Kijktip: de Nederlandse serie Klassen

In de Human-serie Klassen worden een schooljaar lang verschillende kinderen en docenten gevolgd in Amsterdam-Noord. In dit stukje van de hoofdstad leven alle opleidings- en inkomensniveaus door elkaar en in de serie wordt duidelijk wat de invloed daarvan is op het kind. Aan de hand van de verschillende scholen en kinderen ontkracht de serie de fabel dat iedereen alles kan worden en alles kan bereiken, ongeacht waar die vandaan komt.

De makers van Klassen Ester Gould en Sara Sylbing maakten een paar jaar geleden al de succesvolle documentaireserie Schuldig en slaan nu de handen in één met regisseur Daan Bol voor een vervolg. Klassen brengt kansenmogelijkheid, onderadvisering en armoede is het onderwijs in beeld. Of je nou wil of niet, de afleveringen zetten je aan het denken en de kans is groot dat de jonge hoofdrolspelers ook nog een tijdje door je hoofd blijven dwalen. Één van de hartveroverende kinderen is de 10-jarige Anyssa die bij door diepe armoede en een benarde familiesituatie bij haar opa en oma woont, kleding draagt van de kledingbank en op sommige dagen niks te lunchen heeft. Haar schoolprestaties lijden erg onder haar situatie, ook al kan ze zo goed leren. Gelukkig blijken er bevlogen leerkrachten te zijn zoals Jolanda en Astrid. Zij strijden voor kinderen als Anyssa en maken van school een veilige en fijne plek voor hen.Meester Thijs loopt op de middelbare school met zijn leerling en zorgenkindje Gianny van 13 jaar weer tegen hele andere dingen aan. Gianny kwam ondanks zijn hoge citoscore op een vmbo-zorgschool terecht waar hij zich langzamerhand als een probleemkind ontwikkelt. Als Gianny al op school is, zit hij met volle tegenzin, onderuitgezakt op zijn stoel. Hij zoekt de grens steeds verder op en komt op een gegeven moment zelfs vast te zitten. Het lijkt hem zelf allemaal maar weinig te doen maar meester Thijs maakt zich grote zorgen en probeert bij Gianny door te dringen.

Een sterk punt van serie is het inzicht dat je als kijker krijgt. Het wordt duidelijk dat er in groep 8 al min of meer wordt bepaald wie welk leven zal gaan lijden. Sommige kinderen blijken zich hier al heel bewust van te zijn. Zo doet de 10-jarige Yunuscan er alles aan om een havo-advies te krijgen. Met een zwaarmoedige blik legt hij uit dat hij dit nodig heeft voor mooie toekomst.In sommige afleveringen krijgt de kijker ook een kijkje achter de schermen van het onderwijs. Zo is het te zien hoe onderwijswethouder Marjolein Moorman zich in vergaderingen ontzettend hard maakt voor onder andere kansenongelijkheid en onderadvisering. Onderwerpen als deze zie je vervolgens terugkomen in de levens van de kinderen. De worstelingen binnen het schoolsysteem worden dus zowel van binnenuit als van buitenaf belicht.

Een serie zo goed als Klassen is zeldzaam. Nooit eerder werd er op de Nederlandse tv deze kant van het onderwijs belicht met een productie van dit niveau. De serie opent meermaals de ogen van de kijker en maakt met elke aflevering meer duidelijk dat het voor je toekomst wel degelijk uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Dat iedereen gelijke kansen heeft blijkt een illusie te zijn en de makers zijn erin geslaagd om deze boodschap over te brengen. Daarnaast roepen de kinderen veel empathie op en het doet soms pijn om te zien in wat voor moeilijke situaties zij zich begeven. Hierdoor zal Klassen de kijker waarschijnlijk nog wel even bij blijven. Of er een vervolg van de serie komt is alleen nog onbekend.

Geschreven door: Tamar Terpstra


© Alles over Series

Lees ook