Interview met Kelli Giddish over ‘Law & Order SVU’

interview met Kelli Giddish

Kelli Giddish is in Law & Order: Special Victims Unit te zien als detective Amanda Rollins. Alles over Series sprak de actrice tijdens het Monte Carlo Television Festival, waar ze vol passie vertelde over haar rol en de serie. Lees hier ons interview met Kelli Giddish.

Jij kwam erbij toen Law and Order SVU veranderde van man/vrouw detective naar een ensemble met een vrouw aan het roer. Waardoor kon deze serie denk je deze veranderingen overleven zonder een deel van het publiek kwijt te raken?
Kelli Giddish: “Ik denk dat het komt, omdat de vrouwen in de serie sterke personages zijn. Dat vinden mannen ook leuk om naar te kijken. Het veranderde niet in een chickflick met allemaal zeperige verhaallijnen. Het personage dat ik speel, Amanda, is goed in wat ze doet en kan beter schieten dan veel andere mannen. En het komende seizoen hoop ik meer krachtige delen van haar personage nog meer uit te kunnen diepen. Zowel Rollins als Benson zijn aan de start van het nieuwe seizoen alleenstaande moeder dus ik denk, dat er veel ruimte is om dieper te gaan en dat maakt mij als actrice heel enthousiast. Ik denk dat we heel erg geluk hebben dat het wel een serie is waarin een aantal vrouwen centraal staan, maar het is zeker niet gericht op vrouwen, niemand wordt buitengesloten als kijker.”Amanda heeft over de loop van de seizoenen al aardig wat meegemaakt. Wist je al dat het personage die kanten op zou gaan toen je de rol kreeg?
Kelli Giddish: “Ik kwam er in seizoen 13 bij en voor ik aan de slag ging, belde ik met de showrunner en bespraken we het personage van Amanda en wat ze allemaal mee zou hebben gemaakt. We vonden dat ze een personage was dat een geheim probleem had. Gokverslaving leek ons een interessante invalshoek, omdat dit iets is dat je meestal associeert met mannen. En door het gokken, komt ze in de problemen en daarna ontmoet je haar zus en moeder. Als actrice was het allemaal heel leuk om te spelen. Maar er is nog steeds zoveel, dat we niet weten over haar. Als ik een idee heb kan ik altijd met de schrijvers praten en het voorleggen. We werken op de show echt samen.”

Een van de verhaallijnen van het vorige seizoen die erg verraste, was het feit dat Amanda vroeger te maken had gekregen met seksuele intimidatie.
Kelli Giddish: “Het was goed om dat eens zo te zien in een serie, vond je niet. Zo voelde ik me over die verhaallijn. Het vergde veel kracht en moed als actrice om dat te spelen. Want om eerlijk te zijn, als vrouw wil je nooit zeurderig overkomen. Dus om haar niet zeurderig over te laten komen maar met rechte rug te laten zeggen: “luister dit is mij overkomen en als ik klaar ben om erover te praten, dan doe ik dat” was heel belangrijk voor me. Voor veel survivors van seksueel geweld is het praten erover zo een belangrijk aspect. En ik vind het ook een eer om onderdeel te zijn van een serie die echt op dingen ingaat op dit vlak. Dit overkomt echte mannen en vrouwen en het is misschien makkelijker om er iets over te delen als je het op tv langs ziet komen. Het is een echt plezier om onderdeel te zijn van een serie die meer is dan alleen ‘cops and robbers’ maar mensen echt kan helpen.”

Een van de subtielere verhaallijnen is de chemie tussen Amanda en haar collega Sonny. Heb je zelf een idee over waar deze verhaallijn heen zal gaan?
Kelli Giddish: “Weet je, over Sonny en Amanda krijg ik eigenlijk niet zoveel te horen van de schrijvers. We hebben de dag voor we gaan filmen altijd een read- through samen [waarbij het script als groep wordt doorgelezen] en dan kunnen we vragen stellen. Of aanpassingen voorstellen in hoe we iets zeggen. Maar rond hun verhaallijnen hebben Peter Scanavino [die Sonny speelt] en ik soms wel ineens iets van: “waaat”. Hij is namelijk mijn beste vriend, mijn buddy en onze families gaan met elkaar om dus het zou heel raar zijn voor ons als deze personages iets kregen.”

Je hebt vroeger gespeeld in toneelstukken, verschillende series en films. Wat vind je de leukste aspecten van een vaste rol in een tv- serie?
Kelli Giddish: “Bij een film heb je maar drie maanden om iets neer te zetten. Als je dan iets op een manier zegt of doet, waarvan je later denkt dat had ik anders gewild, dan is dat moment weer voorbij. Bij een serie kan ik een personage steeds verder ontwikkelen. Dat blijft een uitdaging. En we krijgen bij Law and Order SVU elke aflevering weer nieuwe gastrollen dus ik krijg de kans om telkens met nieuwe mensen te acteren.”Jullie hebben aardig wat bekende gastrollen gehad, zelfs de vorige vice- president van de VS kwam ineens langs.
Kelli Giddish: “Hoe geweldig was het dat Joe Biden meedeed hè. Hij was wel echt something else. Hij was zo charismatisch en hij heeft een manier van spreken, dat je wil blijven luisteren en overtuigt raakt van wat hij je vertelt.”

Het zijn moeilijke onderwerpen die aan bod komen, maar hoe is de sfeer op de set onder de acteurs?
Kelli Giddish: “Dat is een sfeer van wederzijds respect van ons allemaal naar elkaar toe. Van Raúl [Esparza] die Barba speelt tot Ice T, we hebben samen gewoon heel veel lol. De verhaallijnen mogen zwaar zijn, onderling hebben we het leuk. En Mariska [Hargitay]is denk ik een van de grappigste personen die ik ooit heb ontmoet.”

Wat hoop je zelf voor Amanda in het volgende seizoen?
Kelli Giddish: “Ik wil de relatie tussen Benson en Amanda wat meer diepgang zien krijgen. Ze hebben zoveel gemeen, maar hun relatie is altijd erg professioneel gebleven, het blijft een relatie tussen baas en werknemer. Hoe zou het zijn als zij bevriend raakten? En echt op elkaar zouden kunnen bouwen? Ik weet niet of dat mogelijk is, maar dat zou wel een interessante ontwikkeling vormen.”

Law & Order: Special Victims Unit is te zien op Net5.
Beeld: Michael Parmelee/NBC, NBC


© Alles over Series

Lees ook