Netflix Kijktip: ‘Arrested Development’

Als je alle spannende, historische en criminele series even zat bent, dan is het tijd voor een komedie. Aanrader in het aanbod van Netflix is dan Arrested Development!

De serie gaat over de chaotische familie Bluth die door hun familiebedrijf ooit in rijkdom baadde, maar door frauduleus gestuntel van vader George vrijwel alles kwijtraakt. Hierdoor moet de familie hun luxe leventje opgeven en de broekriem flink aanhalen. De aangewezen persoon om de familie te behoeden voor nog meer rampspoed is hoofdpersoon Michael Bluth. In de serie is hij een zoon, een broer en vader, maar vooral: de enige in de familie met realiteitszin. Zijn personage zorgt voor een prachtig contrast met de rest van de cast. Hij is een baken van rust in een verder disfunctionele familie.

Hoe disfunctioneel blijkt uit dat een aantal familieleden zich, ondanks de tegenslag, nog steeds rijk en succesvol wanen. Michael moet dit zooitje ongeregeld in het gareel houden en dat drijft hem meer dan eens tot waanzin. Daarnaast heeft hij ook nog eens de ondankbare taak gekregen om het familiebedrijf weer gezond te maken. Hoe hij hiermee worstelt terwijl zijn ontspoorde familieleden allesbehalve meewerken, levert vier seizoenen lang hilarische situaties op.Personages

Geen serie blijft overeind zonder sterke personages. Bij Arrested Development is dat niet anders. De personages in deze serie zijn bijzonder excentriek en hebben stuk voor stuk zulke typische eigenaardigheden, dat het een genot is om naar te kijken. Het duurt wel een paar afleveringen voordat je alle eigenaardigheden van de verschillende personages leert kennen, maar je geduld wordt uiteindelijk rijkelijk beloond.

Running gags

Veel comedyseries hebben running gags, oftewel: doorlopende grappen. Denk aan het ‘How you doin’ van Joey uit Friends of aan het ‘That’s what she said’ uit The Office. Ook in Arrested Development zitten verschillende running gags die regelmatig terugkomen. Als je die eenmaal doorhebt, is elke running gag om van te smullen. Een voorbeeld geven zou zonde zijn, want zonder context komt de grap toch niet aan. Wel is het handig om te weten in het geval dat je ooit aan de serie begint.

Verhaallijnen

Hoe er wordt gespeeld met verhaallijnen is in deze serie werkelijk briljant. De verhaallijnen van de personages lopen op allerlei manieren door elkaar heen. Dit zorgt voor hachelijke situaties en bizarre ontknopingen. Al die verhaallijnen worden overigens moeiteloos aan elkaar geknoopt door de alwetende verteller Ron Howard, die je als een aangename voice-over door de serie heen gidst.

Oordeel

Het is alweer jaren geleden dat de laatste aflevering van deze serie is uitgezonden. Maar alsnog is het zeker de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten. Humortechnisch gezien is het misschien wel een van de beste comedyseries ooit gemaakt. Als je van droge en gelaagde humor houdt, dan is dit een absolute aanrader.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: op IMDB krijgt de serie het duizelingwekkend hoge cijfer van een 8.9 en in 2007 is Arrested Development opgenomen in de lijst van 100 beste tv-programma’s aller tijden van opinieblad Time. Veel kijkplezier!

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook