The Creators: J.J. Abrams

J.J. Abrams

J.J. Abrams is waarschijnlijk het bekendste creatieve brein die als onderdeel van de serie The Creators geprofileerd zal worden. Jeffrey Jacob Abrams is zijn volledig naam, maar iedereen mag hem J.J. noemen.

Aan het begin van zijn carrière werd Abrams al gezien als het wonderkind van Hollywood. Hij begon als componist voor een b-horror film, maar vond zijn roeping al snel in het schrijven van films.  Het componeren liet hem echter nooit los en tijdens zijn carrière componeert hij de openingsthema’s van alle series die hij bedenkt. Armageddon was zijn eerste grote wapenfeit als scenarioschrijver. De film werd niet bijster goed ontvangen door de critici, maar was financieel de meest succesvolle film van 1998.J.J. Abrams

Felicity 

Dat zelfde jaar lanceerde J.J. Abrams zijn eerste televisieserie Felicity. De serie gaat over een meisje Felicity die haar ouderlijk huis verlaat en van Californië naar New York verhuist om zichzelf te ontdekken en te ontsnappen aan haar overmatig bezorgde ouders.  Het is een coming-of-age drama en heel anders dan de series die Abrams later zou produceren. Een jaar voor het einde van Felicity start de tweede serie van Abrams. Alias.

En dat is de eerste serie die je typisch Abrams kan noemen. Het bevat elementen uit films als Mission Impossible (waar hij aan meeschreef) en latere series als Lost en Fringe. Geheime organisaties, plannen en projecten staan centraal. In de wereld van Abrams is er altijd een nog geheimere organisatie.

Alias gaat over Sydney Bristow, Sidney denkt dat ze voor de CIA werkt, in werkelijkheid werkt ze voor SD-6. Een soort geheime anti-CIA. Als ze ontdekt dat haar leven een leugen is, maakt ze de overgang naar de CIA en wordt ze dubbelagent. Ondertussen moet ze ook nog haar werk verborgen houden voor haar familie en vrienden.

J.J. Abrams

Op een onbewoond eiland

Na Alias volgt Lost. Waarschijnlijk de meest bekende serie die Abrams heeft bedacht. Lost gaat over een groep passagiers die na een vliegtuigcrash terecht komen op een ogenschijnlijk onbewoond eiland. Echter is niet alles wat het lijkt.  Naast het eiland brengt Lost ook de levens van de passagiers voor de vliegtuig crash in beeld.

Net zoals Alias is Lost ook een serie die klein begint, maar waarvan het verhaal steeds grootser en uitgebreider wordt. Na zes seizoenen zat ook Lost erop, maar even daarvoor heeft hij met Fringe zijn vierde serie uitgebracht.

Fringe is eigenlijk het eerbetoon van Abrams aan klassiekers als The X-files en The Twilight Zone. Het begon als een mysterie van de week serie. Zoals die series ook waren. Maar naar mate de verhaallijn vorderde ontstond er een breder verhaal, met onder andere parallelle tijdslijnen en alternatieve universa.

Fringe volgt het werk van de Fringe Division. Een onderdeel van de FBI, die onderzoek doet naar gebeurtenissen aan de grenzen van de wetenschap.

Afscheid van televisie

Abrams vijfde en laatste serie was het niet heel erg succesvolle Undercovers. De serie gaat over een stel dat enkele jaren nadat ze de CIA hebben verlaten door diezelfde overheidsdienst weer gerekruteerd worden. Tijdens de serie leert het stel meer geheimen over elkaar. Maar na 11 afleveringen moest de serie van de buis. Lage kijkcijfers en een slechte reactie van critici deden de serie al snel de das om.

Na Undercovers houdt J.J. Abrams het houdt voor gezien in de televisiewereld. Wel produceert hij nog enkele series zoals Person of Interest en Westworld.  En schrijft hij openingsthema’s.

De series van J.J. Abrams zijn leuk voor je als je houdt van spanning, spionage, geheime genootschappen en andere mysteries. En dat is ook hetgeen wat zijn series met elkaar weet te verbinden. Er is altijd meer aan de hand dan je aan het begin denkt.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: The WB Television Network, ABC


© Alles over Series

Lees ook