Recap ‘The Good Doctor’ aflevering 9: ‘Intangibles’

Recap van The Good Doctor

We zijn weer terug met een Recap van The Good Doctor! Deze week is er veel spanning door een operatie van een hart en zijn ze een heel belangrijk monster kwijtgeraakt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Melendez is bij een bijeenkomst waar wordt gesproken over kinderen in Tanzania. Honderd kinderen hebben levensreddende operaties nodig. Een van hen wordt geholpen door Melendez en zijn team. ‘We hebben gekozen voor Gabriel uit Congo, hij heeft ernstige hartproblemen’ zegt degene die de presentatie geeft. Maar Gabriel stond helemaal niet op de lijst van Melendez. Volgens Melendez kan Gabriel namelijk helemaal niet gered worden. Niet heel logisch dat ze dan hem kiezen. Waarom ze hem hebben uitgekozen? Hij is erg schattig. Jared heeft een aardappelhoofd voor hem meegenomen. Zo’n leuk poppetje uit Toystory. Melendez luistert naar zijn hart en zegt dat het klinkt als een föhn. Niet erg positief dus..De andere patiënt die in deze aflevering wordt behandeld is Elizabeth. Ze maakt podcasts en daarbij is haar stem dus heel belangrijk. Ze is in het ziekenhuis omdat ze denken dat ze een knobbel op haar stembanden heeft. Daar wordt een monster voor afgenomen om te kijken of het goed- of slechtaardig is.

Shaun was in de vorige aflevering betrokken bij een overval en heeft ervoor gezorgd dat de overvaller is gaan schieten. Daarom zijn ze nu voor hem op zoek naar een social coach. Het is allemaal maar niks volgens Shaun, hij vond namelijk dat haar kleding niet bij elkaar matchte. En volgens hem is de kans dat het nog een keer gebeurt statistisch gezien heel klein. Als Shaun daarna met Browne bij Gabriel een test gaat afnemen begint hij over zijn buurmeisje Lea. Browne legt hem uit dat het niet allemaal hoeft te betekenen wat hij denkt dat het betekent. Ze was namelijk aan het flirten en Shaun dacht dat ze hem niet mocht.

Het volgende drama is alweer begonnen. Het bakje van Elizabeth is kwijt, het bakje waar haar monster in zat. Browne zoekt overal, krijgt hulp maar het is onvindbaar. Ze moeten het elizabeth vertellen. Browne mag daarbij absoluut geen sorry zeggen, want dat kan haar nog weleens veel geld gaan kosten. Uiteindelijk zegt ze het toch. Ik denk niet dat het kwaad kan om sorry te zeggen, maar goed..

‘Hypertrofische cardiomyopathie, septumdefect, afwijking van de mitralisklep.’ Daar snapt natuurlijk helemaal niemand iets van, maar we weten wel dat het niet best is. Melendez gaat het de moeder van Gabriel vertellen. Zijn moeder is ervan overtuigd dat een boze geest zijn hart heeft overgenomen toen hij nog in haar buik zat. Maar Melendez gelooft niet in boze geesten en ik ook niet. Hij gaat hem medicijnen geven en daarna moeten ze maar weer terug naar Congo. Nou, lekker is dat…

Als Jared dan gaat kijken bij Gabriel, stopt zijn hart met kloppen. Ze roepen het reanimatieteam erbij. Daarna zien we gelukkig een beeld dat hij nog leeft. De medicijnen die hij heeft gekregen hebben het alleen maar erger gemaakt. Denken ze, later weten we wel beter. Zijn moeder houdt namelijk zijn medicijnen bij zich. Aha! Geen wonder dat het alleen maar erger wordt. Ze probeert zo zijn leven te ‘redden’. Niet echt een goede manier mams.. Shaun komt door het aardappelhoofd op een idee: hij wil de mitralisklep verplaatsen. Maar volgens Melendez kun je de klep niet verplaatsen. Toch blijft Shaun geloven dat het wel kan. Misschien heeft Shaun wel gelijk?

Browne probeert doormiddel van een soort web erachter te komen waar het monster gebleven zou kunnen zijn. Eigenlijk zo’n beetje overal dus. Dan komt Shaun binnen met een lijstje van mensen die in de afgelopen dagen hebben geflirt. Daar staat Browne ook op, ze heeft haar haar naar achteren gegooid en gegiechelt bij Melendez. Op dat moment komt Melendez binnen en neemt Shaun mee naar de OK waar ze met speciale brillen alvast kunnen zien hoe het hart mogelijk geopereerd zou kunnen worden. Ze blijven doorgaan met het fictieve hart totdat het hart de operatie overleeft. Zo weten ze precies hoe ze het hart zouden kunnen opereren. Met precies 14 mm kunnen ze de jongen redden maar ze mogen geen mm afwijken anders gaat hij dood. Ze besluiten toch om het te doen, zijn moeder wil het graag.

Browne is nog steeds opzoek naar het monster. Zelfs het hoofd van de chirurgie komt meehelpen, maar ze vinden niks. Elizabeth moet nu beslissen of ze geopereerd wil worden en dus mogelijk haar stem verliest voor niks. Of dat ze ermee doorloopt en misschien doodgaat. Ze kiest uiteindelijk voor opereren. Net als ze willen beginnen herinnerd Browne zich iets en vraagt ze of ze even willen wachten. Het zou kunnen zijn dat het monster er wel is maar met een verkeerd etiket. Ze gaat zoeken.

Bij de operatie van Gabriel lijkt het nu weer iets meer de goede kant op te gaan. Melendez heeft ervoor gekozen om 13mm in plaats van 14mm te doen. Even lijkt dat een hele slechte zet maar dan ziet Jared een aansluiting. Ze gaan hem van de Hart- longmachine afhalen. Na een hele lange tijd wachten gaat zijn hart gelukkig kloppen. Het is gelukt, wat een opluchting! Dat gaat Melendez meteen vertellen aan zijn moeder.

The good doctor

Elizabeth ligt op een bed met zuurstofslangetjes in haar neus. Browne heeft haar monster gevonden voordat ze zijn gaan opereren. Ze heeft geen kanker, dus opereren was niet nodig. Daar was ze heel blij mee en terecht!

Shaun gaat langs bij Glassman. Daar geeft hij heel duidelijk aan dat hij geen hulp wil van een vreemde. Hij wil alleen hulp van Glassman zelf. Daarna zien we hem met Lea, hij zegt dat haar trui absurd staat. Zij biedt hem een appel aan en hij gaat mee naar binnen. Hij probeerde te flirten. Dat is niet helemaal gelukt, maar goede poging hoor Shaun..

Dat was het voor deze week! Wat een spanning.. Volgende week zijn we weer terug met een nieuwe Recap van The Good Doctor!

Geschreven door: Charlotte van de Kant 
Beeld: ABC/Eike Schroter

 

 

 


© Alles over Series

Lees ook