Series voor de Donkere Dagen: ‘Luther’

serie Luther

De serie Luther is na Line of Duty en Endeavour de derde serie die aanbod komt in deze nieuwe reeks specials van series die je kunt kijken tijdens de donkere dagen van het jaar.

De serie gaat over John Luther (gespeeld door Idris Elba) een briljante en legendarische detective bij de Metropolitan Police in London. Hij is echter ook een zwaar beschadigde man. Zijn jaren van jagen op de meest verschrikkelijke moordenaars hebben zijn tol geëist en maken John Luther iemand waarmee het niet makkelijk samenwerken is. Idris Elba verscheen het personage ooit als volgt: ”Als je op het nieuws een man ziet die zijn kinderen heeft vermoord, dan zou je niets liever doen dan die man een lesje leren. John Luther is zo’n man, maar hij is ook een politieagent. Wanneer hij een crimineel in handen krijgt zal hij niet altijd de regels volgen. Hij zal vooral de wet handhaven op zijn manier.”Aan het begin van de serie komt John Luther terug van een verplicht verlof nadat hij betrokken was bij de dood van een moordenaar. De relatie met zijn vrouw is gespannen en de twee zijn uit elkaar. Ook enkele van zijn collega’s behandelen Luther alsof hij een tikkende tijdbom is die ieder moment kan afgaan. Hij heeft dan ook gewelddadige woedeaanvallen. Met wie hij een bijzondere relatie ontwikkelt is Alice Morgan. De verdachte in de eerste moordzaak waar hij aan werkt nadat hij terug is van zijn verlof.

De ouders van Alice zijn namelijk vermoord in hun eigen huis en Alice is degene die hen vond. In de ogen van Luther is zij degene die haar ouders heeft vermoord. Gedurende de serie jaagt Luther op Morgan, maar wordt ze ook een soort vriendin. Iemand die hem kan helpen de mensen te begrijpen op wie hij jaagt. Want daar draait zijn hele bestaan om. Niets is belangrijker voor John Luther dan het vinden en arresteren van de dader.

En daarvoor is hij bereid alles te doen, zijn eigen leven op het spel zetten, de regels overtreden of in het geval van Alice Morgan een kat en muis spel spelen met een gewetenloze moordenaar. John Luther is een man die fouten maakt en in tegenstelling tot de mensen op wie hij jaagt, toont hij wel berouw.

De serie is duisterder dan Line of Duty en Endeavour en gewelddadiger dan die tweede. Waar de hoofdpersonen van die eerste serie vooral op andere demonen jagen worstelt Luther ook met zijn eigen persoonlijke demonen.

Het eerste seizoen van Luther bestaat uit 5 afleveringen van ongeveer 55 minuten en is te zien op Netflix. Maak er wel tijd voor; je kijkt ze namelijk zo achter elkaar weg.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook