Recap: ‘Expeditie Robinson’ aflevering 8

aflevering acht van Expeditie Robinson

Het is tijd voor aflevering acht van Expeditie Robinson. Een belangrijke aflevering voor de Expeditieleden, want het is eindelijk tijd voor de langverwachte samensmelting. Vanaf vandaag wordt de strijd individueel. Maar de fanatiekelingen zitten niet zomaar aan tafel bij Eva. C, daarvoor moeten zij eerst met elkaar de strijd aan tijdens een spannende proef.

De aflevering begint met de duivelse balkproef. Wie van de drie afvallers, mag zich straks bij het diner voegen. Kim, Rijk en Akwasi vechten dit uit in een spannend duel. Tot mijn grote teleurstelling valt degene wie ik het, het allermeeste had gegund, als eerste van de balk. Vijftien dagen zat Rijk in zijn eentje zonder eten op Duivelseiland. En dat alles om terug te kunnen komen in de Expeditie. Niets liever wilde hij een echte proef meemaken of een eilandraad. Maar het mocht helaas niet baten voor de Youtuber. Kim wordt tweede op de balk en Akwasi wint de proef, waardoor hij terug is in de Expeditie. Wat er met Kim gaat gebeuren, weet niemand. Zij blijft alleen achter op Duivelseiland.Dag 16 van de Expeditie, volgens Hugo hangt de samensmelting in de lucht. En dat klopt, na een regenachtige nacht krijgen Kamp Noord en Zuid een brief met het volgende bericht: ‘Pak jullie spullen en stap op de boot. The game is on, samensmelting, samensmelting, samensmelting, droomt Kalvijn. Volgens Hugo is het vanaf nu oorlog, de Kampen bestaan niet meer en het is vanaf nu ieder voor zich.
Ook Kim en Akwasi krijgen een brief. Akwasi moet al zijn spullen pakken en richting de boot. Kim blijft alleen achter.

Na het afscheid van de eilanden en het inpakken van alle persoonlijke spullen is het tijd voor de proef der proeven. Maar voordat de strijd kan beginnen, voegt Akwasi zich weer bij de groep. Er zijn naast Eva C. vijf plekken aan tafel. Als je één van die plekken bemachtigt ben je zeker van een plekje in de samensmelting. De proef is als volgt. De Expeditieleden springen van een vlot en moeten zo snel mogelijk terug naar het strand zwemmen. Dit is voor Akwasi een lastig opgave. De rapper, die pas net beschikt over zijn A-diploma, lijkt gewoon te verzuipen tijdens de proef. Uiteindelijk weet hij wel het strand te bereiken, maar wel als één laatste. Op het strand aangekomen is het de bedoeling dat de BN’ers vazen vullen met kokossap. Daarvoor moeten zij eerst kokosnoten slachten. Er is keuze uit verschillende vazen. Zo is er een vaas die één stem waard is, maar ook een vaas van drie stemmen. Deze laatste heeft alleen veel meer kokossap nodig om vol te raken. Het is dus de keuze tussen extra stemmen of snelheid. Als de vaas vol is, mag je een sprintje trekken naar de tafel. De eerste die naast Eva C. gaat zitten is tevens de eerste finalist van Expeditie Robinson. En Hugo mag zich, na een harde strijd, die eerste finalist van de Expeditie noemen. Hij zal ook de volgende dag vetrekken naar finalisteneiland. De volgende die aan tafel gaan zijn Fien, Thomas, Yvette en Tim.

De volgende die aankomen (op volgorde) zijn Eva K., Akwasi, Kalvijn, Mariana en Shary-An. Zij hebben nog een tweede strijd uit te vechten om de vier laatste stoelen aan het samensmeltingsdiner. Dat spel is keihard. De Expeditieleden moeten stemmen op wie zij het niet gunnen om de samensmelting te halen. Iedereen heeft drie borden. Hier wordt op geschoten door degene die het jou niet gunt. Gaan jouw drie bordjes kapot dan moet jij de expeditie als eerste verlaten. Kalvijn kiest tactisch met Akwasi mee en munt het op Mariana. Shary-An schiet volgens haar bondje met het Kamp op Kalvijn. Uiteindelijk zitten Kalvijn en Akwasi op Mariana en de rest van de vrouwen schieten op Kalvijn. Akwasi is de eerste die een bordje van Mariana kapot weet te knallen en ook het tweede bordje knalt hij kapot. Vervolgens knalt Kalvijn het laatste bord van Mariana kapot en kunnen Kalvijn, Akwasi, Shary-An en Eva K. aan tafel.

En kan er eindelijk genoten worden een heerlijk diner. Onder het genot van de nodige glaasjes champagne en heerlijk eten vergeten de Expeditieleden even dat het een strijd is. Ieder gerecht wordt gevierd en het ‘misselijk eten’ kan beginnen. Niet iedereen vergeet de strijd. Fien en Yvette zijn hun bondje niet vergeten en het roddelen met Akwasi kan weer beginnen. Ook Kalvijn, Hugo, Tim en Thomas bakkeleien over het verdere verloop van de Expeditie.

Volgende week gaat de Expeditie weer verder en dat belooft weer spannend te worden. Wie overleeft de eetproef, is dat Kim of Mariana en hoe gaat het verder met hen? En vanaf nu is het ieder voor zich, hoe gaan de Expeditieleden hier mee om wie gaan er konkelen?

Geschreven door: Laura Hesseling
Beeld: RTL


© Alles over Series

Lees ook