Recensie De Luizenmoeder, aflevering ‘Genocide-hoed’

DVD recensie De Luizenmoeder

In De Luizenmoeder, aflevering ‘Genocide-hoed’ worden de schoolfoto’s gemaakt. Uiteraard is dit weer iets uiterst herkenbaars van de basisschool waar genoeg grappen over te maken zijn.

Voor sommige ouders komen de schoolfoto’s onverwachts. Zij hebben het verplaatsen van de schoolfoto gemist, omdat ze Klasbord, Google Classroom, Schoolplanner en de nieuwsbrief hebben geraadpleegd. Terwijl de wijziging in de Portal stond.

Floor heeft zich opgegeven om mee te helpen met de schoolfoto’s. Zij zal het tijdschema van de fotografe in de gaten houden, zodat alles vlekkeloos kan verlopen. Juist ja, vlekkeloos. Dat loopt het nooit in De Luizenmoeder.Kim, de moeder van Juwendi, reageert geschokt als ze hoort dat de schoolfoto verplaatst is naar vandaag. “Maar Juwendi ziet er niet uit! Godverdomme.” Als een dolle rent ze naar huis om een paar mooie kleren voor haar dochter te halen.

Verder heeft Anton een geinig ‘out-of-the-box-experiment’ bedacht voor de docenten. Morgen is het studiedag, die in het teken staat van teamnbuilding en positieve feedback. Om tot die positieve output te komen, is het vandaag tijd voor ‘OPservering’. Want observeren is leerzaam, net zoals het delen van deze waarnemingen. Vandaar de Opservering.

De leraren moeten een uurtje met elkaar meelopen, om van elkaar te leren. Zodat ze hun bevindingen én positieve kritiek morgen kunnen delen. Juf Ank wordt aan Helma gekoppeld, Anton loopt met Volkert mee en andersom. Nancy blijft alleen, want zij is vrijwilligster en geen officiële leerkracht.

Het koffiezetapparaat in de lerarenkamer is stuk. Anton OPserveert hoe Volkert de machine probeert te maken. Dit lukt niet, de koffiemachine is echt kapot en kan niet meer gemaakt worden. Anton besluit genereus te zijn, en zet zijn eigen Senseo-apparaat in de lerarenkamer. Maar daar staat wel wat tegenover: elk bakkie kost 50 cent. Want de coffeepads moeten natuurlijk wel betaald worden. Juf Ank vindt dit iets te veel gevraagd voor een bakje ‘drap en surrogaat’.

De schoolfotografe heeft voor de schoolfoto’s wat verkleedkleren meegenomen, waaronder cowboyhoeden en indianentooien. Hannah voorziet al dat ouders hierover gaan vallen, maar de schoolfotografe laat zich niet weerhouden. Wanneer Arnoud binnenloopt om te kijken hoe zijn kind wordt gefotografeerd, ziet hij dat zijn zoon een cowboyhoed draagt. Hij wordt woest. “Hier met die genocide-hoed”, en hij haalt de hoed van het hoofd van zijn kind. “Weet je wel dat cowboys verantwoordelijk zijn voor de grootste genocide ooit”, zegt Arnoud tegen de fotografe. Arnoud zoekt het hoger op en klaagt over de verkleedkleren bij Anton, die de klacht niet serieus neemt.

De Luizenmoeder

Helma trekt het meelopen met juf Ank al snel niet, en smeert ‘m. Niet veel later is het Anks beurt om een les van Helma bij te wonen. Ank is geschokt hoe het eraan toe gaat. Helma laat de kinderen extra ‘uitwaaien’, buiten de pauze om. Ze gaat tegen schoolregels in, en bepaalt haar eigen beleid. Juf Ank vindt dat Helma door haar manier van lesgeven ‘liberale balletjes’ maakt van haar groep kinderen.

De volgende dag is het studiedag, en tijd voor het uitwisselen van positieve feedback en de OPserveringen. Anton mag als eerste opbouwende kritiek ontvangen, alhoewel er niet veel ‘opbouwende opmerkingen’ of kritiek gemaakt wordt. De andere leraren komen bij Anton niet veel verder dan: hij is lang, heeft een nieuwe bril, en is altijd aanwezig.

Ank krijgt van Helma te horen dat ze ‘een ster is in het uitrammen van levenslust bij kinderen van onder de acht jaar’. Ank vindt dat Helma de kinderen maar wat laat aanklooien. De spanning loopt steeds verder op, en van de ‘positieve-feedback-dag’ blijft niet veel over. Net zoals er weinig overblijft van de OPserveringen.

Het is een aflevering zoals we die gewend zijn: vol sarcasme en uitersten. Aan het einde van de aflevering kaffert iedereen elkaar uit, en blijft er weinig over van het voornemen om waardering naar elkaar uit te spreken op de studiedag.

Geschreven door: Lisa van Es
Beeld: AVROTROS


© Alles over Series

Lees ook