk van de straat te halen. Dat terwijl Riggs ook nog moet proberen over zijn gestorven vrouw heen te komen en Murtaugh die zijn best moet doen om zijn huwelijk met advocate Trish te behouden. Zijn vrouw is er namelijk van overtuigd dat Riggs met genoeg aandacht weer een normaal mens kan worden, terwijl Murtaugh elke dag gedwongen is de bizarre stunts van de cowboy te moeten zien.Dat er iets mis is met Riggs, wordt gedurende het eerste seizoen steeds duidelijker. Zijn bezoekjes aan psychiater Cahill (gespeeld door Jordana Brewster) tonen flashbacks van een tijd waarin Riggs nog niet de man met zelfmoordneigingen is. Samen met zijn vrouw leidt hij een gelukkig leventje in het zuiden van Noord-Amerika. Totdat zij op een dag aan wordt gereden en overlijdt. Vanaf dat moment heeft het leven voor Riggs nauwelijks betekenis meer. Afgezien van zijn dagen straalbezopen doorbrengen in zijn decennia oude trailer, is er weinig meer dat hem kan schelen. Totdat hij aan Murtaugh wordt gekoppeld.

Deze huisman heeft alles wat hij zich maar kans wensen en zit dan ook niet te wachten op een partner wiens capriolen hem vrijwel dagelijks in levensgevaar brengen. Tegelijkertijd bloeit de oude rot wel op als hij en zijn partner weer eens in een schietgevecht of autoachtervolging terechtkomen. Met twee overduidelijke tegenpolen is het elke aflevering weer de vraag in welke situatie de heren terecht zullen komen en wat voor stunts er uit de mouwen moet worden geschud om de boeven in het gevang te krijgen.

Naarmate de serie vordert, begin je de afstandelijkheid van Riggs steeds meer te begrijpen en zie je ook dat Murtaugh op den duur zijn partner begint te accepteren. Totdat Riggs in een dronken bui voor de zoveelste keer zijn pick-up de tuin inrijdt en het opbouwen van vertrouwen weer van vooraf aan begint. Ook in het tweede seizoen komt daar nog geen verandering in, maar wel in de openbaring van Riggs. Want tussen al het drama rondom de dood van zijn vrouw, heeft het altijd aan hem geknaagd of er niet meer aan de hand was dan alleen een ongeluk. Wat als iemand hem uit de weg wilde ruimen en zijn vrouw daarvoor het perfecte middel was?

Of je op die vraag antwoord krijgt, zal je zelf moeten zien in Lethal Weapon. Wie niet vies is van een flinke portie actie en behoorlijk wat humor, zal zeker genieten van de serie over de film van de jaren tachtig. Zelfs zonder Mel Gibson en Danny Glover weet Lethal Weapon overtuigend te blijven en zichzelf niet altijd even serieus te nemen. Perfect voor een avondje kijkplezier.

Geschreven door: Richard Verweij
Beeld: Fox


© Alles over Series

Lees ook