Kijkgids om met ‘Doctor Who’ te beginnen

Kijkgids van Doctor Who

Deze week staat de Kerstspecial van Doctor Who op het tv- programma en zullen de fans van de serie vast en zeker inschakelen. Maar hoe zit het met nieuwe kijkers? Want ‘even’ 36 seizoenen bingen is wel veel van het goede. Met deze Kijkgids van Doctor Who zetten we op een rij welke afleveringen en seizoenen je het beste kan instappen bij de serie.

We beginnen meteen met goed nieuws voor diegenen die met kerst voor het eerst wilden gaan kijken: het is bij Doctor Who niet nodig om vanaf Seizoen 1 te beginnen. Er zijn namelijk een aantal andere punten om te beginnen. Zo kun je als je de volledige verhaal vanaf een Doctor wil meemaken, beginnen met kijken vanaf seizoen 2, seizoen 5 of seizoen 8. Vanaf seizoen vijf staan dan ook alle seizoenen van de serie online en dit is misschien wel het beste beginpunt. De elfde Doctor, gespeeld door Matt Smith, is onder velen namelijk geliefd en hier begin je niet alleen met een nieuwe Doctor maar ook met een nieuwe compagnon. Je kunt het zien als een soort reset na seizoen 1 tot en met 4.

Als je nu denkt te weinig tijd hebt voor zoveel seizoenen kun je het beste beginnen bij seizoen 8. Je krijgt dan alsnog het hele verhaal van de Twaalfde Doctor, gespeeld door Peter Capaldi, mee en zult dan nog vele malen meer uitkijken naar de kerstspecial die eraan zit te komen. Je kunt ook seizoen 10 pakken, waardoor je maar 13 afleveringen hoeft te kijken. Hierdoor mis je echter wel een groot deel van het verhaal van de Twaalfde Doctor.Mocht je nou denken: “Ik wil niet direct aan een seizoen beginnen, maar gewoon een aflevering of drie testen,” kan dat ook. Veel Doctor Who verhalen staan namelijk los van elkaar en met één aflevering kan je dan ook goed begrijpen waar de kern van het verhaal over gaat. De drie afleveringen die je dan het beste kunt bekijken zijn:

Seizoen 8, aflevering 1: “Deep Breath”
De eerste aflevering van de Twaalfde Doctor. Het laat je goed de charme van show zien en aan het einde van de aflevering begrijp je vrij goed waar dit programma nou echt om draait. Het is wel een aflevering die wat volwassener is, maar dit past wel in vergelijking met de rest van het seizoen.

Seizoen 5, aflevering 10: “Vincent and the Doctor”
Een aflevering die aan het einde van een seizoen zit, lijkt misschien een rare keus om als eerste te kijken. Dit is echter een aflevering die op fantastische wijze de karakters naar voren laat komen. Daarnaast laat deze aflevering zien hoe snel je een emotionele waarde aan een karakter kan hechten.

Seizoen 2, aflevering 4: “The Girl in the Fireplace”
Deze aflevering is één van de eerste afleveringen van de Tiende Doctor, gespeeld door David Tennant, en wordt door sommige critici gezien als één van de beste afleveringen van de Tiende Doctor. Het is dan ook een aflevering die de karakters weer centraal zet, maar ook een goede vijand tegenover de Doctor zet.

Als laatste is er ook nog de puurste manier om te kijken en dat is om te beginnen in 1963 toen de originele serie begon. Je zult dan wel 36 seizoenen moeten kijken, maar je duikt dan wel volledig in de geschiedenis en krijgt alles mee. Het kost je echter wel minstens twee weken non-stop kijken voordat je helemaal bij bent. Daarnaast zijn er in de revival serie wel verwijzingen naar ‘Classic Who’, maar het is niet nodig om hier te beginnen.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook