Recap ‘The Grand Tour’ S02E01

The Grand Tour seizoen 2

Na een succesvol eerste seizoen is The Grand Tour weer terug met het tweede seizoen. Vanaf 8 december wordt er elke vrijdag een nieuwe aflevering beschikbaar gemaakt op Amazon Prime en dat betekent dat ondergetekende in de ochtend al klaar zat om te zien wat het nieuwe seizoen gaat brengen.

Voor de fans van Top Gear, met name uit de tijd dat Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May het programma presenteerden, is The Grand Tour een feest der herkenning. De presentatoren zijn bij Amazon terecht gekomen nadat Clarksons contract niet verlengd werd (vanwege slaande ruzie met een producent van Top Gear) en maken nu een show die enorm lijkt op wat men bij BBC deed. Er worden luxueuze auto’s getest, er wordt nieuws besproken en er is een hoop ruimte voor humor.

De eerste aflevering van The Grand Tour seizoen 2 volgt het vaste stramien dat bekend is van Top Gear en wat ook in het eerste seizoen te zien was. De opening vindt plaats in de mobiele tent, waarna het eerste deel van de grote test getoond wordt. Vervolgens gaat men door met een rubriek, terug naar de test, wederom een rubriek en dan het laatste deel van de test, voordat er afgesloten wordt vanuit de studio.Vergeleken met het vorige seizoen zijn er een aantal dingen veranderd. De grootste verandering is de locatie van de mobiele studio. In seizoen één verplaatste de studio zich tussen allerlei steden, waarbij onder anderen Rotterdam, Johannesburg en Dubai aangedaan werden. Voor het nieuwe seizoen is echter gekozen voor een vaste standplaats, namelijk een niet nader genoemde locatie in Engeland. Daarnaast zijn de rubrieken aangepast. Conversation Street mocht blijven, maar na de nodige kritiek zijn The American (waarbij een vaste coureur in verschillende auto’s zo snel mogelijk het circuit probeert af te leggen) en Celebrity Brain Crash (waarbij celebrities verongelukken in een poging bij de studio te komen) geschrapt. Een van de vervangers is Celebrity Face-Off, waarin twee bekende mensen uit hetzelfde vakgebied een zo snel mogelijke rondetijd proberen neer te zetten.

In praktijk betekent dat de opening van de aflevering voor het eerst plaatsvond op de nieuwe vaste locatie van The Grand Tour in Engeland. Na de opening, waarin de heren even met elkaar praten over de totstandkoming van de locatie, wordt er een clip gestart met een voorproefje van wat er de rest van het seizoen gaat gebeuren. Daaropvolgend kondigen Clarkson, Hammond en May aan wat er in de aflevering getest gaat worden. In dit geval is dat een test tussen het verleden, het heden en de toekomst, waarbij Clarkson het verleden representeert in een Lamborghini Aventador met benzinemotor, May het heden vertegenwoordigt in een Honda NSX met hybridemotor en Hammond de toekomst bestuurt in de elektrische Rimac Concept_One.

De vormgeving van de test is zoals de fans het verwachten. De Zwitserse Alpen lenen zich goed voor mooie beelden en het productieteam van The Grand Tour heeft daar ook gebruik van gemaakt. Ook wordt er uitgebreid verteld over de auto’s in de test en discussiëren de presentatoren op hun kenmerkende manier. Door deze factoren, plus het prachtige camerawerk, krijg je het gevoel dat je weer naar Top Gear aan het kijken bent.

Na het eerste deel van de test gaat de aflevering door met Conversation Street. Hierin wordt het nieuws in de automobielwereld behandeld, zoals de zweet-herkennende stoelen van fabrikant Nissan en de stille uitlaatmodus die de nieuwe Ford Mustang krijgt. Beide berichten sneeuwen echter een beetje onder bij de discussie die daarop volgt, waarin Clarkson, May en Hammond elkaar én de nieuwsberichten belachelijk proberen te maken.

In het tweede deel van de test neemt Hammond zijn kompanen mee naar het Zwitserse plaatsje Luzern. Met hun brede sportauto’s hebben de heren moeite om door de nauwe straatjes te komen en May en Clarkson raken geïrriteerd als ze naar verscheidene musea moeten. Na twee dagen ploeteren besluiten de heren om toch de auto’s zelf te gaan testen op een vliegveld, waar ze een sprint houden. Die wordt met overmacht door Hammond en de elektrische Rimac gewonnen. Meer mogen ze niet doen, omdat het houden van autosportraces verboden is in het Alpenland.

In de omschakeling tussen de test en de nieuwe rubriek Celebrity Face-Off, maakt Clarkson een grove grap. Hij vergelijkt het verbod op autosport in Zwitserland, wat naar aanleiding van een ongeluk tijdens een autosportwedstrijd in Frankrijk opgelegd werd, met de inval van de Verenigde Staten in Irak, nadat Saoedi-Arabiërs het World Trade Center neergehaald hadden. Het is een grap die voor mij persoonlijk aan de goede kant van het randje zat, maar het is heel begrijpelijk dat mensen het wél vervelend vinden.

Celebrity Face-Off is daarna een luchtig onderonsje tussen Clarkson en de gasten. In deze aflevering gaat de strijd tussen Ricky Wilson en David Hasselhoff, die gaan uitvinden wie het snelste voormalig jurylid van een talentenjacht is. Eerst wordt er wat gepraat over de historie met auto’s die de gasten hebben, daarna komen de snelle ronden van beiden aan bod. Het format lijkt hierdoor heel erg op wat Top Gear deed met hun Star in a Reasonably Priced Car, maar dan met twee gasten in plaats van één.

Het laatste onderdeel van het programma is de afsluiting van de test. Hierbij zullen May, Clarkson en Hammond met hun auto’s deelnemen aan een heuvelklimrace. Zij moeten hierbij een helm dragen, waardoor Clarkson niet in de Lamborghini past en de testrijder van het merk laat rijden. Die zet de snelste tijd neer, maar er zal meer nagepraat worden over het ongeluk dat Hammond heeft. Na de eindstreep raakt zijn auto in een slip, rolt een stuk de berg af en vliegt daarna in brand. Hammond moest met een traumahelikopter afgevoerd worden, maar herstelt volledig. Daarna sluit Clarkson de aflevering af.

De eerste aflevering van het tweede seizoen The Grand Tour werkt goed. De formule is in feite bijna overgenomen van Top Gear, wat ook altijd een succes geweest is met het presentatie-trio Hammond-Clarkson-May. Voor de rest van het seizoen, dat nog elf afleveringen gaat tellen, verwacht ik een aantal afleveringen die hetzelfde gaan zijn en een aantal specials, waarbij de studio-onderdelen komen te vervallen. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen voor The Grand Tour seizoen 2.

Geschreven door: Bjorn Smit
Beeld: Amazon Prime


© Alles over Series

Lees ook