TV Kijktip: ‘Hoogvliegers’

serie Hoogvliegers

Ooit willen weten hoe het is om in het Nederlandse leger te zitten zonder zelf de zware trainingen en risico’s te ondergaan? Dan ben je op de goede plek bij deze Kijktip over de serie Hoogvliegers! Drie jongeren Rutger (Josha Stradowski), Leyla (Sinem Kavus) en Guus (Soy Kroon) ondergaan alle zware trainingen en risicovolle avonturen tijdens hun opleiding tot F16-piloot bij de Koninklijke Luchtmacht, terwijl jij lekker je zaterdagavond met een bak chips op de bank spendeert.

Waar je in het buitenland talloze series over soldaten die oorlogen voeren voorbij ziet komen, is dit in Nederland een ondergeschoven thema. Vrijwel nooit hoor je over Nederlandse jongeren die hun leven willen geven voor hun land, over het zware proces dat ze moeten doorstaan voordat ze überhaupt worden uitgezonden. Deze serie blaast het Nederlandse leger nieuw leven in. Het leven van Rutger de Man.Als beginnende studenten zien Rutger, Leyla en Guus het leger met een nieuwe blik. Vanuit dat perspectief is de serie gefilmd. Wat er gebeurt in de legerbasis, ontdek je samen met hun. Ze komen er achter (en jij dus ook) hoe het leger, maar ook de wereld daar omheen precies in elkaar steekt. Thema’s als macht, racisme en trots worden aangekaart. Hoe Amerika het voor het zeggen heeft als militaire grootmacht, en Nederlanders zich alleen onderscheiden door hun ‘Speak Up’ mentaliteit. Hoe vrouwen in het leger, en al helemaal van een andere etniciteit, elke dag te maken hebben met onderdrukking. En de hoofdrolspelers belichamen de problemen waar jongeren in de huidige maatschappij mee te maken krijgen; prestatie druk en ouderlijke goedkeuring. Ja, je kan dus wel zeggen dat er veel meer schuilgaat achter de verhaallijn.

Want hun studie tot F16-piloot brengt studenten Rutger, Guus en Leyla dichter bij elkaar. Ze worden een drie-eenheid. Samen komen ze door de zware trainingen heen, hebben elkaars rug en reizen ze naar Amerika waar ze avonturen en verdriet delen. Al rijdend door de woestijn van Arizona bijvoorbeeld, als ze opzoek zijn naar een neergestortte kameraad, delen Guus en Leyla meer en meer over zichzelf. Rutger houdt zich afzijdig. Als kijker zie je af en toe wat er gebeurt in Rutgers hoofd. Flitsen van zijn jeugd brengen traumatische beelden naar boven, en roepen vraagtekens op. Wat zag hij als kind toen hij zijn ouderlijk huis binnen liep? Zijn verleden maakt aspecten van de opleiding moeilijker voor hem. Op die manier wordt er extra spanning opgebouwd; door gevaarlijke situaties waarin ze tijdens hun opleiding belanden, en door wat de studenten in het verleden hebben moeten doorstaan. Alle drie zijn ze door hun verleden gevormd en dat zegt veel over hoe ze in bepaalde contexten reageren.

De serie Hoogvliegers gaat over meer dan de hardheid van soldaten, zoals je misschien van de Amerikaanse oorlogsserie ‘Band of Brothers’ gewend bent. Acteurs Josha, Sinem en Soy vertolken de hoofdrollen en doen dat uitzonderlijk goed. Door in hun karakters te kruipen nemen ze je mee door diepe dalen en hoge vluchten. De nog redelijk onbekende hoofdrolspelers schitteren naast acteurs als Gijs Scholten van Aschat en Fedja van Huêt, maar doen totaal niet onder naast deze Nederlandse Groten.

In de serie wordt er een tipje van de sluier opgelicht over de mysterieuze wereld achter het leger. Wat speelt zich af bij het maken van politieke en risicovolle keuzes? Op nieuwsgierigheid spelen de makers goed in. De banden tussen de politieke, journalistiek en defensie worden kenbaar gemaakt. De werelden zijn door elkaar heen geweven. De serie zet de zaken duidelijk op een rij, en geven een beeld aan hoe de zaken in elkaar steken.

Al met al brengt de serie een verdieping op de kennis die je al dacht te hebben over het leger en politiek Nederland. De leerweg van de soldaten in opleiding bega jij ook, dan wel in mindere maten. Want die spieren die zij kweken door hun fysieke leerproces, die krijg je er helaas niet bij door het bankhangen.

Elke zaterdagavond is de serie Hoogvliegers om 21.35 op NPO1 te zien.

Geschreven door: Lieske Pricker
Beeld: EO / Christopher Scott


© Alles over Series