Idris Elba in nieuwe BBC- serie

Guerilla BBC serie

Luther is back! Niet in de zin van een nieuw seizoen, maar Idris Elba komt wel met een nieuwe serie. De eerste aflevering van deze BBC-serie Guerrilla wordt uitgezonden op 23 november om 21.00 uur door BBC First.
Guerrilla vertelt het verhaal van een politiek actief stel dat vecht tegen het onrecht en de diepliggende vooroordelen die in het Londen van de jaren 70 aan de orde van de dag zijn. Marcus (Ceesay) en Jas (Pinto) zijn gepassioneerde ‘Black Power’-vrijheidsstrijders die beide verlangen naar sociale revolutie. In deze dramaserie speelt Idris Elba de rol van een van hun mede-activisten. Al heeft hij een ander plan om de onderdrukking te overwinnen.

Maar wat de groep niet weet is dat ze het doelwit zijn van de ‘Black Power Desk’ politie-eenheid, een onderdeel van de Britse politiemacht met maar één doel: grip krijgen op het zwarte activisme. De extreme maatregelen die door deze geheimzinnige en verraderlijke eenheid worden genomen zijn pas recentelijk aan het licht gekomen. In de BBC-serie Guerrilla wordt de politie-eenheid geleid door de sluwe hoofdinspecteur Nicholas Pence, gespeeld door Rory Kinnear (Black Mirror).

In de eerste aflevering zijn Marcus en Jas bij een mars tegen de immigratiewet van 1971 aanwezig. Een van hun vrienden – ook doelwit van de ‘Black Power Desk’ – komt op een tragische manier om het leven. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat het stel besluit actie te nemen en een politieke gevangene uit de cel bevrijdt.Na deze dramatische uitbraak worden de vrijheidsstrijders gedwongen ondergronds te gaan en worden zij opgejaagd door de politie, terwijl zij proberen sociale veranderingen teweeg te brengen met harde acties. Maar de situatie loopt zodanig uit de hand dat de enige optie die overblijft is om terug te vechten tegen de ‘Black Power Desk’. Ze zijn verstrikt geraakt in een guerrilla en hebben alleen nog elkaar om op te bouwen, maar dit wordt steeds gecompliceerder wanneer een oude vlam van Marcus opduikt.

De serie is gecreëerd, geschreven en gedeeltelijk geregisseerd door Academy Award winnaar John Ridley. John Ridley zegt het volgende over het proces: ‘Voor mij begon het ongeveer vier jaar geleden toen ik de postproductie deed voor een film die zich afspeelde in het Londen van 1967. Toen ik aan die film werkte, hoorde ik voor het eerst verhalen van gekleurde mensen in het Verenigd Koninkrijk en hun ervaringen – en merkte ik dat deze verschilden van ervaringen van gekleurde mensen in de Verenigde Staten. Hoe meer ik erover te weten kwam hoe meer vastbesloten ik was om dit verhaal in beeld te brengen. Het verhaal was er en het verhaal moest verteld worden.’

Idris Elba, die niet alleen acteert in de serie, maar ook uitvoerend producent is, vertelt waarom hij absoluut betrokken wilde zijn bij deze serie: ‘Meteen toen ik hoorde hoe John over dit verhaal dacht, wist ik dat ik mee wilde werken aan dit project. Dat ik deel uit kon maken van het ontwikkelingsproces van zo’n uniek origineel en belangrijk verhaal sprak me erg aan, omdat het de periode van mijn jeugd was. Als een zwarte Britse man die opgroeide in de jaren 70, voelde ik dat mijn stem een echte aanvulling was op die van John. Dit is zo’n verhaal waar je als acteur en producent van droomt om aan mee te werken.’

Binnenkort hebben wij een recensie van de BBC-serie Guerrilla op de site!


© Alles over Series

Lees ook