Videoland Kijktip: Lieve Mama

serie Lieve Mama

De nieuwe Nederlandse serie Lieve Mama begint met het lijk van de jonge crimineel Brian. Het verhaal neemt je mee in de gekke wendingen binnen het leven van Ralf (Shahine El-Hamus), hij is de enige die weet waar zijn vriend Brian op zijn laatste avond naar binnen is gegaan. En hoe komt het dat het stel dat hij die nacht overviel, weg lijkt te komen met moord?

In de serie naar het boek van Ester Verhoef maken we kennis met verpleegkundige Helen (Rifka Lodeizen) en horeca-ondernemer Werner (Guy Clemens), de ouders van het gezin in de villa. Zij proberen het lichaam van Brian, die in blinde paniek door Helen is neergeschoten, te verstoppen en niemand iets te laten merken. Dat gaat ze niet gemakkelijk af. Helen raakt steeds meer in strijd met haar geweten en wordt onder druk gezet door haar manipulatieve man Werner. Hij gaat opvallend koelbloedig met de situatie om tot schrik van Helen, die elk moment wel een zenuwinzinking kan krijgen. Er ontstaan spanningen binnen het huwelijk en het gezin met drie kinderen. Dit is voelbaar voor de kijker.serie Lieve Mama

Ondertussen is de achttienjarige Ralf, die bij de inbraak op de uitkijk stond, opzoek naar Brian. Hij raakt daarbij in de problemen met Mick, een collega van Brian, die nu geld van hem eist. Hierdoor ontstaan er ook spanningen bij Ralf thuis, waar hij woont met zijn ouders. Maar hij heeft nog steeds geen antwoorden gevonden en gaat dus door met de zoektocht. Daarbij kruizen de paden van de hoofdpersonages en wordt het zo nu en dan nagelbijtend spannend. Toevallig is dit echter niet; Ralf dwingt de ontmoetingen af door te infiltreren in de vriendengroep van Saar, de oudste puberende dochter van het gezin van Helen en Werner. De samenkomst van deze twee werelden brengt tegelijkertijd het contrast tussen arm en rijk mooi in beeld.

De serie Lieve Mama bestaat uit zes afleveringen die ongeveer 35 minuten duren. Je kom er heel makkelijk in en kan hem op een vrije middag makkelijk in een keer uitkijken. Je ziet over de loop van de afleveringen hoe de hoofdpersonages veranderen. Zo zorgen de flashbacks van Helen niet alleen voor meer duidelijkheid over de fatale avond, maar hebben ze ook tot gevolg dat Helen steeds meer afwezig en schrikkerig wordt. En dat blijft niet onopgemerkt. Daarnaast ontdekken we de andere kant van Ralf wanneer de relatie tussen hem en de vriendin van Brian tijdens de zoektocht opbloeit. Ralf komt over als een opstandige en onwetende jongen die veel kijkende ouders zullen herkennen in hun puberende kinderen. Maar sinds het meisje in zijn leven is, komt zijn zorgzaamheid en doordachtheid ook aan het licht. Dit werpt zijn vruchten af in zijn zoektocht naar antwoorden op de vraag wat er met Brian is gebeurd.

serie Lieve Mama

De afleveringen zijn kort en daardoor is er mijn weinig tijd om de karakters beter te leren kennen. Vooral over de achtergronden van de hoofdpersonages had ik meer willen weten, daar werd amper aandacht aan besteed. Hier staat tegenover dat ik mij constant kon verplaatsen in Helen en Ralf en ik echt met hun mee ging denken en leven, hierdoor bouwde de spanning op. De casting van de acteurs is naar mijn mening ook goed gedaan. Shahine El-Hamus (Ralf) heeft al vaker de rol van schoffie vertolkt en ook dit keer deed hij dat weer uitstekend. Shanine is voor zijn rol in Lieve Mama zelfs genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Acteur in een televisiedrama. Deze liep hij mis maar hij won wel de Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn rol in De Belofte van Pisa. Of er tweede seizoen komt is nog niet bekend, maar we houden jullie zeker op de hoogte!

Geschreven door: Tamar Terpstra


© Alles over Series