Watchmen is de absolute must see van dit najaar

serie Watchmen

Iedere twee of drie jaar verschijnt er een tv-serie die je bij je strot grijpt en niet meer los laat. Een serie waarvan je de spoilers vermijdt alsof ze een besmettelijke ziekte zijn, maar na het zien van iedere aflevering struin je wel het internet af voor de interessantste theorieën. Series als Game of Thrones, Westworld en dit jaar de serie Watchmen. 

De serie Watchmen is een vervolg op de gelijknamige graphic novel van Alan Moore en Dave Gibbons uit 1987. In dat stripboek zijn superhelden geen mensen met bijzondere gaven, mutanten of aliens. Superhelden zijn gewone mensen, misdaadbestrijders met maskers op.

Watchmen speelt zich af in de Amerikaanse staat Oklahoma in de stad Tulsa. Het dragen van een masker is voor gewone burgers inmiddels verboden geworden. Voor de lokale politie is echter een uitzondering gemaakt. Na een serie moordaanslagen op politie-agenten en hun familieleden door de extreem-rechtse beweging The Seventh Cavalry is het voor agenten toegestaan om hun identiteit verborgen te houden en zo te voorkomen dat een aanslag zich herhaalt. Veel van dit is nog niet duidelijk als je de serie Watchmen gaat kijken zonder een synopsis te lezen. De serie gooit je in het diepe en de eerste twee tot drie afleveringen zullen er veel vragen zijn en nog maar weinig antwoorden. En die antwoorden leiden vaak weer tot nieuwe vragen. 

Op die vragen komen in dit artikel geen antwoorden. Daarvoor is de realisatie te belangrijk. Het moment dat het kwartje valt en je “oh wow”, fluistert. De man achter de Watchmen tv-serie is Damon Lindelof iemand die ervaringen heeft met series die de kijker verward achter laten.

 LIndelof maakte eerder Lost, de serie over een groep mensen die na een vliegtuigcrash moet zien te overleven op een mysterieus eiland. En The Leftovers een serie over het leven nadat 10 procent van de wereldbevolking plotseling verdwijnt. 

Centraal in de Watchmen serie staat Angela Abar (gespeeld door Regina King), Abar is een detective die als de gemaskerde Sister Night haar politiewerk uitvoert. Samen met haar collega’s doet ze onderzoek naar de moord op een zwarte collega agent door een lid van The Seventh Cavalry”, deze beweging is geïnspireerd door Rorschach, een van de personages uit de originele Watchmen. Een gemaskerde wreker met een extreem zwart-witte kijk op goed en kwaad. 

Een van de interessantste personages in de serie is Looking Glass (Tim Blake Nelson), een detective die zijn hoofd in een soort aluminiumfolie heeft gewikkeld. Met bijzondere ondervragingstactieken is het voor hem niet moeilijk om erachter te komen wanneer iemand liegt. En zijn reflecterende masker maakt hem ook een spiegel, handig wanneer een collega moet kijken of ze er goed uitzien.

Na het kijken van Watchmen heb je waarschijnlijk meer vragen dan dat er antwoorden zijn. Wie is bijvoorbeeld de mysterieuze man, die onder haast middeleeuwse omstandigheden in ballingschap leeft. Wat is het verhaal van de oude man in de rolstoel, die meer lijkt te weten dan dat hij prijsgeeft? Allemaal vragen die je na de eerste twee afleveringen hebt. Allemaal vragen die beantwoord gaan worden.

Watchmen is de essentiële serie van dit najaar. Een serie die je moet zien, en een serie waarover je gaat nadenken. De serie gaat namelijk over thema’s als racisme, het gevaar van nostalgie, schuld en traumaverwerking. Voor de personages van Watchmen is het verleden vaak nog springlevend en hoe ze daarmee omgaan is een groot deel van het verhaal.

De serie Watchmen is te zien voor abonnees van Ziggo Movies & Series XL, nieuwe afleveringen verschijnen iedere maandag online.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: Ziggo Movies & Series XL


© Alles over Series

Lees ook