Netflix Kijktip: ‘Fargo’

Fargo is de naam van een aantal dingen. Ten eerste is het een stadje in de Amerikaanse staat North-Dakota op de grens met Minnesota, ten tweede is het een film van de Coen Broers en ten derde is het een TV-serie geïnspireerd door die film. En over die Fargo gaat dit artikel.

Het eerste seizoen gaat over Lester Nygaard (gespeeld door Martin Freeman), een personage dat op het internet omschreven wordt als een regenworm in een Canada Goose jas, nul ruggengraat dus. Wanneer Lester na een dreigement van de jongen die hem als middelbare scholier pestte, met een bloedneus in het ziekenhuis belandt, komt hij daar Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) tegen. Malvo vraagt Lester of hij zijn pestkop moet vermoorden. Lester zegt geen nee.Martin Freeman en Billy Bob Thornton in Fargo

Ongewilde medestanders 

Doordat antwoord beland Lester in een wereld waar hij liever niet in was beland. Een wereld van huurmoordenaars en gangsters. En dat is het centrale thema in Fargo. Ieder seizoen is eigenlijk het verhaal van een man of een vrouw die door een toevallige samenloop van omstandigheden beland in de onderwereld van de samenleving.

In het eerste seizoen komt dat door een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis, in het tweede seizoen door een ongelukkige aanrijding en in het derde seizoen door het aannemen van een zakelijke lening. Alle seizoenen van Fargo staan los van elkaar, het enige wat de seizoenen verbind zijn de familiebanden tussen verschillende generaties.

Als mensen mij vragen welke serie ze moeten kijken raad ik steevast Fargo aan. Wanneer ze dan vragen waar de serie over gaat heb ik moeite met het vinden van de juiste woorden. Fargo is namelijk geen serie die zich makkelijk laat omschrijven. Zwartgallige dramaserie over mensen die door toevallige omstandigheden betrokken raken in een wereld waar de meeste mensen niks van afweten, is misschien de beste omschrijven.

Aanrader

Dat is echter geen omschrijving die heel aantrekkelijk is. Daarom houd ik het hierbij: Fargo is de slimste, de duisterste, een van de beste series op Netflix, met een geweldig script en dito acteurs. Als je van het werk van de Coen broers houdt, dan is Fargo een absolute aanrader. Zo’n dertig uur geweldige televisie.

Door: Max van der Heijden
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook