Vijf redenen waarom je His Dark Materials moet kijken

His Dark Materials moet kijken

Houd jij van sciencefiction avonturen en gelaagde verhalen, dan is His Dark Materials dé serie voor jou. Dit verhaal is vergelijkbaar met een volwassenere versie van Narnia, met extra technologie en een meer religie. Het verhaal volgt Lyra, een meisje té nieuwsgierig en gedreven voor de wereld waarin ze opgroeit. In Lyra’s wereld heeft iedereen een deamon. Een deamon is een dier dat altijd bij je is, het kan niet ver van je vandaan zijn, want dit kan dodelijke gevolgen hebben. In de wereld zoals wij die kennen, woont Will. Door hun avonturen kruisen hun wegen en brengt dit hun in nieuwe problemen. Het tweede seizoen is op dit moment bezig en is te volgen op Ziggo Go. Dit zijn vijf redenen waarom je His Dark Materials moet kijken.

Het antwoord waar iedereen al jaren op wacht.Als de film: The Golden Compass, bekend in de oren klinkt, ben je al goed op weg. His Dark Materials is de naam van de serie over ditzelfde verhaal en het gelijknamige boek. De film kwam in 2007 uit en zou drie delen krijgen, maar niets bleek minder waar. De film met sterren zoals Daniel Craig en Nicole Kidman, werd gecanceld en lang bleef het stil. In 2019 eindigde de stilte en ging het eerste seizoen van start op HBO en Ziggo Go.

His Dark Materials

Daphne Keen

Iedereen die de film Logan heeft gezien, zal haar herkennen als Laura. Dit was haar eerste grote rol en haar doorbraak. Keen is een zeer getalenteerd nieuw gezicht in de film en serie industrie. Ze speelt haar karakter Lyra met overtuiging en genot. Haar verwondering en verdriet nemen je mee in elke scene, waardoor je alleen maar meer zien. Keen is een naam die we in de toekomst nog veel gaan horen.

Lin Manuel Miranda

Ook Hamilton zelf heeft een rol weten te scoren in His Dark Materials. Miranda maakt een feestje van alles wat hij doet, en ook hier ontkom je daar niet aan. Hier zingt hij niet de sterren van de hemel, maar steelt hij de show door het gekibbel met zijn deamon Hester. Hier speelt hij piloot Lee Scoresby. Een, op het eerste gezicht, arrogante man, maar daar wordt snel doorheen geprikt. Lee zal door het vuur gaan voor zijn nieuwe vrienden.

His Dark Materials

Een nieuwe wereld

Ook de nieuwe wereld die je hierin leert kennen is een reden waarom je His Dark Materials moet kijken. Het is altijd verfrissend om geïntroduceerd te worden aan een nieuwe fantasiewereld met zijn eigen regels en normaliteiten. Lyra’s wereld wordt geleid door religieuze leiders onder de naam het Magisterium. Terwijl dit klinkt als een term uit Harry Potter, is het Magisterium hier een organisatie gelijkt door gelovige mannen die er alles aan zullen doen om de wereld naar hun hand te laten werken. De wereld komt met bijzondere wezens en karakters, en nieuwe culturen om je in te verdiepen.

His Dark Materials

Kritisch over religie en wetenschap

Zonder te veel weg te geven over de serie, gaat het dieper in op deze twee moeilijke onderwerpen. Gaat religie ten kosten gaan van wetenschap, en wat moet er gebeuren als er bewezen wordt dat er gaten zitten in het geloof? De serie schetst een mooi parallel tussen de “normale” wereld en de wereld die Lyra haar thuis noemt.

Kijktip: kijk de twee seizoenen niet te lang uit elkaar. Het tweede seizoen gaat direct verder op het eerste seizoen en gaat er vanuit dat je alle details en karakters uit het eerste seizoen nog herkend. De serie zit vol met moeilijke benamingen en nieuwe karakter introducties, bijdeze de tip om snel achter elkaar te kijken.

 

Geschreven door: Julie van der Eerden
Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook