Recap ‘De Luizenmoeder’ aflevering 7: ‘Kanjertraining’

Kanjertraining

Na alle grappen van vorige week is het deze week iets minder gezellig op De Klimop. Het begint al bij Ank. Haar man Bert stuurt haar een foto vanuit Thailand met twee vrouwen naast zich. ‘Goh, Leuk. Gr, Ank’ mailt ze hem terug. De rest van de aflevering is ze helemaal van slag.

In de klas van Ank wordt ‘Kanjertraining’ gegeven. Met verschillende hoedjes geeft ze iedereen steeds een andere rol. Een zwarte hoed is de pestvogel, een rode hoed is de aap: de meeloper van de pestvogel en een gele hoed is een konijn: een makkelijk slachtoffer voor de aap en pestvogel. Ze zijn Floor haar knuffel aan het beledigen en Floor moet met kracht zeggen: hou op! Maar daar heeft ze nog moeite mee. Pas als de hele klas meedoet, schreeuwt ze heel hard: ‘HOU OP!’

Nancy is bij Anton in zijn kantoor en heeft voor hem de functioneringsgesprekken ingepland. Hij is druk aan het rekenen en ziet er bezorgd uit. Nancy vraagt of het wel gaat en of ze moet helpen maar dat wordt haar niet in dank afgenomen. ‘Jij hebt toch helemaal geen verstand van cijfertjes of wel?!’Ook op het schoolplein is het ook weer een zootje. Floor is volgens de moeder van Uendi veranderd na de les van juf Ank. Dan komt de vader van Maledieve er ook nog even een schepje bovenop doen door te zeggen dat Floor de laatste tijd wel erg snel op haar teentjes is getrapt. ‘Ik heb zelfs gehoord dat Floor een aantekening heeft gekregen in de ‘dit kan niet’ map.’ Hannah gaat toch even langs bij Ank om te controleren of het wel goed gaat met Floor. Volgens Ank vertoont ze de laatste tijd nogal ‘bijzonder gedrag’. Door de kanjertraining wordt ze niet meer gepest. Ze is getransformeerd van een ‘bang konijntje in een vervelende aap met pestvogeltrekjes.’

Bij Anton zijn de functioneringsgesprekken begonnen. Hij begint met Helma en heeft een taartje voor haar gekocht waar de met 35% korting sticker nog op zit. ‘Ik ben toch niet jarig?’ Waarop Anton zegt: ‘Dit is een blijk voor waardering, voor al die jaren trouwe dienst. Als ik naar jou kijk zie ik een koorddanseres, je weet altijd goed te balanceren tussen werk enerzijds en ontspanning anderzijds.’ Hij probeert Helma te laten inzien dat ze er al heel lang werkt en misschien eens ander werk moet gaan zoeken. Helma heeft hem door. ‘Als jij mij wil ontslaan zou ik toch die ontslagregeling nog eens bekijken. Want dat gaat je klauwen met geld kosten. Succes met Ank.’

Volkert is voor Anton bezig met een circusdecor voor in de gymzaal. Hij zit nu in totaal al op 30.000 euro terwijl het begroot was op 1500. Nancy weet niet wat ze hoort. Op dat moment komt ook Helma even langs: ‘Hij probeert me gewoon te wippen.’ Waarop Volkert zegt: ‘Daar moet je aangifte van doen.’ ‘Nee hij probeert me te ontslaan, hij wil van me af.’ Nancy is niet zo blij met het circusdecor. ‘Anton, het decor is twintig keer duurder uitgevallen dan begroot.’ Anton maakt zich er niet zo druk om. Hij probeert Volkert nog de schuld te geven. Daarna is Volkert het haasje, want Anton wil hem ontslaan.

Bij Anton in zijn kantoor is Ank aangeschoven. Hij begint te praten over het tekort aan geld voor het onderwijs. ‘Niet zo zielig doen Anton, je bent geen konijn. Ik dacht dat het zou gaan over mijn functioneren.’ Als Anton dan ook nog zegt dat als hij iets moet inleveren dan Ank ook. Beginnen bij Ank de alarmbellen te rinkelen. ‘Probeer jij mij nou geld af te troggelen? Jij slinkse aap! Ik doe er ook toe, ik ben ook iemand, Bert.’ ‘Bert?’ Anton vraagt zich af of het wel goed met haar gaat. Als ze wegloopt zegt ze nog even: ‘Niet naar m’n kont kijken.’ Want ja, dat doet Anton.

Kim, de moeder van Uendi staat te huilen op het schoolplein en Hannah vraagt of ze Kim even kan spreken. Waarop Mel, de moeder van Shenaja zegt: ‘Ik weet niet of Kim dat wel wil’ en de vader van Maledieve: ‘Nou ik denk dat Kim dat wel heel fijn vindt.’ ‘Kan kim ook nog zelf praten?’ zegt Hannah. Maar na nog een beledigende opmerking van Mel geeft Hannah haar een duw en Mel geeft een duw terug. Ze belanden met z’n tweeën op de grond.

Even later zitten ze met z’n drieën in het klaslokaal van Ank. Omdat ze als een stel kleuters op elkaar in stonden te hakken. Mel moet de pestvogelmuts op, Kim de apenmuts van meeloper en Hannah is een konijn: een makkelijk slachtoffer. En Ank? Ank is een tijger. ‘Assertief maar niet agressief, een echte kanjer.’ Mel moet van Ank tegen Hannah zeggen dat ze een arrogante bitch is. Ank neemt de pestvogel hoed over en begint tegen Hannah te schreeuwen. Ze barst in tranen uit en vertelt over haar man. ‘Wie doorvertelt krijgt van mij een onwaarschijnlijke hengst.’

Pjotr-Jan komt maar eens langs om te kijken hoe het gaat met Anton en zijn geldproblemen. ‘Met pijn in het hart heb ik een van mijn personeelsleden laten gaan.’ Op dat moment klopt Volkert op de deur en spreekt  met Pjotr af en vertelt dat hij geen baan meer heeft. Anton moet van Pjotr zijn excuses aanbieden en salaris inleveren. Hij zegt sorry, wel drie keer want Volkert doet net alsof hij het niet hoort. ‘Opgelucht?’ Vraagt Anton. ‘Nee ik wist het al van Pjotr-Jan.’ Wat een kanjer, die Anton.

En daarmee is de aflevering weer voorbij en is het een hele week wachten op de volgende. Dan zijn we ook weer van de partij met een nieuwe Recap!

Geschreven door: Charlotte van de Kant 
Beeld: AVRO/TROS

 

 


© Alles over Series

Lees ook