Series met bijzondere filmlocaties

bijzondere filmlocaties

Soms zie je in een serie een bijzondere achtergrond, maar weet je niet waar ze dat hebben gefilmd. Wij zetten een aantal van deze bijzondere filmlocaties op een rij. Onder meer van Game of Thrones, Narcos en The Walking Dead.


Dubrovnik (Game of Thrones)
‘’Shame, shame, shame!’’, hoort Cersei terwijl ze stoïcijns voor zich uit staart en de inwoners van King’s Landing haar beschimpen. Wie kent deze wereldberoemde scène uit Game of Thrones niet? Deze heftige en indrukwekkende ‘walk of shame’ is geschoten in het Kroatische Dubrovnik. De stad heeft een hoog middeleeuws gehalte en ziet er bijna sprookjesachtig uit. Niet gek dus dat de serie deze locatie heeft gekozen. Maar of de stad en haar inwoners daar zelf zo blij mee zijn… Net zoals Venetië en San Sebastian zucht de stad onder massatoerisme. In het geval van Dubrovnik wordt dat mede veroorzaakt door liefhebbers van Game of Thrones.

Grantville (The Walking Dead)
Ken je de aflevering Clear uit seizoen 3 van The Walking Dead nog? Hoofdpersoon Rick Grimes kwam daar om wapens te zoeken. Het stadje waar dat is opgenomen heet Grantville en ligt in de Amerikaanse staat Georgia, waar zo’n beetje alles van The Walking Dead is opgenomen. Het verlaten stadje stond in 2015 te koop en volgens voormalig burgemeester Jim Sells was het zelfs een koopje. Dat het toerisme in Grantville wel erg toenam door de zombieserie was slechts een pleister op de wond.Narcos

Temascalapa (Narcos)
Dan een locatie met een sombere noot: dit zou misschien een bijzondere filmlocatie worden, maar is uiteindelijk geëindigd in een tragisch voorval. Een locatiemanager van Netflix, Carlos Muñoz Portal, was aan het zoeken naar filmlocaties voor Narcos toen hij vermoord werd. Hij werd gevonden in zijn auto in het Mexicaanse Temascalapa met meerdere kogels in zijn lichaam. De omstandigheden waaronder hij is vermoord, zijn nog steeds niet duidelijk. Er wordt in ieder geval niet uitgesloten dat het gaat om het werk van een Mexicaans kartel, dat geen trek had in pottenkijkers van de serie.

Napels (Gomorra)
Over pottenkijkers gesproken: dat moet de Napolitaanse maffia waarschijnlijk ook soms denken over de makers van de Italiaanse serie Gomorra. De scènes hiervan worden namelijk overal in Napels opgenomen. Op zich best een waaghals-actie, want je weet natuurlijk niet of de echte Camorra wel zit te wachten op pottenkijkers in hun werkterrein. Gomorra zou overigens een negatief effect hebben op jonge criminelen in Napels. Het schijnt dat zij de gangsters uit de serie na willen doen. Dit doen ze door op brommers door de straten te scheuren en daarbij met Kalasjnikovs in de lucht te knallen.

Lower Sackville (Trailer Park Boys)
Trailer Park Boys, de Canadese comedyserie die is geschoten als mockumentary. De serie is opgenomen in verschillende woonwagenkampen, maar het eerste dat ze gebruikte stond in Lower Sackville, Canada. Daarna zijn ze uitgeweken naar verschillende locaties in de regio Halifax, zoals Darthmouth. In het eerste seizoen gebruikte ze nog een echt woonwagenkamp, maar in latere seizoenen kwamen de producers erachter dat het goedkoper was om trailers te kopen en die neer te zetten op een filmset. Hoe dan ook, de locaties zagen er altijd net zo uit als het rommelige leven van de Trailer Park Boys zelf: hopeloos bedroevend.

Wales (Da Vinci’s Demons)
Dit is misschien niet een hele bijzondere filmlocatie, maar het contrast is wel erg grappig. Da Vinci’s Demons speelt zich af in het 15e-eeuwse Florence in Italië. In de Stad van de Lelie kan het enorm warm worden, broeierig zelfs. Maar waar is de serie opgenomen? In het druilerige Wales waar het gedurende het hele jaar vrijwel onafgebroken regent. Dat is nog eens een verrassende locatie!

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: Netflix, HBO


© Alles over Series

Lees ook