Interview met Justin Hartley over ‘This is Us’

interview met Justin Hartley

This is Us was een van de grote tv- verrassingen van het afgelopen jaar. Een van de hoofdrolspelers is Justin Hartley, die de rol speelt van Kevin. Alles over Series sprak de charmante acteur tijdens het Monte-Carlo Television Festival over het succes van de serie, meest emotionele ‘This is Us-momenten’ en zijn eigen favoriete series.

Waarom denk je dat deze serie bij zoveel kijkers aansloeg?
Justin Hartley: “Ik denk dat de personages zo divers zijn en zoveel unieke verhaallijnen hebben die van elkaar verschillen dat iedereen zich wel in een van de personages kan herkennen, ongeacht waar je vandaan komt en welke taal je spreekt, of je man of vrouw bent, arm of rijk. Er zit voor iedereen wel iets in dat je herkent uit je eigen leven.”Weet je nog wat je dacht toen je het eerste script las?
Justin Hartley: “Ik zag die kwaliteit erin. Mensen vragen wel eens of ik kon zien dat het een hit zou worden. Kijk, dat is onmogelijk om te voorspellen. Ik wist dat het geweldig was en goed geschreven qua verhaal en ik wilde deze rol heel graag. En ik had gevoel dat als we het op de juiste manier zouden neerzetten het heel bijzonder kon worden.”

Hoe was het voor jou om een personage als Kevin te spelen, die zich steeds meer blijft ontwikkelen naarmate het seizoen vordert?
Justin Hartley: “Een van de dingen die de schrijvers wisten te doen, is je voor de gek te houden. Ze hebben het komische aspect van zijn personage weten te behouden. Hij wordt niet ineens een ander persoon, he’s the same guy. Maar hij blijkt ook meer lagen te hebben, zonder zijn gevoel voor humor daarbij te verliezen. Het is grappig, in de pilot denk je “oh ja zo een vent ken ik.” Iemand die zichzelf helemaal het vindt. Maar dan kom je erachter dat hij zich alleen maar zo voordoet en ook veel pijn heeft geleden, de liefde van zijn leven kwijt is. Hij is veel complexer dan je zou denken. Een van de interessante dingen van een personage is hun fouten. Er zit achter elke flaw een verhaal. Dus waarom was Kevin niet zo aardig tegen zijn broer toen ze opgroeiden? Wij vertellen dan dat verhaal. En in het verhaal van nu heeft Kevin een missie om het goed te maken met zijn broer. Of dat nu uit schuldgevoel is of een andere reden heeft vertellen we ook. De complexiteit die daaruit voorkomt vind ik geweldig aan hem. De manier waarop Kevin vastberaden kan zijn ten opzichte van Randall en Sophie om niet alleen simpelweg sorry te zeggen maar echt te willen veranderen en nu te willen laten waarom hij anders is. Hij wil de tijd nemen om dat vertrouwen terug te winnen. Hij is een interessant personage om te spelen zowel wat hem heeft gevormd als wat hij verder zal doen.”

Wat was jouw favoriete moment uit de serie voor Kevin tot nu toe?
Justin Hartley: “Ik heb er een paar. Ik vond de schilderscène prachtig (deze kan je hierboven bekijken). Ik vond ook mooi wat hij zei, toen hij bij Sofie op de stoep stond: “Er zijn drie dingen die ik je wil zeggen.” Hier hebben we een vent die probeert waar hij het meeste spijt van heeft in zijn hele leven weer goed te maken. Hij heeft altijd gedacht dat het wel goed zou komen door nieuwe vrouwen te blijven ontmoeten en te blijven werken, maar uiteindelijk kwam hij terug bij de kern: zij is de liefde van zijn leven. Ik vond het ook mooi toen hij zijn toneelstuk verliet om zijn broer Randall te helpen en hem gewoonweg vasthield. De groei van zijn personage en hoe hij zich ontwikkelt, vind ik telkens weer geweldig.”Je was eerder al te zien in series als Revenge en Mistresses, maar met This is Us weet je een nog groter publiek te bereiken. Hoe is het om in een klap van bekend naar heel erg bekend te gaan?
Justin Hartley: “Ik had het geluk denk ik dat ik over de loop van 15 jaar langzaamaan een beetje meer van roem geproefd hebt in plaats van in een klap ineens beroemd te zijn. Want hoe ga je daar mee om? Ik kon langzaam eraan wennen en ermee omgaan. Het is nu met de serie wel naar een ander level gegaan maar omdat ik er al eerder van kon proeven, bereidde dat me voor.”

Je eerdere series entertainden vooral, maar This is Us raakt mensen echt. Merk je dat in de reacties?
Justin Hartley: “Ja, ik zie het al aan de gezichten als mensen op me afkomen. Ze zijn blij om je te zien en ze hebben het gevoel dat de serie bijdraagt aan een gevoel van geluk of een inzicht over hun eigen leven. Een moment dat ze herkennen uit hun eigen leven. Ik voel me dan ook echt vereerd als iemand naar me toekomt en zegt dat ze het leuk vinden om me te zien omdat ze de serie kijken en wat dat voor hen betekent.”

De serie staat bekend om hoe het je aan het huilen kan maken. Waren er voor jou ook emotionele momenten toen je de serie terugkeek?
Justin Hartley: “Er waren meerdere, oh gosh! Wanneer Kevin het heeft over zijn vader, krijg ik ook een brok in mijn keel. En als hij een moment heeft met zijn moeder, raakt me dat. Want ik heb juist een hele goede band met mijn moeder maar Kevin heeft dat niet, dus dat raakt dan een snaar op een andere manier bij me. Ik houd van Kevin en wetende dat hij zo een gespannen relatie heeft met zijn moeder, breekt mijn hart een beetje. Het leven is te kostbaar en hoop dan dat ze kunnen uitvogelen hoe ze een betere relatie kunnen krijgen met elkaar. En ik snap die connectie zo goed van de kijkers want als ik het script krijg, denk ik vaak “hoe is het mogelijk, dat zou mijn jeugd kunnen zijn”. De verhaallijnen zijn zo echt en herkenbaar dat het moeilijk is om niet geraakt te worden.”

Kan je iets meer vertellen over wat Kevin te wachten staat?
Justin Hartley: “Ik wilde dat ik meer kon vertellen, maar ik moet dat geheim houden. En weet je, misschien is dat beter want als kijker wil je eigenlijk door deze serie verrast worden. Vooraf weten waar het heen gaat, zou deze serie verpesten. Alsof je een film achterstevoren kijkt of de laatste vijf pagina’s van een boek leest en dan naar de eerste bladzijde gaat.”

Wij zien in This is Us hoe Kevin zijn dromen najaagt als acteur in het theater en een Ron Howard- film. Wat is je eigen droom als acteur?
Justin Hartley: “Oh man, zou het niet geweldig zijn als we over vijf jaar nog steeds met This is Us mooie verhalen vertellen. En verder… Ik heb net een rol gespeeld in de sequel van Bad Moms en dat is een heel ander personage en was hilarisch om te doen en ik vind het idee leuk om dingen te proberen die ik nooit eerder heb gedaan. Dus als kansen zich voordoen om iets heel anders te kunnen doen, zou ik dat een fantastische uitdaging vinden.”

Welke series kijk je zelf graag, behalve This is Us natuurlijk?
Justin Hartley: “Ik probeer House of Cards in te halen. Ik probeer na te gaan wat ik nog meer kijk. The Man in the High Castle vind ik leuk en ik ga beginnen met met de komedie Catastrophe op Amazon. Ik heb al een paar afleveringen gezien en dat is ook erg goed.”

Houd je van bingen of kijk je een aflevering per keer?
Justin Hartley: “Ik ben iemand die beide doet. Bingen houd ik niet vol voor meer dan twee of drie afleveringen. Dat zijn een hoop uren die je erin steekt. Soms als ik niet kan slapen, kijk ik er drie. Maar vier uur of zo achter elkaar kijken doe ik alleen als ik met vakantie ben. Dan kijk ik wel veel tv.”

This is Us is vanaf 30 januari te zien op Fox.

Beeld: Ron Batzdorff/NBC, NBC, Fox


© Alles over Series

Lees ook