• Met: Idris Elba, Freida Pinto, Denise Gough
  • IMDB Rating: 5.8
  • Alles over Series cijfer: 7
  • Te zien op: BBC First

  • Guerrilla vertelt het verhaal van een politiek actief stel dat vecht tegen het onrecht en de diepliggende vooroordelen die in het Londen van de jaren 70 aan de orde van de dag zijn. Marcus (Ceesay) en Jas (Pinto) zijn gepassioneerde ‘Black Power’-vrijheidsstrijders die beide verlangen naar sociale revolutie. In deze dramaserie speelt Idris Elba de rol van een van hun mede-activisten. Al heeft hij een ander plan om de onderdrukking te overwinnen.

    Maar wat de groep niet weet is dat ze het doelwit zijn van de ‘Black Power Desk’ politie-eenheid, een onderdeel van de Britse politiemacht met maar één doel: grip krijgen op het zwarte activisme. De extreme maatregelen die door deze geheimzinnige en verraderlijke eenheid worden genomen zijn pas recentelijk aan het licht gekomen. In Guerrilla wordt de politie-eenheid geleid door de sluwe hoofdinspecteur Nicholas Pence, gespeeld door Rory Kinnear (Black Mirror).

    In de eerste aflevering zijn Marcus en Jas bij een mars tegen de immigratiewet van 1971 aanwezig. Een van hun vrienden – ook doelwit van de ‘Black Power Desk’ – komt op een tragische manier om het leven. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat het stel besluit actie te nemen en een politieke gevangene uit de cel bevrijdt.    Na deze dramatische uitbraak worden de vrijheidsstrijders gedwongen ondergronds te gaan en worden zij opgejaagd door de politie, terwijl zij proberen sociale veranderingen teweeg te brengen met harde acties. Maar de situatie loopt zodanig uit de hand dat de enige optie die overblijft is om terug te vechten tegen de ‘Black Power Desk’. Ze zijn verstrikt geraakt in een guerrilla en hebben alleen nog elkaar om op te bouwen, maar dit wordt steeds gecompliceerder wanneer een oude vlam van Marcus opduikt.

Beelden


 
 

 

Lees ook