Tien spannende Scandinavische series op Netflix

Scandinavische series op Netflix

Scandinavische series zijn razend populair. Het zijn bijna altijd misdaadseries en daarom zijn ze super spannend! De series verschillen van een aantal seizoenen tot een miniserie die je kan bingewatchen. Hier volgen tien Scandinavische series op Netflix die wij aanraden.

The Bridge (Bron)
The Bridge is een erg populaire Deens-Zweedse misdaadserie en behoort zeker tot de allerbeste Scandinavische series op Netflix. In seizoen 1 wordt een lijk gevonden op de Sontbrug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Om de moord op te lossen moeten de Deense recherche Martin Rohde en de Zweedse recherche Saga Norén met elkaar samenwerken. De agenten verschillen veel van elkaar en de samenwerking start met veel tegenzin. Saga speelt voornamelijk de hoofdrol in de serie en lijdt aan een milde vorm van autisme: het syndroom van Asperger. Hierdoor is haar rol nog interessanter en leer je haar goed kennen. In de volgende seizoenen blijft recherche Saga Norén de hoofdrol spelen en moet zij meerdere moorden samen met verschillende Deense recherches oplossen. 

Quicksand
Deze korte serie bestaat uit 6 afleveringen en gaat over de achttienjarige Maja Norberg. Na een dodelijke schietpartij op een middelbare school wordt zij door de politie in hechtenis genomen en aangeklaagd voor moord. Zo leer je Maja kennen, ze is getraumatiseerd en laat in eerste instantie niet veel los. Tegelijkertijd zien je door middel van flashbacks steeds een beetje meer van de waarheid en krijg je elke aflevering iets meer te zien over haar puberale leven. Maja wordt verliefd op Sebastiaan en hierdoor maakt zij verkeerde keuzes, maar de vraag is natuurlijk of zij in staat is tot moord?

 

Wisting
In het Noorse stadje Larvik wordt het lichaam van een man gevonden en rechercheur William Wisting krijgt de leiding over de zaak. Na kort onderzoek wordt er verband gelegd met een Amerikaanse seriemoordenaar Robert Godwin. De FBI stuurt twee experts, Maggie Griffin en John Bantham naar Larvik om te helpen met de zaak, maar zij moeten hun missie geheimhouden voor de pers. Ondertussen wordt de dochter van Wisting betrokken bij de zaak. Zij is journalist en schrijft een verhaal over hun overleden buurman. Tijdens haar onderzoek opent ze verbanden met het politieonderzoek van haar vader en deze leiden naar het pad van de seriemoordenaar. Wisting krijgt genoeg tegenslagen en er wordt aan zijn professionaliteit getwijfeld.

 

Karppi (Deadwind)
Enkele maanden na de dood van haar man gaat rechercheur Sofia Karppi weer aan het werk en combineert haar werk met de zorg voor haar twee kinderen die hun vader verloren zijn. Karppi onderzoekt een moord op een vrouw die banden heeft met een bouwbedrijf in Helsinki. Anna Bergdahl is het slachtoffer en ook zij laat een gezin achter. Karppi haar privé situatie heeft invloed op het onderzoek, omdat zij zich herkent in het achtergelaten gezin. Hierdoor is zij niet altijd even scherp. Het onderzoek naar de moord doet Karppi samen met Sakari Nurmi, hij is nieuw bij de afdeling moordzaken en ze kunnen niet helemaal door één deur.

 

STHLM Requiem
Frederika Bergman is een criminoloog die na een auto-ongeval aan de slag gaat bij een speciaal politie onderzoeksteam in Stockholm. Het team staat onder leiding van de legendarische rechercheur Alex Recht en bestaat uit verbitterde collega’s die Frederika in eerste instantie geen kans willen geven. Al gauw moeten de teamleden toegeven dat ze goed bij het team past en met haar criminologische achtergrond een belangrijk onderdeel is voor het oplossen van de zaken. De serie bestaat uit vijf afleveringen en elke aflevering heeft weer een nieuw verhaal, een nieuwe misdaad. De verhalen verschillen van ontvoering tot moord, maar elke aflevering blijft spannend.

 

The Lawyer
Frank Nordling en zijn zus Sara Khalil waren kind toen ze hun ouders zagen sterven in een explosie veroorzaakt door een autobom. Na de moord op hun ouders werden broer en zus in verschillende pleeggezinnen ondergebracht. Frank groeit op als advocaat en zijn zus Sara werkt bij de politie en zij ontdekt wie er achter de moord op hun ouders zat. Door deze ontdekking gaat Frank voor een ander advocatenkantoor werken dat al jaren de zaken beheert van beroepscrimineel Thomas Waldman, verantwoordelijk voor de dood van zijn ouders. De broer en zus hebben nog meer één doel voor ogen, en dat is wraak nemen.

 

Springvloed
Olivia Rönning, een jonge rechercheur in opleiding, krijgt een nieuwe oefening en moet zich verdiepen in een moord uit 1990 waarbij een zwangere vrouw op het strand is ingegraven en verdronken tijdens een springvloed. De zaak is nog steeds onopgelost en Olivia stort zich volledig op de zaak. Ze gaat opzoek naar de hoofdcommissaris Tom Stilton, die destijds het onderzoek leidde, maar hij is onvindbaar. Uiteindelijk vindt Olivia hem, maar de oude hoofdcommissaris blijkt dakloos te zijn en heeft geen zin om Olivia te helpen. Toch lukt het haar om zijn vertrouwen te winnen, samen komen ze dichter bij de waarheid over de zaak en er ontstaat een vriendschap.

 

Johan Falk
Johan Falk vertrekt bij Europol in Den Haag en keert terug naar zijn geboorteplaats Göteborg in Zeden. Hij is gevraagd om lid te worden van de succesvolle speciale eenheid ‘GSI’. Deze eenheid is een sectie binnen de politie die gespecialiseerd is in de georganiseerde misdaad in criminele organisaties. De eenheid werkt nauw met informanten op het plaats delict en Johan werkt al snel samen met Frank Wagner, een undercoveragent binnen een bende. Frank geeft hem informatie over de misdaadwereld en al gauw wordt deze samenwerking een vriendschap. Een vriendschap die niet altijd even makkelijk is.

 

Bordertown (Sorjonen)
Detective Inspecteur Kari Sorjonen is één van de meest gerespecteerde officiers van de Finse Nationale Opsporingsbrigade (NBI). Wanneer zijn vrouw Pauliina wordt getroffen door een hersentumor, besluiten zij te verhuizen naar een andere plaats, Lappeenranta. Kari wil meer rust en tijd met zijn gezin spenderen. Hij gaat aan de slag bij de plaatselijke politie en start meteen met een onderzoek naar de dood van een jonge vrouw. Daarop volgen meerdere moorden, verkrachtingen, ontvoeringen, drugshandels, kortom van de rust is hier weinig te bekennen.

 

Brot (The Valhalla Murders)
Er vinden een aantal moorden plaats in IJsland. De slachtoffers zijn met messteken om het leven gebracht, waarbij hun ogen zijn verminkt. De moorden worden hierdoor aan elkaar gekoppeld en voor de politie is het een groot raadsel. Het politieteam dat onder leiding van inspecteur Kata werkt, wordt versterkt door detective Arnar en samen proberen zij de moordenaar(s) te ontmaskeren. Ze ontdekken dat alle slachtoffers begeleiders zijn geweest op de jongensschool Valhalla en er wordt al snel duidelijk dat de school geen prettige plek was voor de jongens die er verbleven. Hebben deze jongens iets met de moorden te maken?

 

Geschreven door: Didi van Puffelen
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook