Netflix kijktip: ‘Outlander’

Kijktip Outlander

Outlander is al een tijdje te vinden op Netflix, maar nog niet bij iedereen even bekend. En dat is jammer, want wat een fijne serie is dit zeg!

De Brits-Amerikaanse serie bestaat momenteel uit twee seizoenen en is gebaseerd op de romans van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon en neemt ons mee naar het prachtige Schotland. Bij het zien van de groene heuvels, kilt-dragende Schotse mannen en het horen van de doedelzakmuziek die daarmee gepaard gaat waan je je echt in de Schotse Highlands.

We maken kennis met de Britse Claire en Frank Randall. Ze zijn gelukkig getrouwd en voor hun tweede honeymoon afgereisd na Schotland, waar ze verblijven in een pittoreske bed & breakfast. Het is 1945 en de gruwelijke oorlog is net op zijn einde gekomen. Claire is tijdens de oorlog verpleegster geweest en haar man Frank is historicus. Op een middag gaat Claire op onderzoek uit bij de stenen van Craigh na Dunn en wanneer ze de stenen aanraakt hoort ze een zoemend geluid. Op mysterieuze wijze valt ze door de stenen en wanneer ze wakker word blijkt ze tweehonderd jaar terug in de tijd te zijn gereisd.

Outlander-JamieÉén van de eerste personen die ze ontmoet is Jamie Fraser, een knappe Schot met een flinke bos rode krullen. De twee hebben meteen al een voelbare klik, maar als Claire en Jamie gedwongen moeten trouwen zodat Claire niet met het Engelse leger mee moet slaat de vonk echt over. Claire wordt door Jamie ook wel liefkozend Sassenach (buitenlandse) genoemd. En bereid je vast voor: het woord Sassenach vliegt je dan ook letterlijk om de oren gedurende de serie. Claire zit continu in dubio. Moet ze proberen terug te keren naar 1945 waar Frank haar wanhopig aan het zoeken is of blijft ze in 1743 waar ze nu ook gelukkig is met haar Schotse Jamie?

Outlander bevat een mooi liefdesverhaal om bij weg te zwijmelen dus, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. De serie is met behoorlijke regelmaat namelijk nog best luguber. Enorme open wonden waar het bloed uit gutst, uitstekende botten, verkrachtingen en martelingen zijn zo’n beetje aan de orde van de dag. In principe is de serie ook een beetje een ketting van reddingsacties. De ene keer moet Jamie Claire redden uit een gevaarlijke situatie, de andere keer is Jamie zelf in nood en bedenkt Claire een manier om hem te redden. Toch vind ik dit niet storend, want het verhaal van Outlander blijft boeiend en het zorgt voor spanning.

Een aanrader dus, want ik kijk met gemak meerdere afleveringen achter elkaar weg. Vooral de Schotse muziek en de prachtige locaties geven de serie echt sfeer. En goed nieuws voor als je de smaak te pakken hebt: ook seizoen 4 is in aantocht!

Geschreven door Britte van Erven
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook