Fernando Alonso over serie op Amazon: “Ik heb altijd het doel om te winnen”

serie Fernando

Fernando Alonso is een van de grootste coureurs uit de F1 geschiedenis. Vandaag is zijn documentaire serie Fernando toegevoegd aan het aanbod van Amazon Prime. Alles over Series mocht deelnemen aan de persconferentie met deze racelegende waarin hij vertelde hoe het was om de camera’s toe te laten in zijn leven en hoe hij zijn kansen inschat wanneer hij volgend jaar terugkeert naar de Formule 1.

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso besloot de wereld van F1 te verlaten omdat hij andere dingen op zijn race- bucketlist had staan. De coureur wilde graag de Triple Crown op zijn naam kunnen schrijven: het winnen van de F1 Grand Prix van Monaco, het winnen van Le Mans en Indianapolis 500. Monaco en Le Mans heeft hij al binnen maar in de docu serie Fernando zien we hoe hij de Indianapolis 500 daaraan toe probeert te voegen. En we volgen we hem op zijn andere avonturen zoals het meedoen aan het World Endurance Championship. “Het leek mij leuk voor het publiek om te zien hoe het leven van een coureur eruit ziet,” vertelt een ontspannen (en uiteraard in Kimoa t-shirt geklede) Alonso. “Ik wilde ze meenemen op de avonturen die ik ging beleven en wat daar allemaal bij komt kijken. Zoals hoe het is om telkens in een ander soort auto te moeten stappen. Ik denk dat het verrassend is voor de kijkers om te zien en hoe ik voor die events moet trainen.”

serie Fernando

Alonso mag dat tijdens F1 erg in de schijnwerpers hebben gestaan, toch heeft hij zijn privéleven altijd afgeschermd. De camera’s toelaten vond hij dus ook best moeilijk. “Ik heb behoorlijk onderhandeld over hoeveel van mijn eigen leven ik zou laten zien. Dan kwam het team naar mijn huis en stond ik net op het punt om op de fiets te springen en ergens met vrienden te gaan lunchen. Dan gaan we mee, zeiden ze. Terwijl ik dat dan best moeilijk vond. Maar uiteindelijk gingen ze dan toch overal mee naar toe. Maar het team voelde zo vertrouwd. Ze zeiden dan: we filmen het en als je het niks vindt, gebruiken we het niet. En uiteindelijk vond ik alles dus wel ok. Als de camera’s net beginnen te draaien, ben je je daar erg bewust van. Maar na 15 minuten vergeet je die gewoon en gedraag je je natuurlijk.”In de serie Fernando zie je dat mensen verbaasd zijn dat de echte Alonso zo sympathiek is, gezien de moeilijke reputatie die hij heeft. “Ik hoop dat ze hiermee de echte Fernando zien. Er zijn altijd mensen die op social media iets negatiefs te melden hebben. Je wil niet dat mensen slecht over je denken, maar ik kan er verder niets aan doen. Ze kennen me niet persoonlijk dus ze zouden bij zichzelf te rade moeten gaan hoe ze die weten te vormen. Ik vind de mening van de mensen die dicht om me heen staan zoals familie en vrienden veel belangrijker.”

serie Fernando

Als hij gevraagd wordt wat de topmomenten zijn in zijn carrière, noemt hij niet het winnen van de wereldkampioenschappen of Le Mans. “Natuurlijk waren dat geweldige momenten. Maar ik denk bij deze vraag eerder aan de momenten dat het erop of eronder was. Toen ik in Formule 1 reed wist ik dat als ik een slechte race had, ik zou blijven racen. Maar in mijn karting-dagen beleefde ik momenten die ik zie als topmomenten. Als ik presteerde kon ik verder met racen, als ik niet presteerde moest ik terug naar de schoolbanken.” In de documentaire zien we hoe Alonso telkens het randje opzoekt van wat mogelijk is en zonder angst achter het stuur zit in de meest uitdagende weers en natuuromstandigheden. Is hij eigenlijk ergens bang voor? “Ik ben voor zoveel dingen bang. Alleereerst voor het (corona) virus. Ik probeer goed op te letten. Laatst zag een vriend dat ik nog steeds mijn boodschappen schoon maakte. Dat begon ik te doen toen het virus net kwam. En dat doe ik nog steeds. Mijn vriend wilde weten waarom. Ik zie niet dat er sinds het begin van corona iets is veranderd. Dus waarom zou ik daar dan mee ophouden? Ik houd er ook niet van om te vliegen. Ik moet het natuurlijk veel doen, maar aan boord ben ik niet relaxed.”

serie Fernando

Volgend jaar komt Alonso terug naar F1, wat meteen het onderwerp zal vormen voor een tweede seizoen. Een paar maanden geleden werd bekend dat hij heeft getekend bij het team van Renault. Hoe schat hij zijn kansen in? “Met de veranderingen van de regels in 2022 gaan veel dingen veranderen. Of ik denk weer wereldkampioen te kunnen worden? Wat kan ik daarop zeggen. Ik rijd niet in Formule 1 omdat ik het leuk vindt om elke keer in een andere stad de restaurants te bezoeken. Ik doe mee om te winnen. Dat is altijd mijn motivatie. Het is moeilijk om te gaan zeggen dat je denkt dat je weer kampioen kan worden. Maar er is altijd hoop.” Zichzelf omschrijven in 1 zin vindt hij moeilijk. Hij denkt dat het competitieve element van zijn karakter toch het meest kenmerkende is van zijn persoonlijkheid. “Ik ben een vechter, ik geef nooit op. Ik kan thuis de races gaan kijken, maar zo ben ik niet. Ik wil daar zijn en tot het einde vechten. Als ik P6 sta en er zijn nog 10 rondjes te gaan, dan is een podium altijd een mogelijkheid. Dat is hoe ik in elkaar zit.”

De serie Fernando is nu te zien op Prime Video. Bekijk hieronder de trailer:


© Alles over Series