Series om te kijken tijdens de quarantaine: Years and Years

Years and Years

Nu het merendeel van de Nederlanders thuis is vanwege het coronavirus, wordt er ook massaal gebruik gemaakt van streaming diensten. Na een dag thuiswerken of videobellen ontbreekt vaak de energie om door de catalogus van Netflix of Videoland te gaan bladeren. Daarom deze nieuwe tijdelijke rubriek, met een viertal series die je kunt kijken tijdens de coronacrisis. De ene wat lichter dan de andere. We beginnen met Years and Years.

Het begin van het einde van de wereld in films en series wordt vaak verbeeld als een catastrofale gebeurtenis. Een aardbeving die de gehele Amerikaanse westkust vernietigd. Een vulkaanuitbarsting die het zuidelijk halfrond bedekt in een gigantische aswolk. Gebeurtenissen, die geen enkel personage ziet aankomen, totdat het te laat is.In het echte leven begint het einde van de wereld vaak kleiner. Subtiele signalen, die zo zal later blijken, het einde van de wereld zoals wij hem kenden markeren. De Britse serie Years and Years gebruikt de verkiezing van Donald Trump en de keuze voor de Brexit als die signalen. 

De zesdelige serie gaat over de familie Lyons uit Manchester. Overgrootmoeder en matriarch Muriel, oudste zoon Stephen, zijn vrouw Celeste en hun dochters Bethany en Ruby. De oudste dochter Edith is een anarchist, die de wereld rondvaart om te protesteren tegen het establishment. Daarna komt Daniël, verloofd met Ralph. En ten slotte Rosie, gehandicapt en een alleenstaande moeder van twee zoontjes van twee verschillende vaders. 

De Lyons zijn een middenklasse familie op wie de gebeurtenissen in de buitenwereld vroeger geen persoonlijk effect hadden. Ze hebben allemaal een comfortabel leventje, een leven dat alsmaar ingrijpender wordt verstoord door de gebeurtenissen in de buitenwereld. 

Hoogspanning

Door hun ogen zien wij, de kijkers, de wereld veranderen in 15 jaar tijd, van 2019 tot 2034. Een verandering die begint met Vivienne Rook. Een voorheen anonieme zakenvrouw, die beroemd en berucht wordt met haar uitspraak dat het conflict tussen Israël en Palestina haar niks kan schelen. Haar roem gebruikt ze later om een populistische politieke carrière te lanceren.

Ondertussen tikt de tijd door. Donald Trump heeft een tweede termijn als president gewonnen, China breidt haar invloedssfeer uit door een kunstmatig eiland in betwiste wateren te bouwen, Viv Rooks poging om als onafhankelijke kandidaat in het parlement te komen mislukt, de Britse koningin sterft en een door Rusland gesteunde militie grijpt de macht in Oekraïne. 

Het is 2024 en de wereld staat onder hoogspanning. Ook in de eens zo vredige familie Lyons zijn er verschillende spanningen ontstaan. Zo heeft Daniël heimelijk gevoelens ontwikkeld voor Viktor, een Oekraïense vluchteling. En hij neemt afstand van zijn man, die waarde lijkt te hechten aan complottheorieën. 

Bethany, de jongste dochter van Stephen en Celeste vertrouwd haar ouders toe dat ze een transhumanist wil zijn en haar fysieke lichaam wil verlaten. Een aankondiging die beide ouders verward en vol verachting achterlaten. Ondertussen is Rosie nog steeds op zoek naar iets in haar leven. Een man wellicht, maar ook Viv Rook oefent een bepaalde aantrekkingskracht uit. 

Crisis

Als er iets ontbreekt aan de serie is dat de personages weinig diepgang hebben. Zo lijkt na drie afleveringen Bethany een redelijk eendimensionaal personage te zijn, haar enige bijzondere karaktereigenschap is dat ze transhumanist is. Op momenten lijkt het alsof de crises eerst zijn bedacht en er bij iedere crisis vervolgens een gezinslid is bedacht om een bepaalde kant van het verhaal te vertellen.

Daar komt ook nog eens bij dat gedurende bepaalde momenten de personages overgaan in deze Network-achtige speeches, waarin ze aan de rest van de familie (en de kijkers) duidelijk maken hoe fucked up de wereld wel niet is. Op momenten doet de serie denken aan een tragere en subtielere versie van een Black Mirror aflevering. Die subtiliteit kan echter ook snel weer verdwijnen. 

Years and Years is wellicht niet de ontsnapping waar behoefte aan is in deze verwarrende tijd, waarin iedereen binnen zit en zich verstopt voor een onzichtbaar gevaar. Maar toch is het een serie die van harte aan te raden is.

Door: Max van der Heijden

Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook