Interview met Ingvild Holthe Bygdnes over Noorse crime serie ‘Monster’

Interview Monster

Ingvild Holthe Bygdnes speelt in de Scandinavische serie Monster de rol van de vrouwelijke detective Hedda, die een moord moet onderzoeken in haar geboorteplaats. Het blijkt dat haar eigen verleden er ook mee te maken heeft. Alles over Series sprak Ingvild Holthe Bygdnes toen zij aanwezig was bij de zesde editie van het Lumière Crime Festival waarbij zij vertelde over deze spannende serie, haar bijzondere personage en haar eigen ambities.

Kan je vertellen waar Monster over gaat en het personage dat jij erin speelt?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Het speelt zich af in het noorden van Noorwegen. Waar het zich afspeelt wordt niet gezegd. Er wordt een meisje dood aangetroffen. Mijn personage Hedda woont in Oslo maar komt oorspronkelijk uit het Noorden. Zij gaat terug naar haar geboorteplaats om even bij te komen van het leven en haar vriend. Maar aangezien zij detective is, wordt ze al snel ingeschakeld om deze dood te onderzoeken. Toen Hedda jong was verdween haar moeder en het blijkt dat de dood van dit meisje daarmee te maken heeft. Het is geen doorsnee crime serie. Het verhaal wordt meer gedreven door de personages en de mysteries die zich ontvouwen. Het gaat om wat de hoofdpersonages meemaken en hoe zij zich ontwikkelen. Hedda ziet aan het begin alles erg zwart/wit maar dit verandert over de loop van de zaak.”Waarom wilde je de rol van Hedda spelen?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Wanneer je een vrouwelijke detective ziet, is het meestal een personage dat altijd werkt, die haar gezin verwaarloost en heel graag wil laten zien dat ze de zaak kan oplossen. Het zijn personages vol zelfvertrouwen. Maar Hedda wil juist meerdere malen kappen met de zaak. Haar baas moet haar erop wijzen dat ze dit moet doen en hij moet haar het zelfvertrouwen zien te geven. Zij heeft een ander nodig om in zichzelf te geloven. En dat is heel menselijk. Zij is juist heel normaal en dat vond ik juist leuk.”

Wat vind je mooi aan dit personage?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Veel mensen zullen zich in haar kunnen herkennen. We hebben allemaal iemand nodig die in ons gelooft. Natuurlijk zijn er wel mensen die het allemaal alleen klaren, maar de meesten van ons hebben iemand nodig om een zetje te krijgen. Toen de eerste twee afleveringen op Noorse tv werden uitgezonden, kwam er een vrouw op straat naar me toe. “Ik heb het gevoel dat ik je ken,” zei ze. En dat vond ik mooi, want Hedda raakt die snaar in mensen. Dat was het beste compliment dat ik ooit had kunnen krijgen want het betekent dat het personage echt aanvoelt.”

Wie was de persoon in jouw leven als actrice die jou het zetje heeft gegeven?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Mijn theaterklas op de toneelopleiding die ik volgde, was heel belangrijk voor me. We hadden een leraar die benadrukte, dat we altijd iets positiefs moesten zeggen tegen elkaar. Minimaal twee keer per week. We hadden een klein klasje van 8 man en dat deden we dan ook. Het veranderde ons denk ik want we wilden ook eraan werken om iets te hebben gedaan, dat de ander zou kunnen zeggen over ons. In het begin deden we dat klassikaal, maar na een tijdje deden we het uit onszelf. Dus mijn klasgenoten zijn heel belangrijk geweest om me het zelfvertrouwen mee te geven dat ik dit kon.”

Dit is je eerste hoofdrol in een serie, zag je Monster dan ook als een grote kans toen je de rol aangeboden kreeg?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Absoluut, ik had hiervoor alleen theater gedaan. Dus het was heel anders voor mij en het maakte me ook zichtbaarder. Ik heb geluk gehad dat veel mensen de serie mooi vinden en daarnaast ook mijn personage. Ik heb veel theater gedaan en rollen gespeeld waar ik trots op ben, maar dat is nooit op deze manier door zoveel mensen gezien.”

De serie werd ook in het noorden opgenomen. Hoe lang was je op locatie daarvoor?
Ingvild Holthe Bygdnes: “We zaten een maand lang in een klein plaatsje terwijl we filmden en dat was een geweldige ervaring. Iedereen was zo vriendelijk en vond het ontzettend spannend dat wij er waren om een serie op te nemen. Ik zou eigenlijk wel terug willen gaan, zo leuk was het.”

Er zou al een tweede en wellicht een derde seizoen in de maak zijn. Wat mag je daarover zeggen?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Ik zou er zeker voor open staan. Maar er zit wel een eind aan dit seizoen dus ik weet niet hoe dat zou worden gedaan. Misschien met een nieuwe zaak.”

Houd je zelf van series?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Ik ben gek op series. Een van mijn favorieten van Netflix is Rectify. Dat gaat over iemand die 18 jaar onterecht vast zat en ineens wordt vrijgelaten. Hij moet de wereld daarna opnieuw ontdekken. Het is een hele interessante en filosofische series. Het heeft hele goede dialogen en doet je ook nadenken over jezelf en je eigen leven. En ik ben net begonnen aan The Handmaid’s Tale en ik heb net Big Little Lies afgekeken. Het is zo cool om te zien dat er zoveel series met vrouwelijke hoofdpersonages uitkomen. Dat werd tijd.”

Wat zou voor jou een droomrol zijn in een bestaande tv-serie?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Ik zou heel graag de rol hebben gespeeld die Liv Tyler speelt in The Leftovers. Dat is een heel apart personage en dat spreekt me aan.”

Als ik je over vijf jaar weer spreek, waar hoop je dan te zijn qua carrière?
Ingvild Holthe Bygdnes: “Ik houd niet van plannen, ik ben meer impulsief en zie wel wat op mijn pad komt. Maar ik hoop meer filmervaring te hebben, misschien een film of meer rollen in series. Bijvoorbeeld kleine rollen in series zoals in een komedie. En ik hoop ook zelf aan de slag te gaan als regisseur. In het theater en daarna misschien ook een paar afleveringen van een serie. Dat zou ik een geweldige uitdaging vinden. Maar ik begin met het regisseren in het theater.”

Je hebt dus veel ambities.
Ingvild Holthe Bygdnes: “Zeker, maar ik heb niet voor ogen wat ik allemaal wil doen als persoon, ik wil al deze dingen echt samen met anderen maken. Verhalen vertellen die belangrijk zijn. Ik denk dat er veel vrouwelijke verhalen zijn, die nog verteld moeten worden. En verhalen waarin mannen eens een keer anders worden neergezet dan als een macho. Mijn vrienden voldoen namelijk helemaal niet aan het stereotype, dat je in veel series ziet. Er zijn dus een hoop dingen waar ik graag mee aan de slag ga en die ik graag zou doen.”


© Alles over Series

Lees ook