Netflix hengelt met ‘Day and Night’ eerste Chinese serie binnen

Day and Night

Chinese (vecht)films kennen we wel, maar Chinese series…? Als het aan Netflix ligt komt daar snel verandering in. Met de detectiveserie Day and Night zet de mediagigant in op succes buiten de landsgrenzen van China. De in eigen land populaire serie verovert binnenkort wellicht de rest van de wereld, want het is straks te zien in alle landen waar Netflix actief is.
Afgelopen donderdag maakte Netflix bekend dat het een deal heeft gesloten met streaming service Youku Tudou voor de wereldwijde uitzendrechten van Day and Night. De 32-delige serie krijgt goede recensies en is in China enorm populair. Dat blijkt onder andere uit dat Day and Night al meer dan vier miljard kijkers heeft getrokken. Nu is dat in het land met de meeste inwoners ter wereld ook iets makkelijker te realiseren dan bijvoorbeeld in het dunbevolkte IJsland.

Echte detective
Day and Night volgt het onderzoek van een macabere onopgeloste moord. De detective die het onderzoek leidt wordt van de zaak afgehaald wanneer zijn tweelingbroer in beeld komt als hoofdverdachte. Hij is hier zo verongelijkt over dat hij ontslag neemt. Daarna wordt hij echter snel weer bij het onderzoek betrokken door de nieuwe leidinggevende onderzoeker van de zaak. Dit keer niet als detective, maar als ‘geheim raadgever’.

Verklaring titel

De titel Day and Night refereert aan de tweeledige persoonlijkheden van de tweelingbroers. De een rechtvaardig bij dag en de ander kwaadaardig bij nacht. De serie wordt geregisseerd door Wei Wang. Een kleine zoektocht levert niet veel meer op dan dat we hem zouden kunnen kennen van ‘Hua jiang hu zhi bu liang ren’. Gaat er een belletje rinkelen? Waarschijnlijk niet. Ook acteur Yueming Pan, die de hoofdrollen van allebei de tweelingbroers vertolkt, is voor velen vooralsnog een grote onbekende. Daar komt straks ongetwijfeld verandering in.

Trots
De directeur van Youku Tudou, dat overigens onderdeel is van de Alibaba Group, is erg trots op de samenwerking met Netflix: “We zijn trots op ons partnerschap met Netflix in deze baanbrekende distributiedeal. De culturele industrie ondergaat in China een robuuste groei. Ik geloof dat de export van hoge kwaliteit content mensen van over de hele wereld zal helpen om China beter te begrijpen. Ik ben verguld dat Youku Tudou een pionier kan zijn in deze mooie ontwikkeling.”
Omgekeerd zal het Netflix waarschijnlijk niet lukken om voet aan de grond te krijgen in China. Dit heeft te maken met de strenge wetgeving omtrent buitenlandse media in het land.Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: Youku Tudou


© Alles over Series