Kijktip ‘The Crown’: seizoen 2

series on demand

Heavy is the head that wears the crown. The Crown seizoen 2 is vandaag in première gegaan op Netflix dus we kunnen weer gaan bingen. En dat is het waard; het kostuumdrama geeft opnieuw een fantastisch beeld van de politieke rivaliteit en romantiek tijdens het begin van Elizabeth de Tweede.

In deze afleveringen krijgen de Britse Royals weer genoeg problemen voor hun kiezen. Dit keer gebaseerd op de historische gebeurtenissen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Iedere aflevering zet een ander deel uit de geschiedenis van de Britse Monarchie in de spotlight. Met de Suez-crisis als aftrap is de toon meteen gezet. Het Koninkrijk balanceert op het randje van oorlog.Maar ook op persoonlijk vlak wordt Queen Elisabeth op de proef gesteld. Al vroeg in het seizoen geeft Philip aan dat hij hun huwelijk als een gevangenis beschouwt. Leuk is dat het ditmaal meer vanuit het perspectief van Prins Philip wordt verteld. Hij laat goed zien dat het niet altijd makkelijk is om met een krachtige en machtige vrouw getrouwd te zijn. Zijn persoonlijke afwegingen en zijn rol binnen het koningshuis worden belicht. Wie fan is van Matt Smith, wordt dus op zijn wenken bediend! Een ander mooi onderdeel van dit seizoen zijn de veranderingen binnen de Monarchie. Het Koningshuis moet met de tijd mee. Elisabeth staat dan ook voor de keuze om de traditionele benadering vast te houden of zich moderner op te stellen naar het volk.

The Crown seizoen 2

Het Britse Koningshuis heeft toch een stijf en afstandelijk imago. Weinig mensen kunnen vat krijgen op het karakter en leven van Queen Elisabeth. De serie weet op een subtiele en geloofwaardige manier het menselijke van de Britse Royals te laten zien. Dit seizoen doet daarin zeker niet af. Queen Elisabeth worstelt met zichzelf en haar verantwoordelijkheden. Mag een koningin zwaktes hebben? En in hoeverre mag dit gezien worden?

Wat mij betreft zit de kracht van de serie in het mysterieuze van het Koningshuis. Als gewone burger blijven de deuren van het paleis gesloten. Maar door deze serie komen de prachtige kostuums, de locaties en de staatsgeheimen gewoon je huiskamer in. Daarnaast fascineert het mij mateloos dat iemand zich het ene moment bezig kan houden met een luchtaanval in Egypte en het andere moment met het vermoedelijke overspel van je partner. Overduidelijk, maar ik benoem het toch even, zit de magie van deze serie natuurlijk ook in de aankleding. (aangezien iedere aflevering 5,5 miljoen pond kost, mag dat natuurlijk ook wel.) Er zijn kastelen en kathedralen afgehuurd, kostuums nagemaakt en acht onderzoekers fulltime ingehuurd. Het heeft zeker drie jaar geduurd voordat deze twee seizoenen af waren.

Een laatste punt wat zeker niet onderbelicht mag blijven zijn de acteerprestaties van de twee hoofdpersonen. Claire Foy (Elizabeth) en Matt Smith (Prince Philip) zetten weer een fantastische prestatie neer. Waar in het begin de chemie tussen de twee duidelijk voelbaar was, is dat nu een stuk minder. De spanning tussen de Queen en haar man hangt in de lucht. Elisabeth moet in de eerste aflevering al regelmatig toegeven dat zij niet op de hoogte is van waar haar man precies uithangt. Claire Foy weet met haar expressie precies de juiste hoeveelheid emotie en gereserveerdheid uit te stralen.

Al om al is het tweede seizoen van The Crown een geweldige serie als je benieuwd bent naar het leven van Queen Elisabeth, het fantastische acteerwerk van Claire Foy en de mooie kostuums en locaties. Oh, en geniet er dubbel van! Want dit is het laatste seizoen waarin Claire Foy en Matt Smith schitteren. Vanaf seizoen 3 wordt de serie gespeeld door een bijna geheel nieuwe cast.

Geschreven door Romi Hootsmans
Cijfer: 8.5
Beeld: Netflix

 


© Alles over Series

Lees ook