Netflix Kijktip: de Zweedse romcom serie Kärlek & Anarki

serie Kärlek & Anarki

Meestal zien we vanuit Scandinavië misdaadseries, maar dit keer komt Netflix met de Zweedse romcom serie Kärlek & Anarki. Wij namen deze serie onder de loep!

In de serie die in het Engels Love & Anarchy heet, krijgen we een kijkje op de chaotische werkvloer van uitgeverij Lund & Lagerstedt. In eerste instantie is dit een beetje een saaie plek waar het alleen maar gaat over manuscripten en schrijvers, maar hier komt verandering in met de komst van Sofie. Deze flamboyante en botte dame wordt op haar eerste dag achtergelaten op kantoor en door Max betrapt op een intiem moment, hier maakt hij stiekem een foto van. Max belooft de foto te verwijderen als Sofie hem uit lunchen meeneemt en zo gezegd zo gedaan. Vervolgens pakt Sofie Max zijn telefoon af en moet hij een opdracht uitvoeren om hem terug te krijgen. Vanaf hier begint het spel en geven ze elkaar opdrachten voor op de werkvloer. Aan het begin zijn het relatief onschuldige acties zoals het spelen van de baas voor één dag of het uitschelden van een collega. Dit zorgt echter wel al voor huilende mensen en een hele hoop ongemakkelijkheid die wordt aangedikt door de lange stiltes in de scenes. Als kijker voel je af en toe echt plaatsvervangende schaamte.

Naarmate de afleveringen vorderen worden de opdrachten steeds heftiger en moeten ze de hele dag lang uitgevoerd worden, ook thuis. Hierdoor krijgen we meer over Sofie en Max en hun thuissituaties te weten. Zo leek Sofie eerst alleen maar op een egoïstische en onbeleefde vrouw, maar door Max zijn aanwezigheid bloeit ze op en ontdekken we ook haar spontane en jeugdige kant. Hiervan is thuis echter niets merkbaar, daar heeft ze namelijk een gefrustreerde echtgenoot zitten die het bloed irritant vindt dat Sofie in huis door gaat met de opdrachten. Terwijl dit voor haar juist tijdelijke ontsnappingen zijn uit haar eentonige leven. Ondertussen heeft ze ook nog zorgen om haar tienerdochter en vader die steeds meer in de war raakt, hierbij hoeft ze ook niet op steun van haar man te rekenen. Sofie haar situatie staat in groot contrast met die van Max. Hij heeft een relaxt leven in zijn studentenhuis waar veel wordt geblowd en gedronken. Zijn grootste zorg is of hij een vaste aanstelling krijgt bij de uitgeverij.Halverwege het seizoen is er een keerpunt, vanaf hier volgt ineens de ene na de andere grote gebeurtenis. Op kantoor zien we enkele mooie momenten, zo blijkt uit hun daden dat het team van de uitgeverij elkaar echt het beste gunt. Ook begint er meer dan alleen vriendschap te ontstaan tussen Sofie en Max, zoals de thumbnail op Netflix al had verraden. Lange tijd voel je als kijker heel af en toe alleen wat spanning tussen de twee, maar die is voor hen op een gegeven moment niet meer te houden. Aan de andere kant is er veel hectiek op kantoor, er zijn voortdurend discussies met schrijvers en filmmakers. Ook is er nog is sprake van een overname en dit moet op de boekenbeurs aangekondigd worden in een presentatie. Met dank aan een uit de hand gelopen opdracht, uitgevoerd door Max, mislukt deze presentatie compleet. De spanningen op de werkvloer lopen hierdoor hoog op en iedereen begint zich anders te gedragen. Op dit punt in het seizoen wordt het ook duidelijk dat Sofie en Max meer gemeen hebben dan in eerste instantie leek. Ze blijken allebei een moeilijke jeugd te hebben gehad en dit heeft tot de dag van vandaag nog steeds invloed op hen. Ze besluiten zich op hun eigen aparte manieren te bevrijden van bepaalde belangrijke mensen.

Ondanks het feit dat de acht afleveringen van de serie Kärlek & Anarki maar ongeveer een half uur duren, kwam ik er niet makkelijk in. Pas vanaf aflevering vier had de serie mij in zijn greep omdat er toen meer actie in kwam. Daarvoor gebeurt er maar weinig en is het een beetje eentonig. Zo duurde het lang voordat er echt wat ontstond tussen Sofie en max, waarschijnlijk om de spanning op te bouwen maar toch had ik eerder en meer romantiek verwacht van een romantische komedie. Daar staat tegenover dat het camerawerk echt een bijdrage levert aan het verhaal. Doordat er veel vanaf de schouder wordt gefilmd en niet vanaf een statief, beweegt het beeld licht. Ook wordt er snel ingezoomd op mensen, door deze factoren lijken de scenes soms op reality-tv en dat maakt de serie levendig. Daarnaast is het leuk om Stockholm te zien en een beetje van de Zweedse cultuur te proeven. Een tip daarbij is om de serie in het Zweeds te kijken voor de volle beleving. Als ik tot slot bij mijzelf na ga of Kärlek & Anarki mij bij zal blijven, is het antwoord toch nee. Wel ben ik benieuwd of er een tweede seizoen komt, mocht dit zo zijn, dan horen we dat waarschijnlijk begin dit jaar nog.

Geschreven door: Tamar Terpstra
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook