Dit is waarom ‘Breaking Bad’ al stopte na vijf seizoenen

seizoen 5 van Breaking Bad

Het wordt gezien als een hedendaags meesterwerk en was een tijdlang een van de populairste shows op tv. Maar toch eindigde Breaking Bad “al” na vijf seizoen. Voor een serie met zo’n ongekende populariteit is dat relatief kort.

In een recent interview met Digital Spy vertelt bedenker van de show, Vince Gilligan, over de redenen om met seizoen 5 van Breaking Bad de serie af te sluiten . Hij vertelde hierin dat in de tijd dat hij nog als schrijver bij The X-Files werkte hij zich op een dag realiseerde dat iedereen totaal iets anders aan het kijken was dan de X-Files.“Ik werd heel nerveus van het idee dat de kijker verder zou gaan naar het volgende programma en zou zeggen: ‘Zenden ze dat programma nog steeds uit? Dat keek ik vroeger, toen het nog goed was.’ Ik had liever dat ze zeiden: ‘Alsjeblieft laat deze show doorgaan!’ Dat is wat ik wilde met Breaking Bad en dat is wat ik kreeg, gelukkig. Ik wilde het podium verlaten op het hoogtepunt en niet net na het hoogtepunt”, aldus Gilligan.

En dus werd seizoen 5 van Breaking Bad het laatste seizoen. Dat maakte het echter niet een minder lastige beslissing volgens Gilligan. “Er was een klein beetje druk vanuit de studio om ermee door te gaan. Niet echte druk, maar meer de hoop om ermee door te gaan. Ze begonnen er namelijk net pas echt geld mee te verdienen. Gelukkig waren ze heel begripvol en daar moet ik ze de credits voor geven, want er zijn genoeg andere studio’s die misschien hadden gezegd: ‘Nou als jij het niet wil afmaken, dan iemand anders wel.’ Maar de samenwerking met Sony was goed.”

Uiteindelijk had Breaking Bad vast nog wel uitgerekt kunnen worden, maar dat zou waarschijnlijk af hebben gedaan aan de goed bekritiseerde seizoensfinale. Vaak is het lastig genoeg om een serie te eindigen zonder de woede van de fans op je hals te halen, maar Breaking Bad heeft dit volgens critici heel goed gedaan.

Ook blijft Breaking Bad een beetje voortleven in de geest van spin-off serie Better Call Saul. Het heeft misschien nog niet de populariteit van Breaking Bad bereikt. Maar met een vierde seizoen wat later dit jaar wordt uitgezonden, komt de serie in ieder geval in de buurt van het seizoensaantal van Breaking Bad.

Geschreven door: Youssef Driuch
Beeld: AMC


© Alles over Series

Lees ook