Iraanse plaaggeest in het vizier voor ‘Game of Thrones’ hack

Game of Thrones

Amerikaanse autoriteiten hebben in New York een Iraanse cybercrimineel aangeklaagd wegens het hacken van televisienetwerk HBO waarbij 1,5 terabyte aan data (waaronder Game of Thrones materiaal) werd buitgemaakt. De 29-jarige man wordt onder andere aangeklaagd voor afpersing en computerfraude.

De vermoedelijke Game of Thrones hacker, Behzad Mesri, heeft zich van mei tot augustus een ware plaaggeest getoond voor HBO. Zo heeft hij onder het pseudoniem Skote Vahshat een nog niet uitgezonden script van hitserie Game of Thrones vrijgegeven. Hetzelfde deed hij met nog niet uitgezonden afleveringen van Ballers en Curb Your Enthusiasm.Maar daar houdt het niet bij op. Mesri heeft namelijk ook financiële documenten en contactgegevens van HBO-personeel gestolen. Onder andere met deze informatie probeerde hij het televisienetwerk af te persen voor ruim 6 miljoen dollar aan Bitcoins. HBO ging echter niet akkoord met het betalen van deze som, waardoor veel van de informatie op het wereldwijde web belandde.

Hoe Mesri zo’n begenadigd hacker is geworden, wordt duidelijk uit zijn verleden. Hij heeft gewerkt voor het Iraanse leger waar hij aanvallen moest uitvoeren op Israëlische nucleaire software- en infrastructuursystemen. Verder schijnt hij volgens Collin Andersen, een onafhankelijke cyberresearcher, banden te hebben met Iraniërs die namens de Iraanse overheid cyberspionage campagnes uitvoerden.

Dat hij nu in beeld is betekent echter allerminst dat de Amerikanen de crimineel kunnen berechten. De Verenigde Staten en Iran hebben een moeizame relatie en kennen geen uitleveringsverdrag. De kans dat hij in Amerikaanse handen komt is dus erg klein. Internationaal reizen wordt voor de Iraniër wel praktisch onmogelijk. Daarbij heeft Amerikaans aanklager Joon H.Kim nog een stevige boodschap voor Mesri: ,,Hij zal voor altijd over zijn schouder kijken, en als hij dat niet doet, dan zou hij dat moeten doen.’’

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: HBO


© Alles over Series