Netflix kijktip: Glacé

Glacé

Crime series van over de hele wereld zijn grote hits. Zo ook de donkere, Franse misdaadserie Netlfix Original Glacé.

Glacé, ofwel The Frozen Dead, speelt zich hoog in de Pyreneeën af. Een geïsoleerd stuk in de bergen. Daar word een opmerkelijke vondst gedaan. Ze vinden op 2000 meter hoogte het lichaam van een onthoofd paard vastgebonden aan een kabelbaan. Het onderzoek naar deze gebeurtenis ligt in handen van Martin Servaz en Irene Ziegler. Niet ver van deze plek begint de jonge psychiater Diane Berg aan sessies met de seriemoordenaar Juliann Hirtmann. Een man die als zeer gevaarlijk wordt beschouwd en ooit gearresteerd werd door Martin Servaz.Omdat het seizoen maar zes afleveringen telt is meer informatie over de verhaallijn zonde. Het is veel leuker om deze serie te kijken met weinig voorkennis over wat de relatie is tussen de personages en hoe de verhaallijn zich ontwikkelt. De schrijvers hebben dan ook met veel zorg het verhaal uitgewerkt. Ieder personage heeft een verleden en die is zeer goed in het verhaal gepositioneerd. Voor een serie met maar zes afleveringen zit het verhaal bijzonder goed in elkaar.

Het beperkte aantal afleveringen is wat mij betreft een groot voordeel in dit genre. Er zijn op dit moment ontzettend veel (buitenlandse) misdaadseries. Denk aan het Engelse Broadchurch en het Deense The Killing (heeft ook een US versie). Die series hebben allemaal ontzettend veel afleveringen, nog meer verdachten en het dubbele aantal plottwists. Het is af en toe net too much. De kracht van deze serie zit ‘ m dan ook in de geloofwaardigheid. Wanneer er een twist in het verhaal komt, is het geloofwaardig, en gaat het in rap tempo door. De geloofwaardigheid zit misschien ook in het gebruik van een aantal clichés. Maar toch, het feit dat er niet 3 verdachten per afleveringen bijkomen is verfrissend.

De Franse taal en de (voor mij) onbekende acteurs maken Glacé ook tot een succes. Het is anders dan anders. De acteurs passen de rollen ontzettend goed. Zelfs de bijrollen zijn goed gecast. Het plaatje in de Franse Pyreneeën klopt gewoon. Nog een reden om deze serie te kijken: de setting in de kou en de sneeuw maakt alles nog spannender.

De serie werd in eerste instantie goed ontvangen. Maar de kijkcijfers daalde naarmate het einde in zicht kwam. Het is dan ook de vraag of er een tweede seizoen aankomt want daar is tot nu toe nog niks over aangekondigd. Toch, op een donkere, winterse avond is dit de serie die je moet kijken. Een serie met veel kou, sneeuw en een seriemoordenaar die de politie iedere keer een stap voor is. Dit kat-en-muis spelletje staat zeker garant voor een paar avonden goed vermaak.

Geschreven door: Romi Hootsmans
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook