Recap: Expeditie Robinson aflevering 4

vierde aflevering van Expeditie Robinson

Het is alweer dag zes van de expeditie en deze vierde aflevering van Expeditie Robinson lijkt wederom weer een spannende te worden.

In Kamp Noord zitten ze op rozen. Het team lijkt alle proeven te winnen en is nog helemaal compleet. De sfeer in het Kamp is wat verbeterd en naast de dagelijkse klusjes is er ruimte voor ontspanning. Zo doet Roy een ‘fantastische’ uitvinding. Terwijl hij met Kim relaxt in de zee, komt hij erachter dat je met kleine stukjes koraal je nagels kunt schoon maken en met de grove stukjes kun je je nagels veilen. De stylist van het Zuiden vindt dit een werelduitvinding en test deze direct op zijn beste maatje Kim.In Kamp Zuid gaat het er iets minder vanzelfsprekend aan toe. Kamp oudsten Anita en Jaap hebben het eiland al moeten verlaten en met dit laatste vertrek hebben de mannen van Kamp Zuid het moeilijk. Rapper Akwasi heeft spijt van zijn stem en voelt zich schuldig tegenover Jaap. Hugo en Frank hadden Dionne graag zien vetrekken en balen van het vertrek van Jaap. ‘Als wij de volgende proef verliezen, dan vliegt Dionne er alsnog uit’, aldus de radio-dj. Ondanks deze negatieve sfeer hopen de drie mannen de volgende proef te winnen en dat Dionne ook haar uiterste best hiervoor zal doen.

Op Duivelseiland is de sfeer in het Kamp opperbest. Hier zijn geen complotjes en eilandraden. De focus ligt op het vinden van eten en samenleven met elkaar. Rob en Berdien genieten van het leven op het eiland en hebben goede gesprekken tijdens het vissen. Rob merkt op dat hij vroeger, toen hij met zijn vader aan het vissen was, luisterde naar de muziek van Berdien Stenberg. En nu zit hij samen met Berdien te vissen. Ondanks de fijne sfeer op Duivelseiland moet er deze aflevering van één iemand afscheid genomen worden. Rijk en Rob zijn al zeker van een plekje op de balkproef, Berdien en Eva moeten nog strijden voor het laatste plekje.

En dan is het alweer tijd voor de vierde immuniteitsproef tussen Kamp Zuid en Kamp Noord. Voor Kamp Zuid voelt het als ‘alles of niets’. Ook Kamp Noord is er weer op gebrand de proef te winnen. Het is wederom een loodzware proef in de bloedhitte en in de volle zon. Het is de bedoeling dat de beide teams puzzels weten op te lossen om op die manier enorme dominostenen vrij te spelen en te verplaatsen. Het team dat als eerste alle stenen weet neer te zetten en succesvol om laat vallen wint de proef en immuniteit. ‘Het is niet normaal, de zon brand op je hasses en je krijgt die puzzel gewoon niet kloppend’, aldus de fanatieke Kalvijn. Logisch nadenken in die hitte is eigenlijk niet te doen, ondanks dat blijven de expeditieleden knokken en komt Kamp Zuid zelfs op een voorsprong. Zodra de puzzelstukken zijn vrijgespeeld, is het de bedoeling dat de puzzelstukken op de juiste afstand van elkaar worden neergezet voor het dominospel. Het is heel belangrijk dat er nauwkeurig wordt gemeten. Kamp Zuid ligt voor tot groot ongenoegen van het ongeslagen Kamp Noord. Ondanks de voorsprong laat Dionne haar kracht weer afweten, tot grote irritatie van Hugo. Als Kamp Zuid als eerste een poging waagt tot het omgooien van de stenen, mislukt dat. Waarna Kamp Noord wederom aan het langste eind trekt en weer met immuniteit terug naar het eiland vertrekt. Voor de derde keer op rij moet Kamp Zuid naar de eilandraad. Het is een harde klap in het gezicht van de eilanders. Vooral Hugo heeft last van deze derde ondergang.

Op Duivelseiland is het inmiddels tijd voor het duel tussen Eva en Berdien. Ook voor hen is het puzzeltijd. Beide dames hebben allebei een bord met 24 verschillende tekens op het strand staan. Deze tekens hangen natuurlijk niet op de juiste volgorde. In zee staat voor beiden datzelfde bord, met de 24 tekens wél op de juiste volgorde. Het is de bedoeling dat zij de tekens op het strand op de juiste volgorde hangen. Zij mogen zo vaak als zij willen het water in. Eva ziet in Berdien een pittige concurrent. ‘Berdien kan aardig zwemmen en heeft een soort mammoet geheugen, dus ik ben best wel zenuwachtig’. Ondanks dat lijkt de proef Eva redelijk makkelijk af te gaan, terwijl Berdien al vrij snel haar focus verliest. Zij is de rijtjes eigenlijk al vergeten als zij op het strand aankomt. Uiteindelijk is het ook Eva die de puzzel als eerste juist oplost en moet Berdien afscheid nemen van de Expeditie. Berdien is harstikke sportief en blij voor Eva. Zij heeft genoten en is enorm dankbaar voor het feit dat zij heeft mee mogen doen aan de Expeditie.

In Kamp Zuid is de sfeer niet al te best. De komende eilandraad lijkt al beslist, maar Fien komt met een slim plannetje. Zij heeft het gevoel dat zij zich nu alvast moet indekken voor de latere eilandraden. Fien probeert samen met Yvette, Hugo ervan te overtuigen dat zij misschien wel op hem kunnen gaan stemmen. Dit met het achterliggende plan dat Hugo dan misschien wel zijn extra stemmen gaat inzetten op Dionne en die stemmen dus vervolgens kwijt is bij latere eilandraden. Dit levert de nodige spanningen op in het team, er wordt namelijk voor het eerst echt ‘gerobinsond’. Uiteindelijk vertrekt Dionne met acht van de tien stemmen tegen zich. Zelf heeft zij twee stemmen ingezet op Hugo, de overige acht stemmen waren voor haar. Met de inzet van extra stemmen, heeft Fien haar zin: iedereen lijkt nu weer evenveel stemmen te hebben. Dionne is in shock over alle extra stemmen die op haar zijn ingezet en ook Hugo begrijpt niet helemaal wat er zojuist is gebeurd.

Met Berdien en Dionne in het vliegtuig terug naar huis, komt de vierde aflevering van Expeditie Robinson ten einde. Ik kijk nu alweer uit naar volgende week. Wie wint de balkproef op Duivelseiland, zal Kamp Zuid eindelijk een keer een proef winnen en hoe gaat het in Kamp Noord?

Geschreven door: Laura Hesseling
Beeld: RTL


© Alles over Series

Lees ook