Recap ‘De Luizenmoeder’ aflevering 07: ‘Voor een goede grap, hoef je geen sorry te zeggen’

Recap De Luizenmoeder

Na de aflevering over seksuele voorlichting van vorige week is het deze week tijd voor flauwe 1 april grappen. Anton heeft ze allemaal goed voorbereid. Hij zet bijvoorbeeld een emmer bovenop een deur. Heel grappig Anton. Lees met ons mee hoe het verder ging deze week in onze wekelijkse Recap De Luizenmoeder.

Naast de flauwe 1 april grappen is er ook op het schoolplein weer veel te beleven. Ank heeft namelijk een leestoets afgenomen. Alle kinderen worden doormiddel van de test ingedeeld als maan, ster, raket of zon. Een maan leest langzaam, een zon leest snel. De vader van Maledieve, Karel, heeft er niet van geslapen. Maledieve is volgens hem hoogbegaafd, maar volgens de test is ze een maan. En dat is niet zo goed. De vader van Rianne zegt dat Rianne ook een ster is, maar dat blijkt een grap: ‘1 april! Rianne is een zon. Ze is Aziatisch dus het zit in haar genen.’

Het is bij iedereen bekend dat Anton op 1 april overal grapjes uithaalt en daar is niet iedereen blij mee. Eigenlijk niemand. ‘Nancy! Ga lekker zitten!’ Nancy loopt rustig naar binnen. ‘Ja ammehoela, ik hou hier helemaal niet van. Zeker niet na vorig jaar, met die grap over het ongeluk van Paul. Als je nog een keer zoiets doet ben ik hier weg.’ Anton ziet de ernst er niet zo van in: ‘Het is de dag van de humor Nancy. Voor een goede grap hoef je geen sorry te zeggen.’ Niet wetende dat hij van die uitspraak later in de aflevering nog weleens spijt van zou krijgen. Nancy kwam langs om te vertellen dat Anton een gesprek had met de Alliance Française over het uitwisselingsproject met Versailles.

Als Nancy zijn kamer uitloopt wordt ze alsnog slachtoffer van een van de grappen van Anton, haar hand zit vol met slijm. Ook de rest heeft er last van, Volkert zijn hand zit onder slijm en veren en het pakje shag van Helma is ‘naar de klote’ door een grap van Anton. ‘7,80 Anton, of je koopt een nieuw pakje shag.’ Anton begint meteen over zijn project met Versailles. Waarop Helma even zijn frans test: ‘7,80, maintenant.’ Anton doet alsof hij het begrijpt en zegt: ‘Maintenant Anton.’Ondertussen in het lokaal van Ank stormen een voor een de ontevreden ouders binnen. Volgens de vader van Maledieve klopt de test niet, ze zou een zon moeten zijn want ze is hoogbegaafd. Maar daar heeft Ank nog nooit iets van gemerkt: ‘Dan heeft ze dat altijd goed verborgen weten te houden.’ Ook de moeder van Shenaja is het er niet mee eens dat haar dochter een ster is en Uendi een raket. En daarbij vindt ze het ook niet nodig dat haar dochter leeslessen krijgt. Ze is namelijk heel creatief. Maar ook daar merkt Ank niks van: ‘Ik heb haar bij handvaardigheid nog niet iets zien maken waarvan ik dacht, goh wat bijzonder. Maar misschien kijk ik niet goed, dat kan.’

Hannah probeert rust te brengen op het schoolplein, maar dat lukt nog niet helemaal. Volgens Karel krijgen hoogopgeleide ouders namelijk ook hoogopgeleide kinderen. Door die uitspraak krijgen de moeder van Shenaja en de moeder van Uendi ruzie omdat de een de ander dom vindt. De moeder van Shenaja snapt niet dat Uendi een raket is. Ze blijven maar heen en weer schreeuwen: ‘Mijn man heeft gewoon gestudeerd!’ ‘Oh wat dan? Naaikunde in Antalya?’ ‘Nee kunstacademie!’

In de klas van Ank wordt een dictee gedaan. ‘Snel lezen en snel schrijven, want daar worden jullie papa’s en mama’s blij van.’ Tot Ank haar bord wil starten en er inkt onder de afstandsbediening zit: ‘Potverdomme’. Waarop alle kinderen beginnen te schrijven. Anton komt niet meer bij, maar Ank vindt het niet zo grappig. ‘1 april is voor kneuzen. Nog een zo’n grap en ik ben weg.’ Waarop Anton zegt: ‘Oi evoir.’ Ank: ‘Ooievaar? Het is AU, au revoir, niet OI.’

De vader van Maledieve heeft een stapel boeken voor haar meegenomen, maar Maledieve vindt het niks en gooit het boek boos op de grond. Waarop Ank besluit haar een brief te laten schrijven, zodat ze deze kan voorlezen aan alle ouders. Om het maan, ster, raket, en zon gedoe te laten verdwijnen. Maar zoals ik al had verwacht, ging dat niet helemaal vlekkeloos.

Eugene, de ‘fransman’ van het uitwisselingsproject, is inmiddels binnen bij Anton. Eugene is een lilliputter en dat neemt Anton niet serieus. Hij begint hem keihard uit te lachen. Als Eugene Frans blijft praten, denkt Anton nog steeds dat het een 1 april grap is. ‘Ja speel het lekker door joh, pinkeltje. Ben je toevallig familie van Roel van Velzen?’ Als Anton bij Nancy en Pjotr aankomt en ziet dat ze Eugene aan het troosten zijn, denkt hij dat hij het helemaal verknald heeft. Anton moet zijn excuses aanbieden van Pjotr. Als Eugene dan ineens Nederlands begint te praten, snapt Anton er helemaal niets meer van. Maar het wordt allemaal duidelijk als hij de gang in komt lopen en Ank, Volkert, Helma, Pjotr en Nancy hem allemaal staan uit te lachen. Het was één groot toneelspel. Eindelijk hebben ze hem een keer teruggepakt. ‘Ik wil dat je sorry zegt Nancy.’ Maar dat vindt ze niet nodig: ‘Voor een goede grap hoef je geen sorry te zeggen, Anton.’

En daarmee is de aflevering weer voorbij. Volgende week zijn we weer terug met een nieuwe Recap De Luizenmoeder!

Geschreven door: Charlotte van de Kant
Beeld: AVRO/TROS


© Alles over Series

Lees ook