Kijktip: ‘Klem’ seizoen 3

serie Klem

Het derde en laatste seizoen van de Nederlandse serie Klem is als vanouds onheilspellend en spannend. Verschillende elementen van de eerste twee seizoenen krijgen een draai en we maken kennis met nieuwe personages. Het basisprincipe blijft staan; De keurige belastingambtenaar Hugo Warmond (Barry Atsma) raakt verstrengeld in de onderwereld door toe doen van crimineel Marius Milner (Jacob Derwig).

In de eerste twee seizoenen van de serie Klem zagen hoe de totaal verschillende levens van Hugo en het stel Marius en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) samen kwamen door de vriendschap van hun dochtertjes. Aan het begin van het derde seizoen blijkt Hugo de banden met Marius en Kitty te hebben verbroken. Dankzij hun is hij immers tegen wil en dank in het criminele milieu beland en ontslagen bij de Belastingdienst. De FIOD, zijn oude werkgever, benadert hem om informant te worden in een onderzoek naar zijn cliënt, de schimmige zakenman Maurice Samuels (Thom Hoffman). In ruil krijgt hij een nieuwe beoordeling van zijn ontslag. En ja hoor zelfs als undercoveragent kruist het pad van Hugo dat van Marius die zich nu naar eigen zeggen op het rechte pad bevindt als chauffeur voor transporteur Wim Konings (Thomas Acda).Dit seizoen wordt de kijker, net als hoofdpersonages zelf, dieper dan ooit het drama ingetrokken. De vraag ‘waarom in godsnaam?’ speelt ook weer op bij de zoveelste naïeve keuze van Hugo. Hierbij komt er echter wel een kant van hem aan het licht waarvan we voorheen nooit hadden gedacht dat die bestond. Conflicten bij de schoolmusical, de Citotoets en een cursus zelfverdediging lijken een lange tijd bijzaken waar alleen Kitty obsessief mee bezig is. Echter komen deze zaken langzaam maar zeker op een aantal verrassende manier samen. Zelfs de kleinste gebeurtenissen in Klem komen terug en vallen in de loop van de afleveringen op hun plek, wat een hoogtepunt is van dit seizoen. De alledaagse onderwerpen en knullige situaties maken serie ook zo goed, het is herkenbaar voor de kijker en jezelf verplaatsen in de personages gaat dan ook vanzelf.

Dat alles finaal uit de hand gaat lopen wordt op een gegeven moment wel duidelijk. Hugo gaat tegen het advies van de FIOD in, steeds verder met infiltreren bij Samuels, tot op het punt dat hij niet meer terug kan. Samuels heeft hem erin geluisd op een zakentrip op Malta en Hugo kan nu geen kant meer op. Ook Marius zit klem en trekt Hugo verder mee in de rotzooi die hij heeft aangericht. De twee komen in benarde situaties terecht die nu ook een gigantische invloed uitoefenen op de kinderen en alle levens op zijn kop zetten. Er lijkt weinig kans dat ze hier nog uit komen en dat voor twee mannen die dachten met een schone lei te kunnen beginnen aan het begin van het seizoen.

Vanaf de eerste aflevering word je als kijker de serie ingezogen en kan het zelfs frustrerend zijn dat er een week gewacht moet worden op het vervolg. In afleveringen van ruim drie kwartier lukt het de makers steeds om het onheilspellende gevoel, dat bij Klem hoort, op te roepen en de kijker in verwarring achter te laten. Op sommige momenten werd de verwarring alleen wat te groot. Zo was het soms moeilijk te volgen wat Hugo zijn motieven waren voor zijn acties en hoe het precies zat met Marius zijn nieuwe baan en zijn intenties daarbij. Daartegenover staat dat de dialogen tussen Marius en Kitty dit seizoen komischer zijn dan ooit en de schoolmusical soundtrack onder de schokkende scenes doet het ook uitstekend. De serie is met het derde seizoen nu echt afgesloten, maar niet getreurd want de cast staat open voor een Klem-film. “Ik heb het bijna wekelijks geroepen, dus ik hoop dat er naar me is geluisterd”, hint Jacob Derwig.

Geschreven door: Tamar Terpstra
Beeld: NPO

 

 


© Alles over Series

Lees ook