DVD Recensie: The Last Kingdom seizoen 4

The Last Kingdom seizoen 4

The Last Kingdom is een van de betere series die momenteel te zien. Gelukkig is nu ook het vierde seizoen op DVD verschenen. Wij namen The Last Kingdom seizoen 4 onder de loep!

The Last Kingdom is een Britse historische serie, gebaseerd op de boekenreeks The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Hierin teisteren Deense Vikingen Engeland terwijl we volgen hoe Uhtred of Bebbanburg zich moet aanpassen. Het begint allemaal in 866 wanneer Engeland wordt verdeeld in zeven koninkrijken. De Vikingen veroveren York, en andere Angelsaksische gebieden worden aangevallen, geplunderd en geregeerd door Deense Vikingen. Ten slotte is alleen het koninkrijk Wessex over. Seizoen 1 van de serie beslaat de jaren 866-878, seizoen 2 van 878 tot 886, seizoen 3 van 893 tot 900 en seizoen 4 vindt plaats tussen 901 en 910.Uhtred van Bebbanburg is de fictieve hoofdrolspeler. Zijn oudere broer en vader worden door de Denen vermoord. Alleen zijn oom en stiefmoeder overleven. Uhtred en een Saksisch meisje genaamd Brida worden als slaven genomen door Earl Ragnar, nu gevestigd in het Deense Northumbria. De tijd verstrijkt en Ragnars dochter Thyra staat op het punt te trouwen, maar andere Denen onder leiding van Kjartan vallen de avond voor de bruiloft aan en steken de zaal in brand waarin het gezin slaapt. Ragnar wordt levend verbrand en Thyra wordt als slaaf genomen. Alleen Uhtred en Brida ontsnappen omdat zij die avond in het bos waren. Uhtred zweert de dood van zijn adoptievader te wreken. Uhtred wordt gedwongen te kiezen tussen het koninkrijk van zijn voorouders en de mensen die hem hebben grootgebracht. Zijn loyaliteit wordt voortdurend op de proef gesteld.

The Last Kingdom

In het vierde seizoen besluit Uhtred terug te keren naar Bebbanburg als hij hoort dat het verzwakt is geraakt door aanhoudende aanvallen van de Schotten. Maar als de zaken niet helemaal volgens plan verlopen, raakt hij opnieuw betrokken in het bloedige conflict tussen Saksen en Denen. Het lot van Engeland staat hierbij op het spel.

De eerste seizoenen van The Last Kingdom volgen nog echt de boeken. Het eerste seizoen behandelt de gebeurtenissen uit Cornwells romans The Last Kingdom en The Pale Horseman. Het tweede seizoen gaat over de gebeurtenissen van Cornwells romans The Lords of the North en Sword Song. Het derde seizoen is gebaseerd op The Burning Land en Death of Kings, maar bevat wel aanzienlijke plotwijzigingen. Dat geldt ook voor het vierde seizoen. De eerste seizoenen werden gemaakt door de BBC maar vanaf het derde seizoen nam Netflix de productie over. En dat zie je ook terug in de production value. Het is allemaal net wat gelikter. In de vierde aflevering van dit seizoen is dat goed terug te zien in de geweldige vechtscène. Waar seizoen 3 als een einde voelde, vormt The Last Kingdom seizoen 4 juist een nieuw begin voor de serie en geeft het een opzetje naar nog meer seizoenen.

The Last Kingdom

Alexander Dreymon is wederom fantastisch in de rol van Uhtred. Ook is er tussen alle actie door ook weer ruimte voor een komische noot. Wat The Last Kingdom spannend houdt, is dat je weet dat elk belangrijk personage ineens dood kan gaan, dat hebben we in eerdere seizoenen ook gezien. Hoewel de eerste drie seizoenen een mooie verhaalarch hadden waarmee het afgesloten voelde, weet seizoen 4 toch net zo sterk weer door te gaan. Enige minpuntje is misschien de karakterontwikkeling van Brida, die steeds eendimensionaler wordt. Maar verder is alles weer top: het acteerwerk, de plotwendingen, de aankleding, de muziek… Het is gewoon heerlijk om naar te kijken.

The Last Kingdom is een van de beste series die momenteel wordt gemaakt. Het sleept je mee in het verhaal en de personages en kijkt heerlijk weg. En wie het vierde seizoen al heeft gezien: niet getreurd want het vijfde seizoen is al in de maak!

The Last Kingdom seizoen 4 is nu verkrijgbaar op DVD!


© Alles over Series

Lees ook