Recap: ‘Expeditie Robinson’ aflevering 1

aflevering acht van Expeditie Robinson

Daar is ‘ie’ dan, seizoen 20 van Expeditie Robinson. Na weer een jaar wachten brak deze week het ‘20ste jubileum seizoen’ van Expeditie Robinson aan met kersverse presentator Kaj Gorgels en 20 nieuwe BN’ers.

De BN’ers werden dit seizoen op een wel heel bijzondere wijze klaargestoomd voor de expeditie. Op brutale wijze werden de expeditieleden gewekt en hebben we nieuwsverslaggever Jaap van Deurzen op een andere manier leren kennen, namelijk in z’n ‘bijna naakie’. Maar dat was niet voor niets, er stond namelijk een ontzettend lekker ontbijtje op de ‘nieuwe’ strijders te wachten. Na het onterechte wantrouwen van de expeditieleden bleek het ontbijt het laatste ‘echte goede’ ochtendmaal en vielen ze met z’n allen aan.Het heerlijke ontbijt werd al gauw door Kaj, via een portofoon, verstoort voor een teamindeling. Hij begint met team rood, dat bestaat uit The Voice zangeres Shary-Ann, zanger Thomas Berge, stylist van het Zuiden Roy Donders en Eva Koreman. Vervolgens mocht team blauw ook vertrekken dat bestaat uit modellencoach Mariana Verkerk, autocoureur Tim Coronel (die denkt dat zijn leeftijd in zijn voordeel gaat werken), YouTuber Kelvin Boerma en presentatrice Kim Kötter (die alles behalve voorbereid is op het survivallen). In team groen zitten RTL Nieuws verslaggever Jaap van Deurzen, hij is met zijn 66 jaar de oudste en naar mijn mening leukste deelnemer van dit seizoen. Verder zitten nieuwslezers Fien Vermeulen, Rapper Akwasi en ex-topsporter Yvette Brog in team groen. Onderdeel van team wit zijn jongste deelnemer en vlogger Rijk Hofman, dj Eva Cleven, fluitiste Berdien Stenberg (ook deze ‘oudere’ deelnemer denkt dat haar levenservaring in haar voordeel zal zijn deze expeditie) en tot slot presentator en smaakpolitie Rob Geus. Het laatste team, team geel, wordt gevormd door tv kok Hugo Kennis, radio-dj Frank van der Lende, YouTuber Dionne Slagter en voormalige Dolly Dot Anita Heiker. Na de indeling van de teams gaan de expeditieleden aan boord van een schip en worden zij onopgemerkt uitgezwaaid door oud-winnaars Fatima en Carlos. Volgens hen gaat ‘De hel’ beginnen.

Expeditie Robinson 2019 belooft volgens Kaj en Nicolette weer een fantastisch seizoen te worden met verschillende nieuwe plottwisten. Zo zal er deze aflevering al één team afvallen en vertrekken naar Duivelseiland.

Als de boot aankomt bij de eerste proef, legt ‘zeemeermin’ Nicolette de eerste proef van het seizoen uit. Het is een ingewikkelde proef waar veel vanaf hangt voor de deelnemers, namelijk extra stemmen en een plekje in de expeditie. De twee grote X’en, die dit seizoen het symbool zijn van ‘Expeditie Robinson 20 jaar’, moeten tijdens deze proef geclaimd worden door de teams. Dit kan door een poot van de X te ontbranden. Maar voordat dat kan, moeten de expeditieleden een enorm parcours afleggen. Rapper Akwasi krijgt het van de uitleg van Nicolette een tikkeltje benauwd. Zodra zij vertelt dat er gezwommen moet worden, raakt de 31-jarige rapper lichtelijk in paniek. Hij heeft namelijk pas net zijn A-diploma. Op z’n hondjes zwemmend, wordt de rapper door Fien door de proef heen gesleept.

Uiteindelijk gaat team blauw er met de winst vandoor, gevolgd door team geel. Beide teams verdienen hiermee twee extra stemmen bij de eilandraad. Als derde claimt team groen een poot van een X, gevolgd door team rood. Zij winnen hiermee één extra stem op de eilandraad. Team wit is de grote verliezer van deze eerste proef. Zij krijgen van Kaj te horen dat zij direct zullen vertrekken naar Duivelseiland. De andere teams onderaan de twee X’en worden samengevoegd tot kamp Noord en kamp Zuid.

Eenmaal aangekomen op de drie verschillende eilanden ontstaan de gebruikelijke barstjes bij het verdelen van de taken. Zo botsen in Kamp Noord Mariana en Shary-An direct met Roy en Kim over de inrichting van de, nog te bouwen, hut. Roy ligt het liefste direct de eerste nacht in een 5-sterrenhut, zodat er geen ratten bij hem kunnen. Mariana voelt zich absoluut niet gehoord en Shary-An krijgt direct kortsluiting van de ‘te aanwezige mensen’.

Om de dag af te sluiten komen oud-winnaars Fatima en Carlos beide teams verassen met de enige echte jubileum taart, die zij zelf hebben gebakken. Carlos gaat naar Kamp Zuid en gaat direct helpen met bouwen van het kamp. Fatima bezoekt Kamp Noord en geeft hier en daar een beetje gratis advies. Als het avond is vertrekken de winnaars weer en eindigt de eerste dag van Expeditie Robinson 2019.


© Alles over Series

Lees ook