Netflix kijktip: Alias Grace

Kijktip Alias Grace

Als je onder de indruk was van The Handmaid’s Tale, i s ook deze verfilming van schrijver Margaret Atwood zeker het kijken waard. In Alias Grace leer je het verhaal kennen van een vrouw die heel wat geheimen met zich meedraagt. Benieuwd? Lees dan deze Kijktip Alias Grace.

De serie is gebaseerd op de dubbele moord op de rijke boer Thomas Kinnear en zijn dienstmeid en minnares Nancy Montgomery. In 1843 wordt hij gevonden met een kogel in zijn linkerborst. In de lijkschouwing blijkt dat zijn geliefde een klap van een bijl heeft gekregen en vervolgens is verstrengeld. De twee andere werknemers, knecht James McDermott en dienstmeid Grace Marks, slaan op de vlucht, maar worden snel opgepakt. Hoewel McDemott de strop krijgt, wordt de nog maar zestien jaar oude Marks veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, waarvan ze vijftien maanden doorbrengt in een gekkenhuis. De welgestelde lui in Canada hadden weer iets om over te praten bij de thee, maar ook wij kunnen nu, twee eeuwen later, via Netflix of Videoland dit verhaal meekrijgen.In de zesdelige miniserie vertelt Marks haar levensverhaal aan de fictieve Simon Jordan, een arts die we vandaag de dag een psychiater zouden noemen. Door haar kalme stem en prachtige volzinnen hang je als kijker volledig aan haar lippen. Of Marks de waarheid spreekt over de moorden, of überhaupt zelf feit van fictie kan onderscheiden, wordt naarmate de serie vordert steeds minder duidelijk. Grace Marks blijft een mysterie, zowel in het echt als in de serie.

Alias Grace

Op het eerste gezicht hebben The Handmaid’s Tale en Alias Grace weinig met elkaar gemeen, behalve dat de hoofdpersonen allebei een kapje dragen. In The Handmaid’s Tale wordt een toekomst beschreven waarin vrouwen alleen leven om kinderen te baren, terwijl we in Alias Grace de gruwelen zien van een verleden waarin ongehuwde vrouwen juist worden verstoten als ze zwanger raken. Toch gaan beide verhalen in de kern over de onderdrukking die vrouwen moeten verduren in een patriarchale samenleving. De twee hoofdpersonen, Grace Marks en Offred, zijn allebei gecompliceerde, sterke vrouwen die door de mannen in hun omgeving worden benadeeld en misbruikt.

Het verhaal in Alias Grace roept meer vragen dan antwoorden op, maar dit maakt de serie juist fascinerend. Grace Marks is een enigma. Ze weet de vriendelijke psychiater Simon Jordan om haar vinger te winden. Is ze getekend door haar ervaringen en doet ze dit bewust, of juist onbewust door haar natuurlijke charme en onschuld? Als je als kijker niet een keurig, opgesomde conclusie verwacht in een serie, maar graag zelf het einde wil interpreteren, is Alias Grace zeker een aanrader.

Geschreven door: Rosa Boland
Beeld: Netflix/CBC


© Alles over Series

Lees ook