Netflix Kijktip: ‘Godless’

klassiek western

Godless is een relatief recente serie in een klassiek western jasje. Maar is dit genre nog steeds relevant? Genoeg reden voor Alles over Series om een Kijktip te wijden aan dit grimmige pareltje.

Het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse pioniersstadje La Belle ten tijde van het Wilde Westen. Het slaperige plaatsje heeft door een tragisch ongeval al veel te verduren gekregen, maar de situatie wordt nóg hachelijker als vreemdeling en hoofdpersoon Roy Goode arriveert. In een oogverblindende setting ontstaan er meerdere kat-en-muisspellen met maar één doel: mierzoete wraak.

Het is een westernserie en gelukkig merk je dat ook aan alles. Alles is uit de kast getrokken om de serie western te laten ademen. Er zijn vliegensvlugge pistoolgevechten, indrukwekkende paardrijdscènes en natuurlijk ontbreken indianen niet. Het zit er allemaal in. Verder is het mooi om te zien hoe de Engelse acteurs en actrices een plat ‘westernaccent’ onder de knie hebben gekregen.Je moet ervan houden, maar de serie kabbelt voort op het kenmerkende trage tempo dat het genre western vaak heeft. Dit is niet per se storend, maar zorgt er wel voor dat je soms afgeleid raakt. Dat is geen drama, want je weet dat er in de tussentijd toch niet heel veel gebeurd kan zijn. Het grote voordeel aan dit tempo is wel dat het verhaal langzaam en zorgvuldig kan worden opgebouwd. Bepalende gebeurtenissen volgen elkaar subtiel op waardoor het verhaal langzaam maar zeker steeds meer vorm krijgt.

Wat de serie ook interessant maakt is de positie van vrouwen in Godless. Door een tragisch ongeval wonen er in La Belle vooral vrouwen en een handjevol mannen. Hierdoor moeten zij zichzelf zien te redden en zijn ze, samen met de overgebleven mannen, vooral op zichzelf aangewezen. De omstandigheden zorgen ervoor dat er een aantal powervrouwen opstaan die net zo badass zijn als hun mannelijke tegenhangers.

Oordeel
Godless is een western-serie naar de maatstaven van deze tijd. Het is een sterk staaltje filmwerk met een spectaculaire climax waar zorgvuldig naar toe gewerkt wordt. Als je genoeg geduld hebt en het verhaal de tijd gunt om te ontvouwen, dan is deze serie een mooi tijdverdrijf voor als je het even wat rustiger aan wilt doen.

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook