Netflix Kijktip: ‘Lucifer’

Lucifer is back op Netflix en dat is genoeg reden om deze serie eens onder de loep te nemen in deze Kijktip Lucifer.

‘’De Engel Lucifer werd verbannen uit de hemel en was gedoemd over hel te regeren, totdat hij  besloot een vakantie te nemen..’’ Met deze tekst begint de serie Lucifer. Het verwijst naar de ‘vakantie’’ die Lucifer neemt, waar het verhaal begint en zich vooral afspeelt. Maar ook verwijst het naar het mystieke/fantasy thema van de serie; God, de engelen, de hemel en hel.

Vervolgens zien we een charmante man in een wit pak te Los Angeles. Een typische playboy met een vlotte babbel die hij op dat moment inzet om vrouwen te versieren. Hij is de duivel in eigen persoon. Naar aarde gekomen omdat hij het ‘’zat was naar zijn vaders pijpen te dansen’’ en te regeren over hel. In Los Angeles is Lucifer Morningstar, zoals de duivel heet, een nachtclub begonnen. Iets dat past bij zijn hedonistische levensstijl. We zien hem dan ook  verschillende dames slagroom en champagne voeren. Het genieten van vrouwelijk schoon en zich een gat in de dag drinken staan bij hem hoog op zijn lijstje. Hij lijkt hel en zijn mede-engelen compleet te zijn vergeten.Lucifer Amenadiel

Dat veranderd wanneer Amenadiel, Lucifers broer, vanuit de hemel is gestuurd om hem weer op het rechte pad te krijgen. Bovendien is er een heilig voorwerp, een ketting, vanuit de hemel op aarde terecht gekomen en Lucifer moet helpen het terug te vinden. Ze komen in aanraking met verschillende ongure types en dit soort scenes geven ook het nodige voer voor leuke woordgrappen. Wanneer ze bijvoorbeeld een groep onderwereld figuren in elkaar hebben geslagen vraagt hun leider; For Gods sake, who are you guys? Waarop Lucifer sarcastisch antwoordt; Well, we’re definitely not here for Gods sake, that’s for sure.Naast Lucifer is de andere hoofdrolspeler Chloe Decker. Een rechercheur van de politie die zich met name bezig houdt met het oplossen van moordzaken. Lucifer en Chloe komen met elkaar in aanraking doordat ze op een bepaald punt achter dezelfde persoon aanzitten. Lucifer vanwege de ketting en Chloe omdat de persoon een verdachte in een moordzaak is. Samen krijgen ze de verdachte te pakken. Dit is  met name te danken aan een handig trucje van Lucifer, waarbij hij mensen uithoort door ze te vragen wat hun diepste verlangen is. Omdat hij de duivel is beantwoorden ze allemaal, met tegenzin, die vraag. Een soort devil-mindtrick. Om de een of andere reden voelt Lucifer zich aangetrokken tot de rechercheur, hij kan het zelf ook niet goed verklaren, maar dit wordt later in de serie duidelijker. Chloe, op haar beurt, beseft dat Lucifer een handige assistent kan zijn vanwege zijn ‘handige trucjes’ zoals zij het noemt. Een samenwerking is geboren.

Lucifer

De serie scoort voor mij erg goed op het punt van chemie. Lucifer(gespeeld door Tom Ellis) en Chloe ( gepeeld door Lauren German) lijken er geen moeite voor te hoeven doen, de chemie is er. Maar ook met Amenadiel (D.B Woodside) voelt het niet geforceerd. De casting van de serie is uitstekend. Een ander punt is de magie in de serie. Wanneer je een serie rond engelen, hemel en hel maakt ben je gebonden om het bovenmenselijke van die karakters te tonen. Het prettige bij ‘Lucifer’ is dat dit subtiel wordt gedaan en niet te veel aanwezig is. Zoals het ‘mindtruukje’ van Lucifer of Amenadiel die de tijd heel even stil kan zetten. Het is zo gedaan dat het heel goed in de scenes past en niet te over de top voelt. Omdat het ook niet teveel aanwezig is voelen de karakters veel menselijker.

Iets waar de serie wel een beetje de plank misslaat is het feit dat Chloe niet in de gaten heeft dat er iets bovenmenselijks aan Lucifer is. In het begin kan dat nog, maar na een tijdje wordt het ongeloofwaardig. Wanneer hij bijvoorbeeld mensen van 200 kilo zonder problemen met een hand van de grond tilt.

Dit mag wat mij betreft de pret niet drukken. Lucifer is een humoristische serie met hier en daar een dramatische noot en innemende personages. Voeg daar het bovennatuurlijke sausje aan toe en het is wat mij betreft geslaagd.

Geschreven door: Sander Geelen
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook