Prime Video Kijktip: Good Omens

Good Omens

In tegenstelling tot films en tv-series zijn boeken maar zelden grappig, ze kunnen vermakelijk zijn, maar er zijn maar weinig bakken die je schaterlachend leest. Een van die boeken is  Good Omens van Neil Gaiman en Terry Pratchett. Good Omens wordt door veel lezers en met name fantasy fans beschouwd als een van de grappigste boeken die ze gelezen hebben. Dus toen er een tv-adaptatie werd aangekondigd waren de verwachtingen logischerwijs hoog gespannen. 

Good Omens (de tv-serie) lost die verwachtingen deels in. Zo grappig als het boek wordt de serie in de eerste twee afleveringen nooit. En dat is niet eens erg, de humor van het boek, die vooral van de verteller komt is lastig te vertalen naar beeld. De makers hebben ervoor gekozen om de verteller ook een rol te geven in de serie. En dat is een gemixt succes. En dat het niet altijd lukt is niet heel erg, want Good Omens blijft een erg vermakelijke serie. Persiflage

Hoofdrolspelers zijn Michael Sheen en David Tennant. Sheen speelt de engel Aziraphale, Tennant de demoon Crowley. Beiden zijn al sinds genesis de gezanten van hemel en hel op aarde. En zijn in de loop der eeuwen aardig gewend geraakt aan hun aardse leven. Zo erg zelfs dat wanneer ze door hebben dat de apocalpys eraan komt, ze ervoor kiezen samen te werken.

Good Omens is namelijk een persiflage van de horrorfilm The Omen. De zoon van Satan is geboren en dat betekent het begin van het einde. Een einde dat zowel Engel als Demoon niet zien zitten. En dus doen ze allebei hun best om het kind te beïnvloeden, hopend dat de goede en kwade invloeden elkaar in balans houden.

Jarenlang doen ze precies dat, dan komen ze erachter dat ze het verkeerde kind hebben beïnvloed en dat ze nog maar enkele maanden verwijderd zijn van de apocalyps. En dus moeten deze vrienden, tegen wil en dank, gaan samenwerken om de wereld te redden. Zowel in de hemel als in de hel zien ze een oorlog tussen goed en kwaad echter wel zitten. En dus is het aan Aziraphale en Crowley om hun plan geheim te houden. 

Hobbit-effect

Good Omens is een relatief kort verhaal en dus moesten de schrijvers het voor de tv-serie iets oprekken. Gelukkig was Neil Gaiman een van de schrijvers nauw betrokken bij dit project en is er minder sprake van een hobbit-effect. Bij The Hobbit films ging het oprekken van een dun boek over drie films ten koste van de kwaliteit. Good Omens voelt niet opgerekt aan, het kwaliteitsniveau kan schommelen, maar over het algemeen is het een erg leuke en vermakelijke serie. En soms is het ook een oprecht grappige serie, met dezelfde vorm van humor die het boek zo leuk maakte

Het grootste nadeel aan de serie is dat het pas in de tweede aflevering echt op gang komt. Daarom is het aan te raden dat je de eerste twee afleveringen achter elkaar kijkt, dan heb je waarschijnlijk een goed beeld van de serie.En weet je of het de moeite waard is. Al met al is Good Omens een ideale serie voor iedereen die van humor en lichtvoetige fantasy houdt. En het is zeker een serie die je prima kunt kijken met kinderen erbij. En dus ideaal voor in de kerstvakantie.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: Prime Video


© Alles over Series

Lees ook