Amazon Kijktip: ‘The Grand Tour’

The Grand Tour

Het tweede seizoen van The Grand Tour staat alweer in de koplampen! Op 8 december gaan Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May weer verder met hun auto- avonturen. Tijd om dus even in de achteruitkijkspiegel te kijken hoe het eerste seizoen tot stand kwam en hoe dat beviel!

In de prille lente van 2015 leek er een eind te komen aan het trio Clarkson, Hammond en Captain Slow. Jeremy Clarkson was zo boos dat hij geen warme maaltijd kon bestellen toen hij filmde op locatie voor Top Gear, dat hij het aan de stok kreeg met een van de aanwezige producenten. Schorsing en ontslag volgde en de vraag was wie Clarkson zou gaan vervangen. Maar zijn buddies bleven trouw aan hem (en aan hun succesformule) en ze verhuisden samen naar Amazon om een nieuw programma te gaan maken met als titel The Grand Tour. Vraag was natuurlijk of de serie leuk zou zijn of dat het trio hun beste dagen hadden gehad.Zodra je de eerste aflevering opstart, wordt de twijfel je echter al snel ontnomen. The Grand Tour is precies want je als fan van Top Gear wilt zien, maar ook voor nieuwe kijkers is het programma een genot. De mannen hebben nog steeds hun eigen unieke persoonlijkheid en deze smelten opnieuw heerlijk samen, waardoor je met een grote glimlach op je gezicht naar het scherm zit te staren. Het trio is zo charismatisch dat het eigenlijk niet uitmaakt in welke situatie ze zitten. Je kunt ze in Namibië laten racen met strandbuggy’s of je laat ze zeeslag spelen met oude auto’s en een hijskraan. Het maakt eigenlijk niet uit. Ze blijven in elke situatie hun charme houden en dat is één van de kernfactoren van de show.

Het helpt natuurlijk ook dat The Grand Tour er fantastisch uitziet. Wanneer er niet vanuit de tent voor het publiek wordt gefilmd, zien de beelden er altijd spectaculair uit en dat is echt een kracht van de show. De manier waarop kleur soms samen wordt gebracht met het beeld is alleen al een reden om het programma te kijken. De openingsscène van de eerste aflevering alleen is al briljant, waarin dunnetjes het vertrek van Clarkson wordt overgedaan. Er wordt soms alleen wel veel nadruk gelegd op de snelheidsmeter en na het twintigste shot heb je dat toch echt wel gezien.

Het format van The Grand Tour is stiekem een schaamteloze rip-off van Top Gear. Op de eerste aflevering na openen ze allemaal met een korte introductie van de bestemming, gevolgd door wat er behandeld wordt in de aflevering, een auto die wordt getest door het trio en daarna door de vervanger voor ‘The Stig”, namelijk ‘The American’. Wanneer dit allemaal in twintig minuten gedaan is, is het vervolgens tijd voor ‘de opdracht van de aflevering’ die halverwege een pauze neemt voor de segmenten ‘Conversation Street’ en ‘Celebrity Brain Crash’. Vervolgens gaat de opdracht van de week verder en als die afgelopen is eindigt de show, zoals Clarkson het zegt: ‘on that terrible dissapointment’.

Het eerste seizoen van The Grand Tour is dan ook zeker een aanrader voor zowel fans van Top Gear als nieuwe kijkers. Het komt echter wel met een waarschuwing, want het programma is niet geschikt voor een binge-watch. Na twee of drie afleveringen wordt het namelijk erg repetitief, dus je kunt beter elke dag een aflevering kijken in plaats van alles in één keer.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Amazon Prime Video

The Grand Tour seizoen 2 is vanaf 8 december wekelijks te zien via Amazon Prime Video!


© Alles over Series

Lees ook